4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Akaryakıt kaçakçılarına darbe!

Ankara'da, Mali polis tarafından düzenlenen "İpekyolu" operasyonu ile boya sanayinde kullanılmak üzere ithalatı yapılan petrol yan sanayi ürünleri ile katkılı akaryakıt imal ettiklerini tespit ettiği 27 kişiyi gözaltına alındı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, bazı kişilerin katkılı akaryakıt üreterek, dağıtım ve satışını yaptıklarının tespit etti.

Bunun üzerine, Ankara Cumhuriyet Savcısı'nın talimatıyla projeli bir çalışma başlatan Mali Polis, yaklaşık 9 ay süren çalışmanın ardından kimlikleri tespit edilen şahıslara yönelik "İpekyolu" adını verdikleri operasyon düzenledi.

Suç örgütünün çökertilmesi için 20 Kasım Salı günü, Ankara, Kırşehir, Nevşehir, Kırıkkale, Kocaeli, Tokat, Mersin ve İzmir'de eş zamanlı düzenlenen operasyonda, "şebeke"nin önde gelenlerinin de aralarında bulunduğu 27 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan kişiler Emniyet Müdürlüğüne getirildi.

Bu kişilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda 2 adet ruhsatsız tabanca ile bu silahlara ait 163 fişek ve 3 şarjör, banka hesap cüzdanları, fatura ve diğer şirket evrakları, bilgisayarlar ile gizli tanklarda muhafaza edilen yaklaşık 100 ton kaçak akaryakıt ele geçirildi.

Aralarında kimya şirketi, akaryakıt istasyonu ve pazarlamada çalışan kişilerin de bulunduğu 27 zanlının, boya yapımında kullanılan solvent ve türevi maddeleri akaryakıta oranla çok daha düşük bir vergiyle ithal ettikleri belirlendi.

Zanlıların malzemeleri akaryakıta dönüştürmek için Ankara-Konya Yolundaki bir benzin istasyonu arkasında yer altında düzenek oluşturdukları tespit edildi.

Bu kişilerden 5'i ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılırken, 22 kişi "Türk Ceza Kanununun 220. maddesi kapsamında kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kurmak, 5607 sayılı kanunun 3/6. maddesinde belirtilen, özel kanunlar gereğince gümrük vergilerinden kısmen veya tamamen muaf olarak ithal edilen eşyayı ithal amacı dışında başka bir kullanıma tahsis etmek, satmak veya devretmek ya da bu özelliğini bilerek satın almak veya kabul etmek, 4/1 maddesinde belirtilen bu kanunda tanımlanan suçların ve kabahatlerin, bir örgüt çerçevesinde işlenmesi ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'na muhalefet etmek" suçlarından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildi.

 

AA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2007 Cuma 11:42:01
Güncelleme :23 Kasım 2007 Cuma 11:45:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?