3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

AKP'li vekilden 'sesli alarm' önerisi

TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Hatay Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk, doğalgaz zehirlenmelerine karşı 'sesli alarm' sistemi önererek, "Doğalgaz hattının geçtiği evlerde doğalgaz dedektör kullanımı zorunlu hale getirilmelidir" dedi.

Karbonmonoksit gazını algılayan ve oda içinde belli seviyeye geldiğinde kuvvetli bir şekilde ses çıkararak alarm veren dedektörler olduğuna dikkat çeken Öztürk, sözkonusu aletin soba, kombi veya şofbenin kurulu olduğu odanın herhangi bir yerine monte edilmesini istedi.

Öztürk, "Karbonmonoksit konsantrasyonu insan sağlığını tehdit edici seviyeye gelmeden sesli alarm vererek daire içindekileri ve dışındakileri ikaz etmektedir. Böylece gerekli müdahalenin önceden yapılmasına imkan vermektedir. Bu aletlerin de bedeli yaklaşık olarak 50-100 TL'dir. Bu tür aletlerin kullanımı zorunlu hale getirilmelidir. Ayrıca dogalğaz hattının geçtiği evlerde de doğalgaz dedektör kullanımı zorunlu hale getirilmelidir" tavsiyesinde bulundu.

AK Parti Hatay Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili Mustafa Öztürk, soba, şofben ve kombi zehirlenmelerine karşı halkı bilinçlendirmek için harekete geçti. Öztürk, son olarak yılbaşı gecesi Ankara'da 7 üniversite öğrencisinin doğalgaz zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetmesi üzerine kapsamlı bir rapor hazırladı. Öztürk, hazırladığı raporda vatandaşların soba, şofben ve kombi zehirlenmelerine karşı alması gereken önlemleri sıraladı.

Ankara'da 7 üniversite öğrencisinin yıpranmış olan kombi-baca bağlantısından sızan karbonmonoksit gazından dolayı ölmesinin bir facia olduğunu ifade eden Öztürk, doğru kurulmamış, gerekli önlemler alınmamış ve temizlenmemiş soba, şofben ve kombilerden dolayı özellikle rüzgarlı havalarda baca tepmesinin sık aralıklarla meydana geldiğine işaret etti.

Baca gazının tepmesi sonucu baca gazı içinde bulunan çok zehirli karbonmonoksit gazından dolayı her yıl yüzlerce insanın öldüğünü hatırlatan Öztürk, karbonmonoksit gazı renksiz ve kokusuz olduğu için insanların bu gazı hissedemediğini bildirdi. Bu nedenle soba, kombi ve şofbenden sızan karbonmonoksit gazının farkına varılamadığını anlatan Öztürk, "Solunum yolu ile alınan karbonmonoksit gazı akciğerden kırmızı kan hücreleri içindeki hemoglobine hücresine ulaşır. Hemoglobin oksijen yerine karbonmonoksite bağlanır. Karboksi hemoglobin kan hücrelerinin oksijen taşınmasını engeller. Dolayısıyla dokulara zarar verir ve ölüme neden olur" dedi.

'YILLIK 150 TL'LİK BACA TEMİZLİĞİNİ İHMAL ETMEYİN'

Eskiyen bacaların zamanında değiştirilmesini ve yıllık baca temizliğinin mutlaka yapılması gerektiğini belirten Öztürk, baca temizleme ve tamir maliyetinin bina büyüklüğüne göre 150-250 TL arasında değiştiğine dikkat çekti.

Öztürk, bacalar temizlenmediği, eskiyen ve delinen bacalar ve bağlantı elemanları zamanında değiştirilmediği, sobalar, şofbenler ve kombiler doğru bir şekilde uygun yere kurulmadığı zaman yakıtların yani kömür, odun, doğalgaz, LPG, karosen, gaz yağının eksik ve verimsiz yandığını hatırlattı.

Eksik yanma sonucu oluşan kirli gazlar ve partikül maddelerin baca tıkanmasına neden olduğunu dile getiren Öztürk, "Baca daralması ve tıkanmasından dolayı soba, kombi ve şofbenler düşük verimde yanar. Tıkanan ve daralan bacalardan dolayı soba, kombi ve şofbenden çıkan gazlar baca bağlantı yerleri ile deliklerinden oda içine sızar. Dolayısıyla her yıl yüzlerce kişi evinde karbonmonoksit gazından dolayı zehirlenmekte ve hatta ölmektedirler. Bir binanın yıllık baca temizleme ve tamiri maliyeti ise bina büyüklüğüne bağlı olarak 150-250 TL arasında değişmektedir. Mutlaka baca temizliği ve bakımı ile soba/kombi/şofben bakım onarımı yapılmalıdır. Bacaların nasıl temizleneceği ve sobaların, kombilerin, şofbenlerin odalara nasıl kurulacağı öğretilmelidir" uyarısında bulundu.

'BACA BAŞLIĞI KULLANIN'

Özellikle sobanın ve kombinin kurulu olduğu odalarda yatılmaması gerektiğini dile getiren Öztürk, "Yatmak zorundaysanız sobanın söndüğüne dikkat edin" dedi. Şofbenin banyoda kurulu olması halinde karbonmonoksit gazı detektörünün mutlaka banyoda uygun yerde kurulması gerektiğini belirterek, aksi durumda banyo yaparken banyo odasının kapısının yarı yarıya açık olmasına dikkat edilmesini istedi. Bunlar yapılmadığı takdirde karbonmonoksit gazı zehirlenmesi ile her an karşı karşıya kalınabileceğini ifade eden Öztürk, belediyeler ve doğalgaz dağıtım şirketleri ve kömür satıcılarının, baca temizliği yapacak firmaların elemanlarını eğitmesi gerektiğini kaydetti.

"Rüzgarlı havalarda baca tepmesini minimize eden baca başlığı kullanılmalıdır" diyen Öztürk, baca başlıklarının 20 TL olduğunu hatırlattı. Aksi durumda rüzgarlı, özellikle de lodoslu havalarda zararlı ve zehirli gazların baca tepmesi sonucu oda içinde biriktiğini, bunun da zehirlenmelere neden olduğunu kaydeden Öztürk, etkili baca yüksekliği arttıkça baca çekim gücünün de arttığını, yeterli yükseklikte bacası olmayan sobalarda yanma için yeterli miktarda hava ve verimli bir yanma elde edilemeyeceğini bildirdi. Bu tür sobalarda sık aralıklarla baca gazı tepmesi yaşandığını anlatan AK Partili Öztürk, baca yüksekliği arttıkça ısı ve
sürtünme kayıplarının artacağını, bacada gaz yükselme hızının düşeceğini ve nem yoğunlaşması meydana geleceğini kaydetti.

'DOĞALGAZ DEDEKTÖRÜ ZORUNLU HALE GETİRİLMELİ'

Uzun bacalı binalarda baca malzemesi olarak taş, tuğla veya paslanmaz çelik kullanılmasını tavsiye eden Öztürk, soba, kombi ve şofben kurarken fazla dirsekten kaçınılmasını ve zorunlu olmadıkça ikiden fazla dirsek kullanılmamasını önerdi. "Dirsek sayısı arttıkça soba, kombi ve şofbende baca gazı çekiş gücü azalır ve yanma verimliliği düşer" diye uyaran Öztürk, zehirlenmelere karşı dikkat edilmesi gereken kuralları şöyle sıraladı:

"Borular baca içine yeterli ölçüde sokulmalıdır. Borular bacaları daraltmamalıdır. Daralan bacalarda gaz çekisi zor olur. Zehirlenmelerin ana sebeplerinden biri de sobaların, kombilerin ve şofbenlerin doğru şekilde doğru yere kurulmamasıdır. Soba, kombi ve sofben kurarken nelere dikkat edileceği detaylı bir şekilde anlatılmalıdır.

Borular ve sızıntıları ile ilgili gerekli önlemler alınmalıdır. Bu bilgiler halkımıza doğru şekilde anlatılmalıdır. Karbonmonoksit gazını algılayan ve oda içinde belli seviyeye geldiğinde kuvvetli bir şekilde ses çıkararak alarm veren dedektörler bulunmaktadır. Bu alet soba, kombi veya şofbenin kurulu olduğu odanın herhangi bir yerine monte edilmektedir. Karbonmonoksit konsantrasyonu insan sağlığını tehdit edici seviyeye gelmeden sesli alarm vererek daire içindekileri ve dışındakileri ikaz etmektedir. Böylece gerekli müdahalenin önceden yapılmasına imkan vermektedir. Bu aletlerin de bedeli yaklaşık olarak 50-100 TL'dir. Bu tür aletlerin kullanımı zorunlu hale getirilmelidir.

Ayrıca doğalgaz hattının geçtiği evlerde de doğalgaz dedektör kullanımı zorunlu hale getirilmelidir."

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2009 Pazartesi 14:28:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?