5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Anadolu Evleri TOKİ'ye emanet

TARİHİ ANADOLU EVLERİ TOKİ'YE EMANET

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki tarihi evleri restore etme kararı aldı.

TOKİ, konut ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmalarının yanı sıra Anadolu'nun köklü tarihine de sahip çıkıyor. Tarihi tescilli kültür varlıklarının restorasyonu projesi kapsamında son 5 yılda 22 milyon 724 bin liralık kaynak aktararak 303 yapıyı ayağa kaldıran TOKİ, Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki tarihi evleri restore etme kararı aldı. Safranbolu'da bulunan 23 konağın restorasyonunu başlatan TOKİ, yeni restorasyon projeleri için yapıların mülkiyetini elinde bulunduranlardan talep bekliyor.

1994 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Miras Listesi'ne alınan Tarihi Safranbolu Evleri, TOKİ tarafından sağlanan destek sayesinde kültür ve turizm hayatına kazandırılıyor. 1975 yılında sit alanı ilan edilen Safranbolu, günümüze kadar hiçbir bozulmaya uğramadan gelebilmiş az sayıdaki yerleşim yerlerinden biri. Yıllara meydan okuyan Tarihi Safranbolu Evleri'nin gelecek kuşaklara aktarılması için harekete geçen TOKİ, 23 konağı aslına uygun olarak restore etti. 18 ve 19. yüzyıl karakteristik Türk

mimari örneklerinin yer aldığı Safranbolu'da yaklaşık 800 tarihi yapı koruma altında. 3 han, 1 özel müze, 25 cami, 5 türbe, 8 tarihi çeşme, 5 hamam, 1 tarihi saat kulesi ve 1 güneş saatinin de aralarında bulunduğu Tarihi Safranbolu Evleri, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

Tarihi tescilli kültür varlıklarının restorasyonu için uygun koşullarda kredi desteği sağlayan TOKİ, 5 yıl öncesine kadar yıkık dökük haldeki Cinderenler Evi, Değirmenci Konağı, Betenler Konağı, Asmalı Konak ve Gümüşlü Konak'ın da aralarında bulunduğu yapıları restore ederek otel, lokanta, dükkan ve konut olarak hizmete soktu.

Tarihi tescilli kültür varlıklarının restorasyonu projesini 2005 yılında başlatılan TOKİ; İstanbul, Ankara, Trabzon, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Amasya, Hatay, Bartın, Çanakkale, Muğla, Uşak, Kastamonu, Tokat, Giresun, Edirne, Şanlıurfa ve Artvin ile Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Avanos Taraklı, Mudurnu, Göynük, Bolaman, Bandırma, Ayvalık, Milas, Foça, İnegöl, Mudanya, İnebolu, Kemaliye Taşköprü, Alanya ve Osmaneli ilçeleri ve Mustafapaşa, İbrahimpaşa Kalkan, Uzungöl, Adatepe ve Şirince

beldelerindeki yıkık dökük yapıların aslına uygun olarak restore edilmesini sağladı.

TARİHİ ANADOLU EVLERİ TOKİ'YE EMANET
TARİHİ ANADOLU EVLERİ TOKİ'YE EMANET
TARİHİ ANADOLU EVLERİ TOKİ'YE EMANET
TARİHİ ANADOLU EVLERİ TOKİ'YE EMANET
İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2011 Cuma 10:20:04
Güncelleme :11 Şubat 2011 Cuma 13:08:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?