3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Anayasa Mahkemesi taşındı

Anayasa Mahkemesi Ahlatlıbel'de yapılan yeni binasına taşınırken, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) verileceği söylenen mahkemenin Simon Bolivar Bulvarı 26 numaradaki binası PTT'nin ek hizmet binası oldu.

Anayasa Mahkemesi Ahlatlıbel'de yeni binası taşınırken, Simon Bolivar Bulvarı'nda bulunan eski bina ise Türkiye tarihine damgasını vuran pek çok davaya ev sahipliği yaptı. Türkiye'nin yakın tarihine ev sahipliği yapan binada, yüksek mahkeme HEP, DEP, HADEP , Refah Partisi ve Fazilet Partileri hakkında açılan davalarda kapatma kararı verirken AK Parti hakkında açılan davada ise partiyi para cezası verdi.

Anayasa Mahkemesi, Türkiye'yi 2007 genel seçimlerine götüren ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 367 şartının bulunması kararını yine bu binada verdi. Yüce Divan sıfatıyla da yargılama yapan yüksek mahkemede eski Başbakan Mesut Yılmaz, Sosyal Güvenlik Bakanı Hilmi İşgüzar, Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncay Mataracı, Bayındırlık bakanları Şerafettin Elçi, Selahattin Kılıç, İsmail Safa Giray, Cengiz Altınkaya, Koray Aydın, Yaşar Topçu, Devlet Bakanları İsmail Özdağlar, Güneş Taner, Hüsamettin Özkan, Recep Önal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Cumhur Ersümer, Zeki Çakan gibi isimlerin yargılanmasına da
ev sahipliği yaptı.

Anayasa Mahkemesi bu tarihi binada üniversitelerde başörtüsü düzenlemesi getiren anayasa maddelerini iptal etti. Kamuoyunu ilgilendiren pek çok yasal düzenlemeyle ilgili de tarihi kararlar veren Yüksek Mahkeme, bundan sonra Ahlatlıbel'de yeni binasında hizmet verecek.

Anayasa Mahkemesi'nin yeni binasının resmi açılışı ise kuruluş yıldönümleri olan 24 Nisan'da gerçekleştirilecek. Temeli 29 Ekim 2006'da atılan yeni hizmet binası, PTT Genel Müdürlüğü'nün Ahlatlıbel'deki 63 dönüm arazisi üzerine yapıldı. Binada, Yüce Divan yargılamaları için bin 500 metrekarelik alan ayrıldı. Bu alanda sanık bekleme odaları yer alırken 16 üye için toplam 25, raportörler için de 100 oda hazırlandı. Daha önce DİSK'in olan binayı sendika yeniden istemiş ancak bu talep reddedilmişti. Daha sonra YSK'ya verilmesi düşünülen bina Ahlatlıbel'de Anayasa Mahkemesi tahsis edilen yeni bina karşılığında PTT'ye verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 18:27:25
Güncelleme :15 Nisan 2009 Çarşamba 18:33:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?