1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANKARA

Ankara asfaltta rekora koşacak

Ankara’ya bu yıl rekor düzeyde asfalt dökülecek. Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıllardaki performansının Başkent’te asfalt sorununu büyük ölçüde çözmesine karşın, yeni açılan yollar ve yeni katılan ilçe ve beldelerin de gündeme gelmesiyle bu yıl daha fazla asfalta ihtiyaç duyulacak.

BELKO Genel Müdürü Muhittin Bal, Başkent’in kömür ihtiyacını karşılamakla ünlenen BELKO’nun artık kentin ihtiyacı olan asfaltı ürettiğini, bulvar ve ana caddelere dökülmesi görevini de başarıyla üstlendiğini vurgulayarak şu bilgileri verdi:

"Başkent’te bu yıl asfalt ihtiyacının geçmiş yıllara oranla daha da artacağını tespit ettik. Geçen yıl 1 milyon 300 bin ton olan asfalt üretimimizi, bu yıl 1 milyon 500 bin tonun üzerine çıkararak rekor seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz.

Eski ve Yeni Kıbrıs Köyü yakınlarındaki asfalt şantiyelerimizde verimi arttırmaya ve çevrenin korunmasına yönelik rehabilitasyon çalışmalarını tamamladık. Şu anda Yeni Kıbrıs asfalt şantiyesinde mevcut 3 asfalt plentinden saatte 620 ton, Eski Kıbrıs asfalt şantiyesinde mevcut 5 asfalt plentinden ise 530 ton olmak üzere, iki asfalt şantiyesinde saate toplam 1150 ton asfalt üretecek kapasiteye ulaştık. Şantiyelerimizdeki 8 asfalt plentini de, uluslararası standartlara uygun kalitede 24 saat üretim yapabilecek seviyeye getirdik."

TÜRKİYE’NİN TEK ULUSLARARASI ASFALT LABORATUVARI

BELKO Asfalt Laboratuarı da, Türkiye’nin tek uluslararası nitelikte laboratuarı olmaya aday.
Asfalt laboratuarının uluslararası standartlarda olduğunu kaydeden Bal, Türk Akreditasyon Kurumundan uluslararası akredite olan ilk Türk asfalt laboratuarı olmak üzere başvuruda bulunduklarını söyledi.

Üretilen asfaltın, laboratuarda değişik testler uygulanarak kalitesi ve şartnameye uygunluğunun tespit edildiğini ifade eden Bal, “Laboratuarda stabilizasyon testi, penetrasyon testi, özgül ağırlık testi, esneklik testi gibi asfaltın Karayolları Genel Müdürlüğü, Yollar Fenni Şartnamesi’ne uygunluğu ve aranan bazı özellikleri ihtiva etmesi sağlanıyor” dedi. .
Laboratuardaki cihazlarla, asfaltın sahadaki koşulları test ediliyor. Asfaltın alanda silindirle sıkıştırıldığı ortam, sıcak hava koşulları, ağır yük araçlarının asfaltın santimetrekaresine uyguladığı kuvvet hesaplanıyor, stabilizesi sağlanan asfaltın yoğunluğu, sertliği ve esnekliğinin şartnameye uygunluğu tescil ediliyor.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2005 Çarşamba 15:44:20
Güncelleme :12 Mayıs 2005 Perşembe 13:38:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?