4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Ankara Kalesi Festivali

Altındağ Belediyesi ve Ankara Kalesi Derneği'nin organize ettiği Ankara Kalesi Festivali, kortej yürüyüşü ve seğmenlerin birbirinden güzel gösteriyle başladı.

Altındağ Belediyesi önünden başlayan kortej yürüyüşüne, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki de katılırken, festivaldeki ilk gösteri Çıkrıkçılar Yokuşu başlangıcında Ankaralı seğmenler tarafından gerçekleştirildi. Ankara havasıyla katılımcılardan büyük alkış alan seğmenler, festivale katılan yabancı turistlerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Kale önünde devam eden festivalin açılış konuşmasını yapan Ankara Kalesi Derneği Başkanı Bilgin Aygül, başkentin tarihi ve turistik açıdan en önemli mekanı olan Ankara Kalesi'nin yeniden cazibe merkezi haline gelmesi için dernek olarak çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki de Ankara Kalesi'nin en yakın zamanda hak ettiği ilgiye yeniden kavuşacağını ifade ederek, "Ankara'nın başkenti Altındağ'ın merkezi Ankara Kalesi en yakın zamanda hak ettiği ilgiye yeniden kavuşacak. Bunu gerçekleştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Restorasyon çalışmalarına Hamamönü'nden başladık. 2006'nın ortasında başlayan çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Dutlu ve İnci sokaklarda tam 36 Ankara evini restore ediyoruz. Bu yıl 40 ev daha bu kapsamda elden
geçirilecek. Tüm bu çalışmaların yanı sıra Mehmet Akif Ersoy'un evi ile Tacettin Dergahı'nın bulunduğu çevre, İstiklal Parkı Projesi ile yeniden Ankara'nın kullanımına kazandırılacak" şeklinde konuştu.

Kale projesi için Kültür Bakanlığı'ndan gerekli onayın alındığını belirten Başkan Tiryaki, projenin Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde olduğunu ve yakın zamanda Büyükşehir Belediyesi ile birlikte hayata geçireceklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından Ankara Kalesi Derneği tarafından Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'ye Ankara Kalesi'nin yaşatılması için yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür plaketi verildi. Törende ayrıca kalede çalışan 71 yaşındaki İlhan Zeyrek'e en eski zanaatkar ödülü verilirken, en eski esnaf ödülünü ise Ankara Kalesi'ndeki en eski işletme sahibi Niyazi Dermancı aldı. Festival onur ödülü ise Çengel Han'ı teknoloji müzesi haline getiren ve Çukur Han'ın restorasyon çalışmalarını üstlenen Koç Grubu'na verilirken, Rahmi Koç adına ödülü Koç Holding Ankara Bölge Müdürü Tunç Koyuncu aldı. Törende ayrıca festivale katkılarından dolayı Sevda Cenap And Vakfı'na teşekkür plaketi verildi.

İki yüzden fazla kurum, kuruluş ve kişinin desteğiyle hayata geçirilen festival, ödül töreninin ardından Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nün hazırladığı saray kıyafetleri defilesi, resim atölyesi etkinlikleri, konserler ve tiyatro gösterileriyle devam etti. Ankaralılar'ın 24 Haziran'a kadar sürecek festivalle ilgili bilgilere www.ankarakalesidernegi.org.tr adresinden ve Altındağ Belediyesi internet sitesinden ulaşabileceği kaydedildi.
iha
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2007 Cumartesi 18:47:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?