4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Ankara polisinden iç temizlik

Ankara polisi, silah ruhsatı almaya yeterli olmayan kişilere sahte belgelerle ruhsat almalarını sağlayan bir suç örgütüne yönelik düzenlediği operasyonda aralarında 7 polis memuru, 5 adli sicil memuru, 3 vergi dairesi çalışanı ve 3 hastane çalışanının da bulunduğu 35 kişiyi gözaltına aldı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Müdürlüğü ekiplerinin Ankara genelinde yaptıkları çalışmalarda Yakup Ç., Melih Ç. ve Burhanettin Ö. liderliğindeki bazı kişilerin ruhsatsız silah ticareti yaptıkları, sahte belgelerle yasal olmayan yollardan silah ruhsatı almak isteyen kişilere silah ruhsatı temin ettikleri yönünde bilgiler edinildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın verdiği soruşturma izninin ardından Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü Organize Suçlar Büro Amirliği ekipleri çalışma başlattı. Yapılan çalışmalarda, zanlıların haksız ekonomik kazanç sağlamak amacıyla suç örgütü kurarak yönettikleri, verdikleri talimatlarla örgüt mensuplarını sevk ve idare ettikleri, örgüt mensupları arasında iş bölümü yaparak sistematik olarak hareket etmelerini sağladıkları tespit edildi.

Soruşturma sürecinde örgüt mensuplarının ruhsatsız silah ticareti yaptıkları, belirli bir ücret karşılığında adli sicil, genel bilgi toplam arama kayıtları (GBT), ticari sicil, vergi kayıtları ve sağlık raporları gibi belgeler üzerinde kısmen ya da tamamen sahtecilik yaparak yeterli şartları taşımayan kimselerin silah ruhsatı almalarını sağladıkları anlaşıldı. Bu eylemleri gerçekleştirebilmek için elde ettikleri haksız kazançtan pay vermek suretiyle kamu görevlilerinden yardım alarak örgüt adına faaliyet göstermelerini sağladıkları belirlendi. Kamu çalışanların örgüt mensubu gibi davranarak bilerek ve isteyerek suçlara iştirak ettikleri anlaşıldı.

Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Görüşen'in talimatları doğrultusunda düzenlenen 'Rüzgar' adlı operasyonunda, şebekenin ele başları Yakup Ç., Burhanettin Ö., Melih Ç., Ömer Ş., Mehmet G., Halef K., Polat E., Hasan B., Bahattin A., Sibel S., Şakir E., Şefik K., Ali Ş., Erdal Ş., Recep Y., Resul D., Hasan A., Haydar S., Mevlüt D., Nuri Ö., Ergün T., Ferudun K., Dilaver G., Mahmut T., Yaşar B., Bahri Y., Nejat G., Erdal S., Salih Soner A., Ahmet Murat Y., Yaşar D., Mesut G., Yüksel E. ve Barış Ö. isimli zanlılar gözaltına alındı. Zanlılardan Salattin G.'nin aynı soruşturma kapsamında cezaevinde bulunduğu öğrenildi.

Zanlılardan 15'i Cumhuriyet Savcısının talimatı doğrultusunda ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Zanlılardan 7'sinin polis, 5'inin adliye personeli, 3'ünün vergi dairesi çalışanı ve 3'ünün hastane çalışanı olduğu öğrenildi. Düzenlenen operasyonda 3 adet tabanca, 2 adet av tüfeği, 9 adet kurusıkı tabanca, bu silahlara ait çeşitli çaplarda fişekler, 1 adet susturucu tabir edilen alev gizleyen, 1 adet diz üstü bilgisayar, 6 adet ajanda, sahte evraklar ve çok sayıda doküman ele geçirildi. Zanlılardan emniyet çalışanlarının, silah ruhsatı almaya haiz olmayan kişilerin silah ruhsat dosyalarının Silah Ruhsat Şube Müdürlüğü'nde takibinin yapılması, silah ruhsatı almaya haiz olmayan kişilere ikamet adresi temin edilmesi ve işyeri adreslerinin karakol tahkikatının usulsüz olarak yerine getirilmesi suçlarını işledikleri belirlendi.

Adliye boyutunda ise sabıka kaydı bulunup silah ruhsatı almaya haiz olmayan kişilerin kayıtlarının silinmesinin sağlandığı, vergi dairesi çalışanlarının ise işyeri yoklama fişlerinin usulsüz tanzim edilmesini sağladıkları belirlenirken, hastane boyutunda da silah ruhsatı alacak kişilere usulsüz sağlık raporu almalarının sağlandığı anlaşıldı. 200 kadar dosya incelendi ve örgütün silah ruhsatı için 15 bin YTL ile 20 bin YTL arasında para aldığı belirlendi. Şebekenin pavyon, ev gibi yerleri kuyumcu gibi gösterdikleri de belirlenirken, çetenin ele başlarının ikametlerinin ya da polislerin kendi ikametlerinin de silah ruhsatında adres olarak gösterildiği tespit edildi. Sorguları tamamlanan 20 zanlı sabah saatlerinde Ankara Adliyesi'ne sevk edildi.

 

iha
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2007 Cuma 11:23:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?