4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Ankara'da camiyi kim yaptırdı tartışması...

Cami Yaptırma Derneği yöneticileri ve mahalle sakinleri, avluda toplanarak, caminin tamamının işadamı Doğan tarafından yaptırılmamasına rağmen onun isminin yazılmasına sert tepki gösterdi. Cami avlusunda vatandaşlar ve firma yöneticileri arasında kıyasıya bir "Camiyi kim yaptırdı?" tartışması yaşandı. Atlas Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı, işadamı Yunus Doğan ve hayırseverler tarafından Yıldız semtinde yaptırılan camide ilk cuma namazı kılındı.

Firma yöneticileri, camiye giren ve çıkan vatandaşlara gül suyu, mevlit şekeri ile Fransa'nın Cezayir'deki soykırımı anlatan DVD filmi hediye etti. Kılınan cuma namazı sonrası caminin anıt tabelasının açılışı yapıldı. İşadamı Yunus Doğan, camiyi Türkiye'nin bağımsızlığı için canlarını feda eden şehitler ile 1954-1962 yılları arasında Fransız soykırımında katledilen 1 milyon 600 bin Cezayir şehidi anısına ithaf ettiklerini kaydetti. Türkiye'yi Ermeni soykırımı yapmakla suçlayan devletlere tepki gösteren Doğan, "Türk milleti Peygamber'in övdüğü bir millettir. Türklüğümüzle başımız dik ve onurluyuz. Onlar kendi utançlarına baksınlar. Alınlarındaki lekeyi silsinler. Kendi geçmişlerindeki vahşetin hesabını versinler, sonra gelip Türk milletine dil uzatsınlar" diye konuştu.

Cezayir Ankara Büyükelçisi Smail Allaoun burada yaptığı konuşmada, caminin Cezayir şehitlerine ithaf edilmesinin çok anlamlı olduğunu ve kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Çevik Kuvvet ve sivil ekiplerinin de cami çevresinde tedbir alması dikkati çekti. Açılış töreninden sonra Büyükelçi Alaoun ve işadamı Yunus Doğan camiden ayrılırken, tabelaya, "Yunus Doğan tarafından yaptırılmıştır" ifadesinin yazıldığını gören Cami Yaptırma Derneği yöneticileri ve mahalle sakinleri bu duruma tepki gösterdiler. Cami Yaptırma Derneği Başkanı Halil Şahin ve dernek yöneticileri, caminin tamamının Doğan tarafından yaptırılmadığını, inşaatın büyük çoğunluğunun hayırseverlerce inşa edildiğini öne sürerek, suç duyurusunda bulunacaklarını söylediler.

Atlas firmasının yöneticilerinin sözlü müdahalesiyle tartışma bir anda büyüdü. Firma yöneticileri ile dernek yöneticileri arasında cami avlusunda başlayan, "Camiyi kim yaptırdı?" tartışmalarına mahalle sakinleri de katıldı. Vatandaşlar, cami inşaatının tamamının kendisi tarafından yapılmamasına rağmen Yunus Doğan isminin kullanılmasını tepki gösterdi. Tartışma daha fazla büyümeden çevre sakinlerinin müdahalesiyle sona erdi.
iha
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2007 Cuma 17:52:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?