5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Ankara'da hava kirliliği

Başkentte hava kalitesi son günlerde azalırken, bunun “sıcaklık terselmesi nedeniyle su buharı ve atmosferi kirletici gazların yükselememesinden kaynaklandığı” bildirildi.

Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri, sıcaklığın normalde yerden yükseldikçe azalması gerektiğini, ancak Ankara'da son günlerde sıcaklığın yükseldikçe arttığını (sıcaklık inversionu-sıcaklık terselmesi) söylediler.

Başkentte, yer seviyesinden itibaren meydana gelen sıcaklık terselmesinin su buharı ve atmosferi kirletici gazların yükselmesini engellediğini anlatan yetkililer, “Su buharı ve gazların dikey şekilde hareket edememesi, sıcaklık terselmesine bağlı olarak yatay hava akımlarının da yok denecek kadar az olması nedeniyle atmosferi kirleticilerin konsantrasyonu artıyor. Bu yüzden Ankara'da hava kirliliği sorunu yaşanıyor” dediler.

BİRKAÇ AYDIR ÖLÇÜM YAPILAMIYOR, UMUT YAĞMUR

“Çevre ve Orman Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme Ağı”na bağlı istasyonlar ile Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezine ait hava kirliliği ölçüm cihazlarının değiştirilmekte olduğunu, bu yüzden birkaç aydır ölçüm yapamadıklarını belirten yetkililer, bu nedenle havadaki partikül madde, karbondioksit ve kükürtdioksit miktarlarını bilmediklerini kaydettiler.

Yetkililer, sıcaklık terselmesinin ortandan kalkması ve kent merkezini boğan kirli havanın düzelmesi için en kısa sürede yağmur yağması gerektiğini dile getirdiler.

KALİTESİZ KÖMÜR DENETİMİ

Öte yandan, Ankara'da havanın kasıtlı olarak kirletilmesinin önüne geçilmesi konusunda Çevre ve Orman Bakanlığı olarak çeşitli denetimler yaptıklarına işaret eden yetkililer, kalitesiz kömür kullanımına geçit vermemek için kömür satış noktalarından sürekli numuneler aldıklarını anlattılar.

Yetkililer, kömür satışı denetimlerinin bu yıl belediyelere devredildiğini, bu konuda denetim sorumluluğunun Çankaya'da ilçe belediyesi, Ankara genelinde ise Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu söylediler.

Yetkililer, bakanlık olarak Ankara'da geçen yıl kalitesiz kömür satan 7 firmaya 27 bin YTL ceza kestiklerini ifade ettiler.

Hava kirliliği denetimleri çerçevesinde ise 2006 yılı Kasım ayına kadar 219 denetim yaptıklarına dikkati çeken yetkililer, denetimlerde havayı kirlettiği belirlenen 8 firmaya 39 bin YTL ceza kesildiğini, baca filtresini çalıştırmadığı için 1 firmanın faaliyetlerinin durdurulduğunu bildirdiler.

Yetkililer ayrıca, 2005'te çevreyi kirlettiği belirlenen araçlara da 13 bin YTL tutarında ceza kestiklerini kaydettiler.


AA
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2006 Cuma 11:37:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
K. Mükremin BARUT IP: 85.97.63.xxx Tarih : 2.12.2006 17:07:27
“sıcaklık terselmesi nedeniyle su buharı ve atmosferi kirletici gazların yükselememesinden kaynaklandığı” AKP YENİ VE BİLİM DIŞI TERİMLERLE HAVA KİRLİLİĞİNE GEREKÇE ARIYOR. BEN HASKÖY'DE OTURUYORUM. KIŞIN GELMESİYLE BİRLİKTE NEFES ALAMIZ GÜÇLEŞTİ. 1988 DE İSTANBUL'A YERLEŞMİŞTİM. ANKARA'DA HAVA KİRLİLİĞİ DÜZELMEZ İNANCI İLE ORADA BİR 9 SENE YAŞADIKTAN SONRA 1998 DE GERİ DÖNDÜM. BİR DE NE GÖREYİM ANKARA DOĞAL GAZ SAYESİNDE PIRIL PIRIL. AMA AKP+M.GÖKÇEK İKTİDARI BU GÜNKİ SONUCU YAKALADI. SAYGILARIMLA. BOŞUNA UYDURMA TERİMLER ARKASINA SIĞINMASINLAR. KAÇAK KÖMÜR İŞİNİ ÇÖZÜP DOĞAL GAZI YAYGINLAŞTIRSINLAR YETER. SAYGILARIMLA.