1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANKARA

Ankara'da memur seli

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), Sosyal Güvenlik Reformu, Genel Sağlık Sigortası, Gelir İdaresi’nin Yeniden Yapılandırması ve Kamu Personel yasalarını protesto için iş bırakma eylemi yaptı.

BES’e bağlı kamu çalışanları, sabah saatlerinden itibaren işyerleri önlerinde toplanarak Kızılay Ziya Gökalp Caddesi’ne yürüdüler. "Zafer direnen emekçinin olacak", "Bu yasa meclisten geçmeyecek", "Tayyip alana, Unakıtan bedava" sloganları atan işçilere, EGO işçilerinin yanı sıra DİSK, ÖDP, ESP, Halkevleri gibi sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler destek verdi. Ziya Gökalp Caddesi’ni trafiğe kapatmak istemeleri nedeniyle eylemcilerle polis arasında tartışma çıktı.

Eylemde grup adına BES Genel Başkanı Bülent Kaya bir açıklama yaptı. AK Parti hükümetinin, IMF ve uluslararası tekellerin direktiflerini hükümet programı yaptığını öne süren Kaya, Genel Sağlık Sigortası Yasası, Sosyal Güvenlik Reformu, Gelir İdaresi’nin Yeniden Yapılandırılması ile Kamu Personeli Rejimi Reformu gibi yapılması düşünülen düzenlemelerin toplumsal ihtiyaçların karşılanmasından uzak, IMF, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), uluslararası tekeller ve TÜSİAD gibi sermaye kuruluşlarının ihtiyaç ve talepleri dikkate alınarak hazırlandığını iddia etti.

Kaya, hükümeti bir kez daha uyardıklarını vurgulayarak, "Kendi halkının sesini duymayanların hazin sonu sizleri beklemektedir. Milyonlarca vatandaşın mağduriyeti üzerinden ülke yönetemezsiniz. Biz emekçilere ve halka rağmen kamunun tasfiyesini gerçekleştiremezsiniz" dedi.

"TALEPLERİMİZ KABUL EDİLENE KADAR EYLEM SÜRECEK"

SEKA ile TEKEL işçileriyle BES’in hükümete karşı direndiğini ifade eden Kaya, eylem programlarını iş bırakarak tamamladıklarını kaydederek, "Hükümet taleplerimizi görmez ve duymaz ise, toplumun diğer kesimleriyle birleşerek, taleplerimiz kabul edilene kadar mücadelemizi yeni eylemlerle büyüteceğiz" diye konuştu.

KESK Genel Başkanı Sami Evren ise, SEKA işçilerine destek vererek işyerlerine sahip çıkan Türk-İş’in yanı sıra iş bırakan BES’in aynı gün eylem yaptığını vurguladı. Evren, emeklerine sahip çıkan kişiler olarak AK Parti’nin uyguladığı programları protesto ettiklerini kaydetti. Hükümetin uyguladığı programın çok uluslu tekellerle küresel kapitalist güçlerin programı olduğunu iddia eden Evren, bu programa karşı mücadelelerini sürdüreceklerini açıklayarak, "AKP hükümeti korkaktır; çünkü haksızdır. Biz korkmayız; çünkü haklıyız" diye konuştu.

Türkiye’nin demokrasi ve sosyal programa ihtiyacı olduğunu vurgulayan Evren, "Sokaklarda itirazımızı sürdürmeliyiz, itirazımız haklıdır. Bahar geliyor, eylemler dağ gibi büyüyecek" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından grup iş yerlerini terk etmeme kararı alan Türk-İş’e destek için Türk-İş Genel Merkezi’ne yürüdü. Grup adına KESK Genel Başkanı Evren, BES Başkanı Kaya ve bazı sendika yöneticileri Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılınç’ı makamında ziyaret ederek desteklerini ilettiler.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2005 Cuma 15:41:40
Güncelleme :11 Mart 2005 Cuma 18:12:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?