4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Ankara'da yarın tek gündem miting

Ankara’da Tandoğan Meydanında Cumartesi günü yapılacak "Cumhuriyet Mitingi"nde Emniyet Müdürlüğü ekiplerince geniş güvenlik önlemleri alınacak. 

AA muhabirinin Ankara Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen Cumhuriyet Mitinge, kent dışından da katılım olması bekleniyor. Yetkililer, mitingin sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi için alınan güvenlik önlemlerinin en üst seviyede tutulduğunu kaydettiler. Bu kapsamda, mitingde bin 500’ü çevre illerden, bin 500’ü ise Genel Müdürlük kadrosundan takviye olarak alınan toplam 10 bin polis görev alacak.

BAZI YOLLAR ULAŞIMA KAPATILACAK

Miting dolayısıyla Cumartesi günü saat 07.00’den itibaren Tandoğan Meydanına çıkan yollar trafiğe kapatılacak. Tandoğan Meydanı’nın yanı sıra Beşevler Kavşağı, Kazımkarabekir Caddesi, GMK Bulvarı, Gençlik Caddesi ve Akdeniz Caddesi öncelikli olarak trafiğe kapatılacak. Ankara dışından gelen otobüsler AKM’nin bulunduğu alanda (eski hipodrom) park edilecek, otobüslerin geliş güzergahında da önlemler alınacak. 

Tandoğan Meydanı’na girişte kontrol noktaları oluşturulacak ve katılımcılar üstleri arandıktan sonra alana alınacak. Katılımcıların bir bölümü miting öncesinde, bir bölümü ise mitingin ardından Anıtkabir’i ziyaret edecekler. Saat 11.00’de başlaması planlanan miting süresince alan ve çevresi polis helikopteriyle de kontrol altında tutulacak. İhtiyaç duyulması halinde jandarma birlikleri de takviye olarak hazır tutulacak. Ayrıca miting alanının etrafındaki yüksek binalarda ise Özel Harekat Birliğine bağlı ekipler ile keskin nişancılar yerleştirilecek. Miting alanı kameralarla da sürekli izlenecek. Mitingin sona ermesinden sonra, Tandoğan Meydanı belediye ekiplerince temizlendikten sonra trafiğe açılacak.

ADD'DEN PROVOKASYON UYARISI
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), yarın yapılacak “Cumhuriyet Mitingi" öncesi katılımcıları provokasyona karşı uyardı.
ADD’nin organize ettiği ve aralarında CHP, DSP, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eğitim-İş gibi kitle örgütlerinin de bulunduğu yaklaşık 300 demokratik kitle örgütünün desteklediği “Cumhuriyet Mitingi" yarın saat 11.00’de Ankara Tandoğan Meydanı’nda yapılacak. Edip Akbayram ve Tolga Çandar’ın konser vereceği miting öncesi, Düzenleme Kurulu katılımcıları uyardı.
Düzenleme Kurulu mitinge ilişkin duyurusunda, mitinge katılmak üzere gelen herkesin nüfus cüzdanını ve otobüs biletini yanında bulundurmasını istedi. Düzenleme Kurulu, eylem sırasında kuruluşları tanımlayan flama, Türk bayrağı, Atatürk posteri ve kendileri tarafından verilen pankartlar dışında hiçbir görsel malzeme taşınmamasını ve belirlenen sloganlar dışında slogan atılmamasını istedi. Düzenleme Kurulu’nun duyurusu özetle şöyle:
“-Farklı görüşlere mensup dernekler mitinge katılmaktadır. Provokasyonlara karşı tedbirli hareket edilmelidir. Kışkırtıcı davranışlara cevap verilmemeli ve bu şekilde hareket edecek olanlar en yakın güvenlik yetkililerine bildirilmelidir. Bu tip hareketlerin provokasyon amaçlı olarak yaratılabileceği de akıldan çıkarılmamalıdır.
-Mitingimizin başarısı ve esenliği hepimizin sorumluluğundadır. Mitingimizin coşkulu ve demokratik terbiye sınırları çerçevesinde görkemli bir eylem olması için tüm katılımcılara büyük sorumluluk düşmektedir. Tüm katılımcıları bu yönde uyarmalı taşkınlıklara özellikle eylemi sabote etmeye yönelik olası provokatörlere ve çığırtkanlara izin vermemeliyiz.
-Tüm araçların önüne ’Cumhuriyet Mitingi’ afişi ya da pankartı asılmalıdır. Afiş veya Pankartı olmayanlar ‘Cumhuriyet Mitingi’ yazılı bir kağıdı otobüs ön camının sağ alt köşesine yapıştırmalıdır.

SLOGANLARDAN EYLEM GÖZCÜLERİ SORUMLU

-Her kuruluşu yönlendiren iki eylem gözcüsü olacaktır. Gözcü arkadaşlarımız, AKM’de hazır olan görevli duyuru aracına gelerek çıkabilecek her türlü sorunu iletebilmek için miting sorumlularının telefon listelerini alacaktır. Bu sorumlular kollarına kendi hazırladıkları kırmızı beyaz kollukları bağlayacaklardır.
-Eylem gözcüsü kendi grubunun attığı sloganlar, taşıdığı pankartlardan sorumludur.
-Tandoğan alanındaki yerleşim için kürsüden ve görevli anons araçlarından yapılacak yönlendirmelere uyulmalıdır.2

CHP'DEN MİTİNG İÇİN İLETİŞİM HATTI
CHP Genel Merkezinde, 14 Nisan’da Ankara'da yapılacak mitinge katılacaklara herhangi bir sorunla karşılaşmaları durumunda yardımcı olmak üzere bir iletişim hattı oluşturulacak.
CHP Genel Sekreteri Önder Sav imzasıyla, Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Parti Meclisi (PM), Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri ile il ve ilçe başkanlarına bir yazı gönderilerek 14 Nisan’da Ankarada yapılacak mitinge, çok sayıda CHP’linin de katılmak istediği belirtildi.
Yazıda, katılımcıların Ankara’ya girişlerinde veya alana ulaşmalarında herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmaları durumunda yardımcı olmak amacıyla genel merkezinde bir iletişim hattı oluşturulacağı kaydedildi.
Miting sabahı saat 07.00’den itibaren iletişim hattına ulaşılabileceği, gerekirse milletvekillerinin de yardımcı olacağı belirtilerek, gerekli telefon numaraları duyuruldu.

BÜYÜKANIT'IN GÖRÜŞÜ
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt dün yaptığı basın toplantısında sorulan bir soru üzerine, 14 Nisan'da Ankara’da yapılacak miting ve yürüyüşle ilgili olarak, "Yasal olarak izin alınmışsa, şiddete başvurmayan sadece düşüncelerin açıklanacağı bir toplantıdan ürkmek anlaşılır bir şey değildir. Eğer usulüne göre yapılmışsa hiç kimsenin rahatsız olmaması gerekir" dedi.

ARINÇ'IN GÖRÜŞÜ

TBMM Başkanı Bülent Arınç, dün yaptığı basın toplantısında yarın düzenlenecek ADD mitingiyle ilgili olarak da şu yorumu yaptı: "Toplantının organizatörü, ADD Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur'la ilgili, jandarma genel komutanlığı yaptığı dönemde bir darbe hazırlığı içinde olduğu, ancak uygun zemin bulunamadığı için bunun gerçekleştirilemediği iddia edildi. Bu ciddi bir iddiadır. Çünkü artık darbeleri düşünmesek bile, milyonda bir ihtimal vermesek bile, darbe sözcüğü eşittir Meclis'in kapatılmasıdır.
Bu araştırılmalı ve yargı kararı çıkmalıdır. Bir orgeneralin böyle bir şey düşünmediği konusunda takipsizlikle sonuçlanacak bir karar bizleri mutlu eder. Aksi de olabilir diye yargı kararını takip etmeliyiz. Yargının üzerinde odaklandığı kişi toplantı organize ediyor. Onun ev sahipliği yapmasında yasal bir engel görmüyorum, ama o kişi hakkında çok ciddi iddialar varken, onun çağrısıyla, onunla birlikte toplantıya katılmanın kamuoyunda nasıl karşılanacağının da iyi düşünülmesini tavsiye ediyorum."

AA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2007 Cuma 14:23:07
Güncelleme :13 Nisan 2007 Cuma 15:06:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?