4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Ankaralı su, Gökçek şov peşinde

Gökçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'daki su sıkıntısının giderilmesi konusunda desteğini esirgemeyeceğini söylediğini belirterek, "Başbakanla aramızda yanlış anlaşılmaya mahal verecek bir şey geçmemiştir'' dedi. Gökçek, şunları söyledi: ''O haberler sizin uydurmanız. Aslı astarı olmayan haberler. Tam tersine görüşmede, Başbakan su konusunda desteğini esirgemeyeceğini söyledi. DSİ, Gerede Projesi'yle ilgili yetki devri yaptı. Bunları kim uyduruyor.'

SU TÜKETİMİ AZALSA SORUN YOK

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara'nın 907-970 metre küp su tükettiğini, bunun 200 bin metre küp azaltılması halinde su kesintisine gerek olmayacağını söyledi.

Gökçek, bazı belediye meclis üyeleri ve gazetecilere, Kızılırmak Projesi sahasını gezdirdi. Projenin süratle devam ettiğini belirten Gökçek, kendisinin de 2 günde bir helikopterle, yürütülen çalışmaları havadan denetlediğini söyledi. Kesikköprü Barajı ile İvedik Arıtma Tesisleri arasındaki 125 kilometrelik mesafeye 3 hat halinde boru döşediklerini anlatan Gökçek, projenin Aralık ayında tamamlanacağını iddia etti. Gökçek, borulardan ilk suyun Ekim ayından itibaren verilmesini planladıklarını belirtti.

GÖKÇEK: BANA HAKSIZLIK YAPILIYOR

Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin su konusunda yaptığı çalışmaların medyada yeterince yer almadığından yakındı. Gerede'den su getirilmesi konusunda da DSİ'den izin aldıklarını ifade eden Gökçek, doğal gazın özelleştirilmesi halinde, projenin Büyükşehir Belediyesi tarafından, aksi takdirde ise yap-işlet-devret modeliyle yapılmasını hedeflediklerini belirtti.Projenin maliyetinin 515 milyon YTL'yi bulacağını, 5-10 milyon YTL'lik ek bir maliyetin çıkabileceğini ifade eden Gökçek, ''Bu, Türkiye'de yapılan en ucuz isale hattıdır'' dedi.

'VATANDAŞ DİŞİNİ SIKSIN'

Gökçek, bir gazetecinin su kesintilerine devam edilip edilmeyeceğine ilişkin sorusu üzerine de şunları kaydetti: ''10 gün süreyle Ankara'ya su vereceğimizi söyledik. Bugün 5'inci günündeyiz. Ankara, günde 907-970 bin metre küp su tüketiyor. Eğer bunu 200 bin metre küp azaltırsak kesinti yapmayacağız. Ancak, tasarruf olmadı, vatandaşlar su kesilecek diye stok yaptı. Eğer bugünden sonra su tasarrufu olursa, su kesintisi yapmayacağız. Vatandaşlar Aralık ayına kadar dişini sıksınlar.''Melih Gökçek, bir Türk bilim insanının yaptığı araştırmayla barajlar ve nehirler üzerinde yağmur yağdırabileceğine ilişkin haberlerle ilgili soru üzerine de bu tür çalışmalara karşı olmadığını, projenin denenmesi konusunda her türlü desteği verebileceklerini söyledi.

'PARK BAHÇE SULAMAK YOK'

Bazı belediyelerin yasak olmasına rağmen şehir şebeke suyuyla park ve bahçeleri suladığını kaydeden Gökçek, Belediye Meclisi'nden bu konuda karar aldıklarını, bundan sonra bu tip uygulamaları yapan kurum ve kişilerin sularının merkezden kesileceğini belirtti.Başkentteki yeşil alanların sulanması için getirilen tankerlere araç başına ayda yaklaşık 4.000 YTL ödeniyor. Sözleşmeleri Eylül ayında bitecek olan çoğunluğu Şanlıurfa plakalı 300 tanker ile işçilerin maliyeti 20 milyon YTL'yi buluyor.

'HALKIN TEPKİSİ ABARTILDI'

Gökçek, su kesintileriyle ilgili vatandaşların protestolarına ilişkin soruya da, ''Bu protestolar kasıtlı yapılıyor. Bu bölgelerde yapılan denetimlerde suların aktığını tespit ettik. Bunlar kadrolu eylemcilerin eylemi. Hiç önemli değil'' yanıtını verdi. Ankara'da kamuya açık alanlarda tuvaletler aşırı su israfını önlemek için kapatılıyor. Birçok alışveriş merkezi ve lokantada tuvaletler kapalı tutuluyor. Melih Gökçek, okullara su deposu yapılması ile ilgili bir soru üzerine de, ''İhaleler bitmek üzere. Depolar yapılacak, buna hastaneler de dahil'' dedi. Gökçek daha sonra, su borusu hattına inerek işçilerle beraber kaynak yaptı. Bazı belediye meclisi üyeleriyle beraber su borusunun içine de giren Gökçek, burada fotoğraf çektirdi. Bu arada, gezi sırasında CHP'li ve AKP'li bazı belediye meclis üyeleri arasında Kızılırmak Projesi konusunda kısa süreli bir tartışma yaşandı.'

AA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2007 Çarşamba 16:33:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
K. Mükremin BARUT IP: 88.224.196.xxx Tarih : 19.08.2007 09:14:00
YORUMA GEREK YOK. YAN SAYFADAKİ HABERİN GİRİŞ KISMINI BURAYA EKLEDİM. "Başkent'e 'su' kargosu Ankara'da yaşanan su sorununa Muşlu vatandaşlar ilginç bir çözüm buldu. Ankara'da ikamet eden ve tatil için memleketlerine gelen vatandaşlar ile başkentteki yakınlarını ziyarete gidenler, bidonlara doldurdukları suları otobüs bagajında Ankara'ya taşıyor." BİR MUŞ'LU OLARAK BEN DE HEMŞEHRİLERİMİN YAPTIĞI BU DAVRANIŞI TAKDİR EDİYORUM. ELLBETTE MUŞ'TAN BURAYA TAŞIMA SU İLE SORUN ÇÖZÜLMEZ. BU DAVRANIŞ; BASİRETSİZ YÖNETİMİ İLE, BİR BAŞKENTİ BU DURUMA DÜŞÜRENLERE VERİLMİŞ EN ANLAMLI MESAJ OLMALI. K. Mükremin BARUT