3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Ankaralılar yandı

Ankara Valisi Kemal Önal, testlerin devam ettiği 'Ankara Kent Güvenlik Sistemi'nin çok yakında 90 ayrı merkezde 850 kamerayla devreye gireceğini açıkladı.

Önal, testler kapsamında 3 noktada yapılan denetimlerde bir taksi şoförünün 15 gün içinde tam 137 kırmızı ışık ihlali yaptığını belirterek, "Kendini valiliğe çağıracağım, hem tebrik edeceğim hem de ehliyetine el koyacağım" dedi.

Vali Önal, gazete ve ajansların Ankara temsilcileriyle biraraya geldi. Ankara Vilayetler Evi'nde gerçekleşen toplantıda Önal, 'Ankara Kent Güvenlik Sistemi'nin yakında hizmete gireceğini açıkladı. Şu an test aşamasında olan sistemle birçok veri elde ettiklerini ve bu verilerin kendilerini çok şaşırttığını belirten Önal, Ankara'daki 3 ayrı noktada gerçekleştirilen test aşamalarında hız sınırı ve kırmızı ışık ihlallerinin ilk sıralarda yer aldığını kaydetti.

Vali Önal, özellikle Eskişehir Yolu'nda yapılan 'robot' kameralı denetimlerde hız 50 kilometreye ayarlandığında tüm araçların hız ihlali yaptığını tespit ettiklerini açıkladı. Vali Önal, şunları kaydetti:

"Robot kameralardaki bu hız sınırını 70 kilometreye çıkarttığımızda da durum değişmedi ve bütün araçlar hız ihlali yaptılar. 80 kilometrelik hız sınırında dakikada 22 araç, 90 kilometrelik hız sınırında ise dakikada 15 araç hız ihlali yaptı."

 

'ESKİŞEHİR YOLU'NDA HIZ LİMİTİ 70 OLACAK'

Vali Önal, uygulama sırasında maksimum hız sınırını henüz belirlemediklerini, bu hız limitinin 50 kilometre olmayacağını da belirterek, "Bütün kanunları harfiyen uygulamaya kalkarsanız halk isyan eder. Biz bu sınırı yüzde 10 opsiyonlu olmak üzere 70 kilometre olarak uygulamayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Test aşamasındaki sürecin tamamlanmasının ardından Ankara'da 90 ayrı merkezde 850 kamerayla trafik denetimlerinin yapılacağına dikkat çeken Önal, cezalardan elde edilecek gelirin bir kısmının da İl Özel İdare bütçesine tahsis edileceğini, burada toplanacak paranın yine Ankara trafiği için kullanılacağını kaydetti.

Vali Önal, 15 gündür devam eden test denetimlerinde ortaya çıkan ve kendilerini şaşırtan ilginç olaylar hakkında bilgi verirken, "Düşünün sadece 3 noktada bu denetimleri yapıyoruz. Bir taksi şoförü sadece bu 3 noktada tam 137 kez kırmızı ışık ihlali yaptı. Kendini valiliğe çağıracağım, hem tebrik edeceğim hem de ehliyetine el koyacağım" dedi.

 

BAKANA 287 TL'LİK TRAFİK CEZASI

Yine kameralarla yapılan denetimlerde ismini vermediği bir bakanın makam otomobiline hız sınırını aştığı için 287 TL trafik cezası kestiklerini belirten Önal, bakanın daha sonra kendisini aradığını ifade ederek, "Sayın Bakan'a 'meskun mahallerde hız sınırı belli. Keşke zamanında hız sınırlarını buna göre ayarlasaydınız' dedim" diye konuştu.

Ankara'nın en büyük sıkıntısının trafik olduğunu, Ankara'da trafikteki araç sayısının 1 milyonu geçtiğine işaret eden Önal, "Metro sağlıklı bir şekilde çalışmadığı sürece trafiği rahatlatmak mümkün değil" dedi.

Ankara'daki 'taksi terörü' ile ilgili de ciddi tedbirler almaya başladıklarını ifade eden Önal, "Bu konuda bize Taksiciler Odası'nın da çok yardımcı olması lazım. Bir taksiyi birden fazla kişi kullanıyor. Bunları kayıt altına almalıyız. Düşünün taksiye biniyorsunuz 'Atakule' diyorsunuz, 'Ağabey Atakule neresi?' diye soruyor. Böyle taksi şoförü mü olur?" şeklinde konuştu.

 

'ACABA ÜZERİNE GÜNEŞ Mİ VURDU DİYE ŞAŞIRDIM'

Ulus'taki Atatürk Heykel Grubu'nun altın sarısına boyanmasına ilişkin sorular üzerine Vali Önal, şunları söyledi:

"Ankara'nın başkent oluşunun yıldönümü törenlerinde Ulus'a doğru yanımda Büyükşehir Belediye Başkanı ve Garnizon Komutanı ile birlikte yürürken, bir anda üçümüz altın sarısına boyanan Atatürk Heykeli'ni görünce şaşırdık. Ben birden 'üzerine güneş mi vurdu' diye düşünürken birbirimize sorduk, hiçbirimizin de böyle bir talimatının olmadığı anlaşıldı. Temizlik firması, temizlik olayını fazla abartmış. Ama çok şükür ki, Zafer Anıtı'nı kurtardık. Heykelin eski haline döndürülmesi için de çalışmalar başladı."

 

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2009 Perşembe 15:27:04
Güncelleme :15 Ekim 2009 Perşembe 19:09:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?