4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Ankara'nın içme suyu temiz çıktı

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, bakanlık tarafından belirlenen 640 noktadan içme suyu numunesi alınarak yapılan analizlerde, Ankara'nın içme suyunda kimyasal ve mikrobiyolojik yönden herhangi bir problem bulunmadığı belirtildi.

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Ankara'nın içme ve kullanma suyu ihtiyacının bir kısmının Kızılırmak üzerinden Kesikköprü Barajı'ndan karşılaşacağı olması, barajı besleyen Kızılırmak suyunun kalitesi konusunda kamuoyunda tartışma neden olduğundan dolayı Sağlık Bakanlığı tarafından açıklama yapılma gereği duyulduğu belirtildi.

Yerleşim yerlerinin içme suyu ihtiyacı belediyeler tarafından temin edildiği ve büyük illerde genellikle bu amaçlar yapılan göletler kullanıldığını belirten açıklama, "Yüzeysel suların içme suyu olarak kullanılma potansiyeli ve bu suların kalitesi de Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nce değerlendirilmektedir. İçme suyu temin edilen yüzeysel suların kalitesi belediye başkanlıkları tarafından da izlenmekte, tüketime verilmeden önce ve sonra mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri yapılmaktadır. Ayrıca bakanlığımızca şebeke başta olmak üzere içme sularının tamamının kontrolleri yapılmakta ve kalite standartlarına uygunlukları sürekli olarak izlenmekte ve denetlenmektedir. İçme suyu gibi önemli bir konuda bakanlığımız gerekli kontrol ve denetimleri kesintisiz bir şekilde sürdürülmektedir" ifadesi yer aldı.

Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen 640 noktadan içme suyu numunesi alınarak analiz ve klor ölçümlerinin yapıldığını ifade edilen açıklamada, "Sonuçlar günlük olarak değerlendirilmektedir. Analiz sonuçlarına göre, Ankara'nın içme suyunda kimyasal ve mikrobiyolojik yönden herhangi bir problem bulunmamaktadır. Su sıkıntısı dolayısıyla Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Kesikköprü Barajı'ndan su getirme çalışmaları devam etmektedir. Son 4 yıl içerisinde DSİ Genel Müdürlüğü'nce yapılan periyodik analizlerde bu suyun Çevre Bakanlığı'nca belirlenen ham sularla ilgili yönetmeliğe uygun olduğu ve arıtıldıktan sonra içme suyu olarak kullanılabilecek vasıfta olduğu anlaşılmaktadır. 2007 yılı içinde bakanlığımız Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı ve Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından ayrı ayrı alınan ham su örneklerinin farklı laboratuarlarda yapılan analizlerine göre de Kesikköprü suyu ağır metaller yönünden, ilgili yönetmeliklere göre kaliteli su kategorisindedir. Yine 2007 yılında yapılan analiz sonuçlarına göre Kesikköprü suyundaki sülfat düzeyinin 227-300 mg/L, klorür düzeyinin 237-325 mg/L ve sodyum düzeyinin ise 134-245 mg/L aralığında seyrettiği görülmüştür. İlgili yönetmeliklere göre Kesikköprü'den alınan ham baraj suyunda sadece sülfat, klorür ve sodyum düzeyleri yüksek olmakla birlikte, Çamlıdere Barajı'ndan alınan su ile karıştırmak ve İvedik Arıtma Tesisi'nde arıtılmak suretiyle içme suları hakkındaki yönetmeliğe uygun hale getirilerek tüketime sunulması mümkün olduğu" ifadesi kullanıldı.

Sağlık Bakanlığı'nın konuyu titizlikle takip ettiğini ve ilgili bilimsel kurulların görüşleri doğrultusunda hareket edildiğini belirten açıklamada, konun politik malzeme haline getirilmemesi, tartışmanın bilimsel çerçevede yapılması, eksik bilgi ve araştırmaya dayanan yanlış açıklamalar yapılmaması gerektiği belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2007 Pazar 11:21:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?