4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Ankara'nın kaç günlük suyu kaldı?

Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Erhan Angı, şu an itibariyle Ankara’nın kullanılabilir içme suyu miktarının sadece 84 gün yeterli olacağını ifade etti. 

Angı, yaptığı yazılı açıklamada, Ankara’ya içme suyu sağlayan 7 baraj bulunduğunu, bunlardan Çubuk-1 ve Bayındır barajlarının aşırı kirlenmeden dolayı içme suyu kaynağı olarak kullanılmaktan çıkarıldığını belirtti. 

Halen faaliyette olan 5 barajın kullanılabilir içme suyu kapasitelerinin toplam 1 milyar 475 milyon metre küp olduğuna işaret eden Angı, Ankara’nın yıllık toplam içme suyu ihtiyacının 420 milyon metre küp olduğu göz önünde tutulursa, mevcut barajların içme suyu kapasitesinin 3,5 yıllık ihtiyacı karşılayabilecek düzeyde olduğunu kaydetti. 

Angı, buna karşın, 17 Mayıs 2007 itibariyle Ankara’ya içme suyu sağlayan barajların doluluk oranının sadece yüzde 9 olduğunu dikkati çekti. 

Şu anda Ankara’nın kullanılabilir içme suyu miktarının toplam 132,4 milyon metre küp olduğunu ifade eden Angı, bu miktarın yaklaşık 19 milyon metre küplük kısmının yatak ve sulama ihtiyacında kullanılacağını, bu nedenle önümüzdeki günlerde sadece 113,4 milyon metre küplük içme suyu kaldığını belirtti. Angı, şunları kaydetti:
"Buharlaşma kayıpları ile birlikte yaz aylarındaki kentin günlük ortalama içme suyu ihtiyacı 1 milyon 350 bin metre küpe ulaşıyor olması nedeniyle 132,4 milyon metre küplük içme suyu rezervi sadece 84 gün yeterli olacaktır.
Bu durumda, Ağustos ayı ortasında Ankara’daki barajların aktif hacimleri tamamen boşalmış olacaktır.
Yetkililer tarafından yapılan, ’Barajlardaki içme suyu, Ankara’nın 6 aylık ihtiyacını karşılar’ şeklindeki açıklamalar tamamen yanlış olup bilinçli olarak hesaplamalar çarpıtılmaktadır."

"SORUN YAĞIŞ AZLIĞI DEĞİL..."
Çamlıdere Barajı’na kot altından su almak için inşa edilen tesisin kapasitesinin günlük 750 bin metre küp olduğuna işaret eden Angı, "Yani bu şekilde bir günde alınabilecek maksimum su miktarı 750 bin metre küpü geçmeyecektir, kaldı ki diğer barajlardan da su alınamayacağı göz önüne alınırsa kentin bir günlük ihtiyacı olan 1 milyon 350 bin metre küplük içme suyunun yaklaşık yarısı karşılanabilecektir" dedi.
Sorunun yağış azlığı değil, planlama ve yönetsel hatalardan kaynaklandığı yönünde görüş bildiren Erhan Angı, barajların uzun süreli depolamalar olup sadece o yıla ait yağışlara bağlı olmadığını, bu nedenle uzun vadeli işletme planlamaları yapılması gerektiğini ifade etti.
milliyet
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2007 Cuma 19:25:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?