4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Ankara’’nın kuş gözlem adresleri

Ankara’nın çevresinde bulunan Çöl ve Mogan gölleri, Kızılcahamam Ormanları, Kavaklı Dağı, İnözü Vadisi, Sarıyar Barajı ve Beynam Ormanı, yüzlerce değişik kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Özellikle göç mevsiminin yaşandığı bugünlerde, doğaseverler ve kuş meraklıları günübirlik gezilerle farklı kuş türlerini gözleme fırsatı buluyor.

ÇÖL GÖLÜ

Çöl Gölü, Bala ve Haymana ilçesi sınırları içerisinde. Ankara’nın 7 kilometre güneyindeki küçük bir kapalı havza içinde yer alan göl, 1500 hektar alana sahip, tuzlu ve sığ. Küçük derelerle besleniyor. Büyük cılıbıt bu alanda ürüyor. Sakarca, angıt ve çamuran olmak üzere çok sayıda su kuşu burada kışlıyor. Flamingo, dikkuyruk ve uzunbacak ise genelde üreme sonrası dönemlerinde Çöl Gölü’nde gözüküyor. Bölgede üreyen diğer kuşlar arasında yeşilbaş, uzunbacak, kılıçgaga, akçacılıbıt ve kızkuşu var.

KIZILCAHAMAM ORMANLARI

Ankara’nın Çamlıdere ve Kızılcahamam ilçelerini kapsayan bu bölge, çıplak İç Anadolu Platosu’nun kuzey ucunda ormanlık ve dağlık bir alan. Kara leylek, sakallı akbaba, küçük akbaba, kızıl akbaba, kara akbaba ve küçük kartalın üreyen popülasyonları ile önemli kuş alanı statüsünde. Özellikle Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı’nda nesli tükenmekte olan kara akbabalara sıkça rastlanılabilir.

KAVAKLI DAĞI

Ankara’nın Güdül ve Bolu’nun Dörtdivan ilçeleri sınırlarındaki Kavaklı Dağı, kara akbaba üreme sahası özelliğiyle dikkat çekiyor. Sakarya Nehri’nin kollarından olan Kirmir Çayı’na akan Savari Deresi’nin oluşturduğu 10 kilometre uzunluğundaki vadi de kara akbabaların üreme sahası.

MOGAN GÖLÜ

Gölbaşı ilçesi sınırlarında bulunan, hafta sonları çok sayıda insanın gittiği Mogan Gölü, alaca balıkçıl, Macar ördeği, pasbaş patka ve dikkuyruğun üreme alanı. Sonbahar sonunda ve ilkbahar öncesinde pek çok su kuşu burada gözleniyor. Alanda üreyen diğer türler arasında küçük batağan, bahri, kızılboyunlu batağan, kara boyunlu batağan, küçük balaban, boz ördek, yeşilbaş, saz delicesi, sakarmeke ve uzunbacak sayılabilir.

İNÖZÜ VADİSİ

Beypazarı’nın kuzeyinde bulunan, yüksekliği 100 metreye ulaşan İnözü Vadisi’nin kayalıkları üzerinde yuva yapan karaleylek ve bıyıklı doğan nüfusu ile önemli kuş alanı statüsünde. Vadide üreyen diğer kuşlar arasında küçük akbaba ve kuzgun bulunuyor.

BEYNAM ORMANI

Ankara-Kayseri karayolu üzerinde bulunan, başkente 40 kilometre mesafedeki Beynam Ormanları’nda ağırlıklı olarak karaçam türü ağaçlara rastlanıyor. Bölge, şah kartal ile değişik yırtıcı kuşları izleme alanı olarak doğaseverleri bekliyor.

SARIYAR BARAJI

Beypazarı, Nallıhan ve Eskişehir’in Mihalıççık ilçelerini kapsıyor. Sarıyar Baraj Gölü’ne akan akarsuların ağızlarındaki sulak alanlar ve gölün kuzeyindeki kayacıklarda kuluçkaya yatan önemli türler arasında gece balıkçılı, karaleylek, küçük akbaba, bıyıklı doğan var. Göç sırasında çok sayıda leylek ve angıt için bu bölge konaklama noktası. Küçük akbalıkçıl, gri balıkçıl, gece balıkçılı aynı kolonide bu bölgede kuluçkaya yatıyor. Sarıyar Barajı ve çevresi, kara çaylak ve gökdoğanın üreme alanı özelliği de taşıyor.

aa
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2007 Cuma 15:04:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?