4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Ankara'ya 44. kardeş!

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Avusturya’nın başkenti Viyana kardeş kent oldu. Kardeşlik protokolünü, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Viyana Belediye Başkanı Michael Haeupl, Viyana Belediye Sarayı’nda düzenlenen törenle imzaladı.

Uluslararası ilişkiler konusunda dünyada örnek teşkil edecek çalışmalara imza atan ve dünyanın dört bir tarafındaki başkentlerle kardeş şehir ilişkileri kuran Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, 44. Kardeş şehri Viyana oldu.

Tarihi Viyana Belediye Sarayı’nda düzenlenen imza töreninde konuşan Başkan Gökçek, Viyana Belediye Başkanı Haeupl’un da kendisi gibi dört dönemdir halkın oylarıyla seçilerek Belediye Başkanlığı gibi onurlu bir görevi sürdürdüğünü belirterek, “Viyana ve Ankara’nın sergilediği bu dostluk işbirliği anlayışının haklı gururunu yaşıyor ve bu anlamlı girişimin tüm dünyaya örnek olmasını umuyorum…Yaşasın Türkiye-Avusturya dostluğu, yaşasın Ankara-Viyana kardeşliği” dedi.

Viyana Belediye Başkanı Michael Haeupl da her iki belediye arasındaki ziyaret ve işbirliği çalışmaları ile iki ülke arasındaki ilişkilerin de güçlendiğini belirterek, “Bu süreçte birbirimizden çok şey öğrendik. Birbirimizden çok yararlandık” diye konuştu.

ANKARA’NIN 44. KARDEŞİ VİYANA

Avrupa’nın kültür, sanat ve tarih şehri Viyana’nın Belediye Sarayı’nda düzenlenen kardeş kent protokolü imza töreni öncesi konuşan Başkan Gökçek, Türkiye ile Avusturya ilişkilerinin yüzyıllar öncesine dayandığını söyledi. “Ülkelerimiz arasında 250 yıllık kadim bir ittifak bulunmaktadır” diyen Başkan Gökçek, İkinci Dünya Savaşı’nda Hitler rejiminden kaçan 800 Avrupalı sanatçı ve bilim insanına Türkiye’nin kucak açtığını, bunlardan birisinin de Avusturyalı sanatçı Clemens Holzmeister olduğunu ifade etti. Holzmeister’in Ankara’daki birçok kamu binasının yanı sıra 1938 yılında TBMM binasının yapımını da tasarladığını, yapılan tüm bu binaların da o yılların modern mimarlılığının simgeleri olduğunu hatırlatan Gökçek, “Ankaralılar da bu mimarın adına şükran nişanesi olarak, yaşadığı evin sokağına ismini vererek, girişine de bir büstünü koymuşlardır” dedi.

Siyasi alandaki ittifakın Kasım 2005 tarihinde Avusturya’nın dönem başkanlığında, Türkiye’nin AB müzakerelerinin başlamasıyla zirveye çıktığını anlatan Başkan Gökçek, “Bu güzel ilişkiler, ülkelerimiz arasındaki ekonomik faaliyetleri de hızlandırmıştır” diye konuştu.

Son 3 yılda Türkiye’ye en büyük yatırımı yapan ülkenin Avusturya olduğunu ve yatırımcı sayısının da 500’ü bulduğunu kaydeden Gökçek, kültür, eğitim ve turizm başta olmak üzere her alanda iki ülke arasında anlaşmalar imzalandığını ifade ederek, “Gururla ifade etmek isterim ki bu anlaşmanın yürütülmesinde de Başkent olarak lokomotif rolümüzü sürdürüyoruz” dedi.

YAŞASIN ANKARA-VİYANA KARDEŞLİĞİ”

Michael Haeupl’un da dört dönemdir halkın oylarıyla seçilerek, Belediye Başkanlığı gibi onurlu bir görevi sürdürdüğünü belirten Gökçek, aynı şekilde Ankara gibi Viyana’nın da Avrupa Parlamentosu tarafından verilen 4 büyük ödülü alan kentlerden birisi olduğunu hatırlattı. Gökçek, şunları söyledi:

“Tüm bu benzerliklere ek olarak, Ankara’daki yerleşik çoğu ticaret erbabı Avusturya vatandaşı ile Viyana’daki yerleşik 70 bin civarındaki Türk kökenli vatandaşımız bulunması, bizi daha yakın işbirliği yapmaya yönlendiriyor. Geçmiş yıllarda aramızda başlayan teknik işbirliği ve tecrübe değişimlerini daha somut bir zemine oturtmak, halklarımız arasındaki dostluk bağlarını güçlendirmek ve her iki kentte yaşayan vatandaşlarımızın kent yaşamına katılımlarını artırmak, uyum süreçlerine katkıda bulunmak, aramızdaki siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğini güçlendirmek için başkentlerimiz arasında bu dostluk işbirliği protokolünü imzalıyoruz. Viyana ve Ankara’nın sergilediği bu dostluk işbirliği anlayışının haklı gururunu yaşıyor ve bu anlamlı girişimin tüm dünyaya örnek olmasını umuyorum. Bu protokolün, Başkentlerimiz ve ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Yaşasın Türkiye-Avusturya dostluğu, yaşasın Ankara-Viyana kardeşliği.”

“BİRBİRİMİZDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK”

Başkan Gökçek’in ardından söz alan Viyana Belediye Başkanı Michael Haeupl da imzalanacak olan kardeşlik sözleşmesinin ikili ilişkilerde kilometre taşı olacağını ve ileride daha çok işbirliğine yol açacağını bildirerek, “Her konuda özellikle kültür konusunda çok sayıda işbirliği yapacağız” diye konuştu.

Türkiye ile Avusturya arasında uzun bir tarihi işbirliği bulunduğunu, son 15 yılda ise bunun zirve yaptığını ifade eden Haeupl, her iki belediye arasında ziyaret ve işbirliği çalışmaları ile bunların daha da güçlendirildiğini belirterek, “Bu süreçte birbirimizden çok şey öğrendik. Birbirimizden çok yararlandık” dedi.

Viyana’da yaşayan Türk kökenli vatandaşların, Viyana şehrinin ekonomisinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade eden Haeupl, “Biz bundan gurur duyuyoruz. Bazılarının bundan rahatsız olduğunu biliyoruz. Ama bana güvenin, halkımızın büyük çoğunluğu, Türk kökenli vatandaşların, Viyana ve Avusturya ekonomisine katkılarından büyük gurur duyuyor” diye konuştu.

“FUTBOLDA DA İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ”

Michael Haeupl’un, “Çok sayıda işbirliği yapacağız. Bunların arasında futbol da olacak. Futbolda da işbirliği yapacağız” sözleri üzerine Başkan Gökçek, “İnşallah önümüzdeki yıllarda Avusturya ile Türkiye finalde karşılaşırlar” dedi.

Haeupl ’un, “O zaman biz kaybedeceğiz demektir. Çünkü aramızdaki fark çok fazla” cevabı katılımcıları güldürdü.

Konuşmaların ardından her iki belediye başkanının da kardeşlik protokolü imzalamasıyla devam eden törenin ardından verilen kokteylde Gökçek, Michael Haeupl’u Ankara’da yapılacak Shopping Fest’e davet etti. Davet üzerine Avrupa Futbol Şampiyonası’nı hatırlatan Haeupl, “Gelmeye çalışacağım. Ama bu arada Ukrayna-Polonya arasında mekik dokuyacağım gibi” dedi.

2. DÜNYA SAVAŞI’NDAN BUGÜNE KARDEŞ KENTLER

Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’nda sonra ortaya çıkan ve dünyada “sister city” adı verilen kardeş şehircilik anlayışı, savaş boyunca birbirlerinin kentlerini yerle bir eden eski düşman ülkelerin, barışı tabanda sağlamlaştırmak amacıyla başladıkları bir olgu olarak gelişmiş. İlk kardeş şehir ilişkileri Alman-İngiliz, Alman-Fransız kentleri arasında kurulan ilişkiler olup, halkların savaş sonrası yeniden yakınlaşabilmesi ve karşılıklı anlayış ve barış duygularını geliştirmesini hedeflerken, zaman ilerledikçe yerel yönetimlerin daha da gelişmesiyle kardeş şehir ilişkileri daha çok kültürel, ekonomik ve ticari boyutlarıyla ön plana çıkmış.
Kardeş şehir ilişkileri çerçevesinde belediyeler, çalışanlarına başka belediyelerdeki meslektaşları ile bir araya gelme, deneyimlerini paylaşabilme, diğerinin bilgisinden yararlanma olanağı sunabiliyor. İlk kardeş şehir anlaşması 1971’de Güney Kore’nin Başkent Seul ile imzalayan Ankara’nın, hemen hemen dünyanın dört bir tarafından 43 ayrı kardeş şehri bulunuyor. Son olarak geçtiğimiz yıl ABD’nin Başkenti Washington DC ile kardeş şehir protokolü imzalayan Büyükşehir Belediyesi’nin, kültür ve sanat şehri Viyana ile de kentin tarihi Belediye Sarayı’nda “dostluk ve işbirliği protokolü” imzalamasıyla, Avrupa’nın öncü iki şehri kardeş ilan edilmiş oldu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2012 Salı 15:26:52
Güncelleme :23 Mayıs 2012 Çarşamba 14:24:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?