3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Ankara'ya hızlı tren garı

TCDD Genel Müdürlüğü, Ankara Hızlı Tren Garı yapımı için bu yıl sonuna kadar Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihaleye çıkmayı hedefliyor.

Ankara Hızlı Tren Garı yapılması planlanan alanda yapılan imar değişikliği, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve ardından da Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı.

Hızlı Tren Garı'nın yapım ihalesine YİD modeli ile çıkmayı amaçlayan TCDD, projenin fizibilite çalışmasını ve ihale şartnamesini hazırladı. TCDD, Hızlı Tren Projesi'nin ihalesine çıkabilmek için, Ekim ayı içinde Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) başvurmayı planlıyor. YPK'dan çıkacak iznin ardından TCDD, Hızlı Tren Garı yapım işi için yıl sonuna kadar YİD modelli ihaleye çıkmayı amaçlıyor.

İhale şartnamesine göre, ihaleyi kazanan firma, garın yanı sıra peronlar ile tren setleri yıkama tesislerini de yapacak. Peronlara rayları ise TCDD döşeyecek.

Yapım süresinin 3 yıl olarak belirlendiği ihaleyi en kısa işletme süresi öneren firma kazanacak.

HIZLI TREN GARININ ÖZELLİKLERİ

Celal Bayar Bulvarı ile mevcut gar binasının arasındaki araziye inşa edilmesi planlanan Ankara Hızlı Tren Garı, 21 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek. Günde 50 bin, yılda 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak garın zemin katında yolcu dinlenme salonları ve büfeler bulunacak.

Garın iki katına 5 yıldızlı otel yapılacak. Garın çatı katında ise restoran ve kafeler olacak. Garın zemin katının altında peronlar ve bilet satış gişeleri, bir alt katta ise 3 bin araçlık kapalı otopark yer alacak.

Mevcut gardaki hatların deplase edilmesinin ardından yeni garda, aynı anda 12 hızlı tren setinin yanaşabileceği 420 metre uzunluğunda 6 hızlı tren hattı, 4 konvansiyonel tren hattı ile 2'şer banliyö ve yük treni hatları yapılacak.

Hızlı tren garı ile mevcut garın eş güdümlü olarak kullanılması planlanıyor. İki gar binasının yer altından ve yer üstünden bağlantısı da sağlanacak.
 

AA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2009 Çarşamba 09:30:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ZAFER DEMİR IP: 78.161.2.xxx Tarih : 13.10.2009 17:38:31

Ankara Hızlı Tren Garı Başkente yakışır şekilde Türkiyemizin geleceği düşünülerek yapılmalıdır.Hızlı Tren Hatlarının yapılmaya başlanması önemli gelişmedir.Topyekun TÜRKİYE'yi HIZLI TREN HATLARIYLA YAKINLAŞTIRMALIYIZ. Bir MALATYALI olarak ANKARA-SİVAS HATTINAIN bitim tarihine kadar SİVAS-MALATYA-ELAZIĞ,MALATYA-ADANA-İSKENDERUN,MALATYA-KURTALAN, MALATYA-KAYSERİ,MALATYA-ORTA KARADENİZ HIZLI TREN HATLARI YAPILMALIDIR.Bu bağlamda MALATYA'daki Vagon Fabrikası HIZLI TREN FABRİKASI olmalı,HASANÇELEBİ'ye DEMİR-ÇELİK FABRİKASI kurularak HIZLI TREN RAYLARI üertilmelidir.HEKİMHAN,HASANÇELEBİ,KÖYLÜKÖYÜ CİVARINDA TÜRKİYE'n,n en zengin DEMİR MADENİ YATAKLARI var.Yani MALATYA'da ALTYAPI MEVCUT; YETERKİ MALATYA MİLLETVEKİLLERİ,BELEDİYE BAŞKANLARI, SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ,HALKIMIZ VE VATANININ HIZLI KALKINMASINI DÜŞÜNÜYORSA HÜKÜMETİMİZ BU HIZLI TREN HATLARINI YAPMALIDIR.BU KRİZ DÖNEMİNDE HIZLI TREN HATLARIYLE ÜLKEMİZİ DOĞUDAN-BATIYA, KUZEYDEN-GÜNEYE BİRBİRİNE YAKINLAŞTIRMALIYIZ.ALTYAPIMIZ SAĞLAM OLURSA KALKINMAMIZ DA SAĞLAM OLUR.TEŞEKKÜRLER.BAŞKA ÖNERİLERDE  OLABİLİR.