4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Ankara'ya Özel Başarı Ödülü

Ankara'daki tüm coğrafi verileri sayısal sisteme dönüştürerek bilgisayar ortamına aktarılması esasına dayanan ve sağlık hizmetlerinden nüfus hizmetlerine, seçimden nüfus sayımına kadar birçok hizmetin sağlıklı ve aksamadan yapılmasını sağlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi Numarataj ve AYKOME Coğrafi Bilgi Sistemi" projesi ABD'den Özel Başarı Ödülü aldı. 

Proje, Ankara Büyükşehir Belediyesi Trafik Dairesi Başkanlığı Numarataj Şube Müdürlüğü'nde sözel olarak tutulan cadde, sokak, bulvar, mahalle ve hane bilgilerinin coğrafi bilgi sistemi yazılımları ile ilişkilendirilerek numarataj verilerinin haritalara aktarılmasını amaçlıyor.
Bundan bir yıl önce Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in talimatıyla başlayan proje bitirilme aşamasına geldi. Şu ana kadar 1 milyon 851 bin hane, 1925 cadde ve 24 bin sokak bu şekilde sisteme dahil edildi. Yani Ankara'daki bütün cadde, sokak, hane gibi adreslere ait bilgiler bilgisayar sistemine dahil edildi. "Ankara Büyükşehir Belediyesi Numarataj ve AYKOME Coğrafi Bilgi Sistemi" adı verilen proje, sağlık hizmetlerinden nüfus hizmetlerine, seçimden nüfus sayımına kadar birçok hizmetin sağlıklı ve aksamadan yapılmasını sağlayacak. Sistemden bir çok bakanlık da yararlanacak. 

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bu önemli proje Amerika Birleşik Devletleri'nin Santiago kentinde görücüye çıktı. Proje, yaklaşık 14 bin kişinin katıldığı 2006 ESRİ kullanıcı konferansında önerilen binlerce proje arasında Özel Başarı Ödülü'ne layık görüldü. Ödül, nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi'nde tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan projenin mimarlarından Ankara Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanı Murat Doğru, verilerin sürekli güncellenmesi durumunda başta belediye ve bakanlık hizmetleri olmak üzere tüm kamu hizmetlerinde vatandaşa büyük kolaylıklar sağlanacağını açıkladı. Ayrı ayrı birimlerde tutulan verilen artık tek elde ve sayısal veriler olarak bulunduğunu kaydeden Doğru, sistem sayesinde seçim ve nüfus sayımlarında yaşanan aksaklıkların giderileceğini aktardı. Doğru, "Artık nüfus sayımlarında sokağa çıkma yasağı olmayacak, kaçaklar olmayacak" dedi. 

Proje hakkında konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Seyfi Saltoğlu da, bin 200 kişi tarafından 1 yıllık çalışma ile ortaya çıkan bu ürünün çok önemli olduğunu kaydetti. Saltoğlu, "Seçimlerde ve nüfus sayımlarında kimi zaman bazı cadde ve sokaklar unutulurdu. Bu artık tarih olacak" diye konuştu. 

Toplantıda bulunan ESRİ temsilcisi İan Coppel de, toplumların modernizasyonu için coğrafi bilgi sistemlerinin önemine işaret etti. Coppel, "Binlerce proje arasında bu projeyi seçtik" dedi. 

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. ESRİ temsilcisi İan Coppel, ödülü Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Seyfi Saltoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanı Murat Doğru'ya verdi.
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2007 Cuma 11:59:02
Güncelleme :12 Ocak 2007 Cuma 12:01:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?