19
Nisan
2024
Cuma
ANKARA

Antik tiyatro gün ışığına çıkıyor

ANTİK TİYATRO GÜN IŞIĞINA ÇIKIYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Ulus Bentderesi'nde başlattığı tarihi 5 bin kişilik Roma Antik Tiyatro'yu ortaya çıkarma çalışmaları meyvelerini vermeye başladı.

Büyükşehir Belediyesi'nin salaş durumda bulunan ve çirkin, metruk bir görüntüye neden olan binaları bir bir yıkmasıyla birlikte tarihi antik tiyatro yavaş yavaş gün ışığına çıkmaya başladı.

Daha önce Ulus Bentderesi'nde görüntü kirliliğine neden olan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait 4 katlı bina, İlksan Öğretmenevi, Anıl Otel ve çevredeki 6 binayı yıkan Ankara Büyükşehir Belediyesi, bölgenin tarihe tanıklık eden dokusunu adım adım ortaya çıkarıyor. Bölgeyi karartan metruk binaların tarihi binalara ve çevreye zarar vermeden, profesyonel bir şekilde yıkımının gerçekleştirildiğini, antik tiyatronun üzerindeki tüm binaların bir bir yıkıldığını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek,

"Yıkımlar ilerledikçe Roma devrinden kalma 5 bin kişilik antik tiyatro da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Ortaya tamamen çıkmasının ardından da restorasyonunu yapıp, koruma altına alacağız ve tarihe tanıklık yapan güzelliğini yeniden sergileyeceğiz" dedi.

Ankara'nın kesinleşen tarihinin 3300 yıl öncesine dayandığını ve uygarlıklar şehri olduğunu söyleyen Gökçek, antik tiyatroda Kültür Bakanlığı Anadolu Medeniyetler Müze Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde çalışmaların yürütüldüğünü, tüm araç, gereç ve ekipman konusunda lojistik desteğin Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlandığını belirterek, "Bu bölge birinci derecede arkeolojik kazı alanı. Bu kapsamda da kazı çalışmaları uzman ekiplerce, Müze Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi tarafından

yürütülmekte. Ortaya çıkarılmaya çalışılan tarihi eser de Roma döneminden kalma bir antik tiyatro. Bunun 5 bin kişilik olduğu söyleniyor. Bu antik tiyatroyu açığa çıkarıp Ankaralıları tarihi ile buluşturmak istiyoruz" diye konuştu.

"KAZDIKÇA YAPRAK YAPRAK TARİH ÇIKIYOR"

Tiyatronun taşlarının andezit taşından yapıldığını ve bu taşların Hıdırlıktepe'deki taş ocağında imal edildiğinin belirlendiğini ifade eden Başkan Gökçek, "Ayrıca bu taşlar Bizans döneminde Ankara Kalesi'nin surlarında da kullanılmış ve tiyatro tahrip edilmiş. Ancak tiyatronun bulunduğu bölge öyle bir bölge ki, kazdıkça tarih fışkırıyor. Mesela burada Selçuklu döneminden kalma seramik ve cam atölyeleri kalıntılarına da rastladık. Tarih kitabı sayfaları gibi yaprak yaprak tarihle karşılaşıyoruz.

Cumhuriyet Dönemi, Selçuklu, Bizans, Roma ve altına inince de Galatlar'dan kalma eserlerle karşılaşıyoruz" dedi.

Antik tiyatronun kazısı sırasında bir de Bizans döneminde Bentderesi'nden şehre su sağlamak amacıyla yapılan bir su kanalına rastladıklarını kaydeden Gökçek, "Kenarları sızdırmasın diye 7 kat sıva atılmış, basınç için üstü kapatılmış bir kanal. Tüm bunlar başkent Ankara tarihini çok net önümüze seriyor" diye konuştu.

"YIKIMLAR SÜRECEK"

Tiyatronun çevresinde yer alan ve mevcut durumda yıkımına başlanmış olan niteliksiz mimari örneklerin tamamının tiyatro çevresinden temizlenmesiyle tiyatronun kendisinin de aslına uygun olarak restorasyonunun yapılacağını ve tarihe tanıklık eden güzelliğinin sergileneceğini kaydeden Başkan Gökçek, "Burası açığa tamamen çıkarıldığı zaman değil Ankara'nın, Türkiye'nin en gözde mekanı olacak. Tiyatro alanı ve çevresinin Ankara'daki tüm konserlerin verilmesi, yabancı konukların ağırlanması, çeşitli

aktiviteler, yaz aylarında açık hava tiyatrosu, kış aylarında ise turistik olarak gezilebilen bir yer olmasını planlıyoruz" dedi.

Projenin Roma dönemi Ankara'sının kentli tarafından hiç bilinmeyen kayıp bir eserinin gün yüzüne çıkarılmasını sağlayacağının altını çizen Gökçek, aynı zamanda bu eserle Ankara tarihinin daha net anlaşılacağını ifade etti.

ANTİK TİYATRO GÜN IŞIĞINA ÇIKIYOR
ANTİK TİYATRO GÜN IŞIĞINA ÇIKIYOR
ANTİK TİYATRO GÜN IŞIĞINA ÇIKIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2010 Çarşamba 11:02:02
Güncelleme :3 Kasım 2010 Çarşamba 11:04:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?