4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Arınç gözyaşlarını zor tuttu

TBMM Başkanı Bülent Arınç, 'Türkçe Olimpiyatı' heyeti ve katılımcılarını kabul etti. Arınç kabulde, Kazak Meruver Berkalaiyeva'nın okuduğu, TV ve program yapımcısı Bedirhan Gökçe'nin albümünde yer alan 'Sol Yanım' adlı şiiri dinlerken gözyaşlarını tutmakta güçlük çekti. 

TBMM Başkanı Bülent Arınç, bugün TBMM'de 'Türkçe Olimpiyatı' heyeti ve katılımcılarını kabul etti. Uluslararası Dil Öğretimi Derneği tarafından düzenlenen Türkçe olimpiyatları nedeniyle Türkiye'de bulunan 84 öğrenci, kendi ülkelerinde kazandıkları birinciliğin ardından Türkiye'ye geldi. Açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim eski Bakanı Mehmet Sağlam, bu öğrencilerin dünya nüfusunun yüzde 75'ini temsil ettiğini söyleyerek, öğrencilerin akademisyenlerden oluşan jürilerin denetiminde günlerce süren yarışmalar sonucunda seçilmiş olduklarını belirtti. 

Kabulde, Bosna Hersek, Pakistan, Sri Lanka, Türkmenistan, Tacikistan, Mozambik, Burma, Meksika, Ukrayna, Makedonya, Moğolistan, Güney Kore, Pakistan, Orta Afrika, Litvanya, Kazakistan, Vietnam, Tanzanya, Bangladeş, Nijerya, Belarus, Kırgızistan, Laos, Şili, Rusya, Moldova, Nepal ve Orta Afrika temsilcilerinden oluşan olimpiyat grubu, özgün giysileriyle yer aldı. 'Türkçe Olimpiyatı' heyetindeki gençlerden Kenyalı Winny "Ayrılık" adlı şarkıyı seslendirirken, Kazak Meruver Berkalaiyeva ise, TV ve program yapımcısı Bedirhan Gökçe'nin albümünde yer alan 'Sol Yanım' adlı şiiri okudu. Türkçe öğrenen gençler, izleyicilerden de tam not aldı. 

Sunumların ardından bir konuşma yapan TBMM Başkanı Bülent Arınç, Türkçe'nin değerine dikkat çekti. Çeşitli ülkelerde açılan Türkoloji bölümlerinin ve Türkçe dershanelerinin artmakta olduğunu belirten Arınç, bu gibi adımların desteklenmesini bir ödev olarak algıladığını söyledi. Arınç, "TBMM, Türkçe için yapılması gerekenlere destek olmalıdır" dedi. Türkçe olimpiyatlarının bir gelenek olarak sürdürülmesini istediğini ve maddi ödülle desteklenebileceğini söyleyen Arınç, TBMM Başkanlığı'nın bu yıl yapılacak Türkçe Olimpiyatı'na destekte bulunacağını taahhüt etti. Arınç, "Finlandiya ve İsveç gibi ülkelerde de Türkoloji bölümlerinin açılmış olması bizi çok mutlu ediyor. Dileğimiz herkesin güzel Türkçe konuşması ve Türkçe'nin dünya çapında bir dil olarak yaygınlık kazanmasıdır" diye konuştu. 

Beş kıta ve 84 ülkeden gelen Türkçe öğrenen gençleri 'Türkçe sevdalısı' olarak tanımlayan Arınç, daha sonra gençlerle sohbet etti.
.
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2006 Çarşamba 20:37:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali güzel IP: 85.99.187.xxx Tarih : 16.06.2006 10:39:50
gururlanıyoruz allah emeği geçen herkesten razı olsun sonuna kadar destekliyoruz millet olarak da desteklemeliyiz