5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Arnavutluk Başbakanı TOBB'da

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Arnavut kökenli birçok vatandaşın Türkiye'ye her alanda çok değerli hizmetler verdiğini belirterek, köklü bir değişiklikten gelen bu yakınlığın bugün çok iyi düzeyde bulunan ilişkilere yansıdığını kaydetti. 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Arnavutluk Başkanı ile beraberindeki heyet TOBB'da düzenlenen çalışma yemeğinde biraraya geldi. Yemeğin basına açık olan kısmında TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Arnavutluk Başbakanı Berişa bir açıklama yaptı. Hisarcıklıoğlu, zorlu dönemleri arkasında bırakan Arnavutluk'un, istikrar, kalkınma ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşme yolunda ilerlediğine dikkat çekerek, "Arnavutluk'un yabancı yatırımcıları çekmek için 'Arnavutluk 1 Euro' sloganıyla başlattığı uygulamayı yakından takip ediyoruz" dedi. Kimsenin Arnavutlar'ı Türkler kadar iyi tanımadığının altını çizen Hisarcıklıoğlu, Arnavutluk'un önüne çıkan tüm zorlukları hızla aşarak, kalkınmışlık düzeyine en kısa sürede ulaşacağını belirtti. 

Türkiye'nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da olanakları ölçüsünde, Arnavutluk halkının her alanda yanında yer alma desteğini sürdürme kararlılığında olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı, 'Sosyal Altyapıların Geliştirilmesi', 'İdari ve Sivil Yapıların Geliştirilmesi' Kültürel İşbirilği, İletişimin Geliştirilmesi ve Sosyal Barışa Katkı' ve üretim konularında çok sayıda projenin hayata geçirildiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, son yıllarda artan karşılıklı ziyaretlerin ilişkileri güçlendirdiğini ve ülkeler arasındaki yeni işbirliği alanlarının yaratılmasını da sağladığına işaret etti. 

Askeri, sağlık, tekstil, enerji, inşaat, turizm başta olmak üzere birçok alanda ortak çalışmaların yürütüldüğünü anlatan Hisarcıklıoğlu, iş çevrelerinin de birbiriyle daha sık ve düzenli temaslar kurmasında yarar gördüklerini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, TOBB ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun her türlü destek yardımını üstlenmeye hazır olduğunu vurguladı. 

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa da konuşmasında, Arnavutlar'la Türkler'in kardeş olduğunu ifade ederek, Türkler'in ve Arnavutlar'ın bir imparatorluğu beraber yaşadıklarını dile getirdi. Arnavutluk'un yabancı yatırımcılar için çok iyi bir noktaya geldiğine işaret eden Berişa, "Suç oranı bir önceki yıla göre yüzde 42 azaldı. Buna bağlı olarak ülkedeki turist sayısında da bir artış oldu" diye konuştu. Arnavutlukta suç oranın azalmasıyla birlikte ülkenin daha güvenli bir hale geldiğinin altını çizen Berişa, Türk girişimcilerini de Arnavutluk'ta yatırım yapmaya çağırdı. Berişa ayrıca, vergi oranlarını da indireceklerini belirterek, Arnavutluk'taki vergi oranlarının Avrupa'daki en düşük vergiler olacağını kaydetti.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2006 Salı 22:05:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?