5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Asgari ücret maratonu başladı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2007'den itibaren uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, komisyonun, yönetmelik çerçevesinde gerekli incelemeleri yaparak asgari ücreti kararlaştıracağını söyledi.

Hükümetin göreve geldiği 2002 yılında net asgari ücretin 190.53 YTL olduğuna işaret eden Başesgioğlu, bu miktarın 380.46 YTL'ye çıkarıldığını belirtti.

Başesgioğlu, belirlenen miktarların enflasyonla kıyaslanması durumunda asgari ücret miktarlarının açık şekilde enflasyonun üzerinde olduğunu kaydetti.

Başesgioğlu, Merkez Bankası Gelir İdaresi Başkanlığının, asgari ücretten alınan vergilerle ilgili çalışma yaptığını anımsatarak, bu çalışma sonunda asgari ücretlinin eline geçen miktarın artacağını söyledi.

Başesgioğlu, bu düzenlemenin 2008 yılına yetiştirilmesinin beklendiğini kaydetti.

Asgari ücretin, prime esas kazancın sınırlarını diğer ücretlerin seyrini belirlemek gibi yansımaları olduğunu belirten Başesgioğlu, "Komisyonumuz, imkanlar ve ülkenin sosyo ekonomik durumu neticesinde bir karar verecektir" dedi.


İşçi ve işverenin görüşü


TİSK heyeti başkanı Ali Nafiz Konuk ise asgari ücretin tüm ücretlerin temelini oluşturduğundan ve ekonominin seyrini belirleyen başlıca göstergeler arasında yer aldığından dolayı, yapılacak artış ve düzenlemelerin büyük önem taşıdığını söyledi. Konuk, "Uluslararası rekabet gücünü zayıflatacak, işsizliği ve kayıt dışını büyütecek artışlardan titizlikle kaçınılmalıdır" dedi.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Türkel ise asgari ücretin çalışanların beklentilerini karşılayacak düzeyde olmasını istediklerini söyledi.

Ancak bu konuda umutlu olmadıklarını ifade eden Türkel, komisyonun çalışmalarını özerk biçimde sürdüreceğinin varsayılmasına karşın hükümet tarafından kabul edilen 2007 yılı programında, asgari ücret artışının Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 4 oranında arttırılmasının öngörüldüğünü belirtti.

Türkel, bu gibi temennilerin bazı kesimler tarafından "talimat olarak algılandığını" savundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 15 Aralık Cuma günü Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nda (TİSK)yapacak.


aa
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2006 Perşembe 11:47:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?