4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

ASKİ su pompalarını yeniliyor

ASKİ Genel Müdürlüğü, su pompa istasyonlarını yeniliyor. Başkent'te kesintisiz, temiz ve hijyenik içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla hizmet veren su pompa istasyonları ve su depoları, son teknolojik gelişmelere paralel olarak yeniden rehabilite ediliyor.
ASKİ yetkilileri, DSİ tarafından 30 yıl önce yapılan pompa istasyonlarının mevcut kapasitesinin artık bugünün ihtiyacını karşılayamaz duruma geldiğine dikkat çektiler.Yetkililer, ASKİ'nin değişik kapasitedeki mevcut 84 pompa istasyonundan, ilk aşamada 29 ana su pompa istasyonunun yenilenerek, kapasitelerinin 2025 yılı ihtiyacını karşılayacak düzeye ulaştırıldığını kaydettiler. İvedik Arıtma Tesisi'nden çıkan arıtılmış suyu, Ankara içerisine döşenen şehir şebeke hatlarına hijyen bir şekilde dağıtan pompa istasyonlarında yapılan rehabilitasyon sonucunda, kapasitelerin arttırılmasının yanı sıra yüzde 37 dolayında enerji tasarrufunun da sağlandığını anlatan yetkililer, çalışmalar hakkında şu bilgiyi verdiler:
"Kullanım ömrünü tamamlamış pompa istasyonlarındaki sık sık arıza yapan elektrik panolarını, kontrol sistemlerini ve eski tip reostalı motorları günümüz koşullarına uygun olarak yeniledik. İhtiyaca yönelik ilave kapasite gereken yerlere yeni istasyonlar yaparak, istasyonların kapasitesini artırdık. Rehabilitasyon sonucunda Ankara'nın en üst kotlarına kadar su ulaştırılmış oldu. Pompa istasyonlarındaki mekanik ve elektrik arıza nedeniyle meydana gelen su kesintilerinin de önüne geçildi. Yenilenen istasyonlarda yüzde 37 oranında da enerji tasarrufu sağlandı".

'ÇANKAYA, YAKACIK VE BAĞLICA'YA YENİ SU DEPOLARI'
Ana pompa istasyonlarının bakım, onarım ve yenileme çalışmalarının ardından, farklı büyüklüklerdeki 48 pompa istasyonunda da yenileme çalışmalarının yapıldığını anlatan yetkililer, ayrıca yeni yerleşim bölgelerine de ihtiyaca yönelik olarak, pompa istasyonları ve su depoları inşa edildiğini kaydettiler. Yerleşime yeni açılan Bağlıca Bölgesi'nde yapılan ana pompa istasyonuna bağlantılı iki ayrı 5 bin metreküplük su deposu ile Yakacık ana pompa istasyonuna bağlantılı 7 bin 500, 5 bin ve 2 bin 500 metreküplük 3 ayrı deponun yapıldığını anlatan yetkililer, Çankaya ilçesinde bulunan ASKi Bölge Müdürlüğü Bahçesi'nde de 15 bin metreküp kapasiteye sahip su deposu inşa edildiğini söylediler. Başkent'in kesintisiz, hijyenik ve temiz su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında Dikmen ile Çankaya arasında sık sık arızalanan 5 kilometrelik boru hattındaki 600 mm çapındaki boruların 1000 mm çapındaki borularla değiştirilerek yenilendiğini belirten yetkililer, İvedik P1 Pompa istasyonu arasında bulunan N3 ve N4 hatlarını rahatlatmak amacıyla yaklaşık 10 kilometre uzunlukta 800 mm çapında boru hattı döşendiğini ifade ettiler. Yetkililer ayrıca, şehir içi şebekesinde Çankaya, Dikmen ve Bağlıca'da 200-800 mm çapları arasında muhtelif boru hatlarının yenilenerek, SCADA sistemine bağlantılarının yapıldığını da sözlerine eklediler.
İha
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2007 Çarşamba 14:16:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?