3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Atalay'dan polis merkezleri genelgesi

İçişleri Bakanı Beşir Atalay bir genelge yayınlayarak, polis merkezlerinin iyileştirilmesi ve yeniden yapılandırılmasını istedi.

İçişleri Bakanı Atalay, 81 il valiliğine gönderdiği genelgede, güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi bakımından polis merkezlerinin toplumun hemen her kesiminin güvenlikle ilgili talep ve beklentilerini karşılaması yönüyle de vatandaşın ilk müracaat noktası, halkın başvuru merci ve Emniyet Teşkilatı'nın vitrini olduğunu vurguladı. Bakan Atalay, ülke genelinde bin 300'lere ulaşan sayısıyla işlevsel bir konuma sahip polis merkezlerinin sunduğu hizmetin kalitesinin, vatandaşların güvenlik memnuniyetini sağlamada ve polis imajının güçlendirilmesinde en önemli etkenler arasında bulunduğunu kaydetti.
 
Merkezlerin fiziki şartlar ve işletme standartları bakımından diğer hizmet birimlerine göre daha yetersiz konumda olduğunu müşahede ettiğini vurgulayan Bakan Atalay, konuşmasına şöyle devam etti:
''Adli görev yapan diğer birimlerde sağlanan hizmet standardının derecesi ne denli yüksek olursa olsun hayatın olağan akışı içinde suçtan mağdur ve şikayetçi olan vatandaşlarımızın başvurduğu ilk yer polis merkezlerimizdir. Bu birimlerimizde ideal anlamda iyileştirme sağlayamadığımız takdirde diğer hizmet birimlerimizdeki olumlu yansımaların vatandaş tarafından algılanması da mümkün görünmemektedir. Bakanlığımızın 'Emniyet Genel Müdürlüğü-TOKİ Başkanlığı Örnek Polis Merkezleri Yapımına İlişkin Protokolü'
çalışmaları kapsamında ülkemizin fiziki özellikleri ve iklim koşulları yanında yerleşim merkezlerinin nüfus yoğunluğu, bölgelerin güvenlik risk potansiyeli ile diğer etkenler de göz önünde bulundurularak, öncelikle 6 ayrı ilimiz için örnek nitelikte çok fonksiyonlu polis merkezi hizmet binalarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Geliştirilen bu modellere bağlı olarak 81 ilimizde kademeli şekilde birer adet polis merkezinin yapılandırılması çalışmaları da bizzat tarafımdan başlatılmıştır.''

Bakan Atalay, bakanlık olarak 2009 yılının ''Polis Merkezleri Yılı'' olarak ilan edildiğini hatırlattığı genelgede, polis merkezlerinin iyileştirilmesi için merkezde ''Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Merkezleri İzleme ve Değerlendirme Kurulu'', illerde ise valilerin himayesinde İl Emniyet Müdürlüğü başkanlığında uygun görülecek birim amirlerinden oluşturulacak ''İl Polis Merkezleri İzleme ve Değerlendirme Kurulları''nın oluşturulacağını açıkladı. Bakan Atalay genelgede, polis merkezlerinin yeniden yapılandırılması ve iyileştirilmesi için mahalli imkan ve kaynakların kullanılmasını da isteyerek, polis merkezlerine yönelik illerin yaptığı iyileştirme çalışmalarının İçişleri Bakanlığı'nda yıl sonunda değerlendirileceğini ve iyileştirme bakımından başarılı görülen illerin ödüllendirileceği kaydetti.
Polis merkezlerinin değişen güvenlik ihtiyaçlarına cevap verebilen modern mimariye sahip olacak ve bilgi-iletişim sistemleri ile donatılacağını vurgulayan Atalay, merkezlerde kapalı atış poligonu, spor salonu, eğitim ve toplantı ve brifing odaları, fiziki şartları uygun görüntülü ses ve kayıt imkanı olan nezarethane ve ifade alma odaları, şüpheliler için özel giriş-çıkış yerleri bulunacağını açıkladı. Genelgede ayrıca, merkezlerin çevre güvenliği için elektronik sistemler kurulacağı, kurşun geçirmez cam ve kapı sistemlerinin kullanılacağı kaydeden Atalay, merkezlerde yeterli sayıda ofis, vatandaşlar için bekleme salonu, personel kıyafet ve eşya dolapları odası, temizlik üniteleri, haber merkezi, arşiv, dinlenme odası ve mutfak ile malzeme ve teçhizat odası, sığınak ve yangın merdiveni bulunacağı ve mimari tasarımı ve yapısal özelliği itibariyle polis merkezi olması mümkün görülmeyen binaların yeniden inşa edileceği ifade etti.

Atalay genelgede, yakalanan, gözaltına alınan veya muhafaza altına alınan kişilerin yeme, içme ihtiyaçlarına, nakillerine ve yakınlarına haber verilmesine ilişkin giderler ile ilgili bütçe planlamasında gösterilecek ve bunun için polis merkezlerine, emniyet müdürlükleri bütçesinden ihtiyaçlarına göre pay ayrılacağını belirterek, hizmet binalarının temizliğinin sağlanması hizmet alımı yoluyla yapılacağı ve bütçe teklifi çalışmalarının da buna uygun olarak yapılacağı kaydetti. Bakan Atalay genelgede, tebligat ve adres tespiti işlemlerinin polis merkezlerinin asli görevlerinde aksamaya neden olduğunu vurgulayarak, özellikle adres tespiti işlemlerinin 21.05.2008 tarih ve 2008/8 sayılı Başbakanlık genelgesi doğrultusunda 'Kimlik Paylaşım Sistemi' verilerinin kullanılarak yürütülmesine özen gösterileceğine dikkat çekti. Atalay, bu çerçevede polisten adres tespiti ile ilgili talepte bulunulmasının önlenmesi ve ilgili kurum ve kuruluşlarca bu sistemlerin kullanılmasının sağlanması yönünde mülki amirlerince
gerekli tedbirler alınacağını kaydetti.

Atalay, özellikle faili meçhul olayların aydınlatılmasında polis merkezi personelinin deneyimlerinden faydalanılarak ihtisas birimleri ile birlikte koordineli çalışmaların sağlanacağını kaydederek, polis-halk ilişkilerinin önemine binaen hazırlanacak bir eğitim programı çerçevesinde polis merkezlerinde görev yapan tüm personel hizmet içi eğitimden geçirileceğini açıkladı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ödüllendirme başta olmak üzere diğer iyileştirici tedbirlerle polis merkezlerinin cazip ve talep gören bir birim haline getirilmesinin sağlanacağını belirterek, nitelikli personelin bu birimlerde görev yapmasının teşvik edileceğini kaydetti.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 19:56:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ali DEMİR IP: 88.248.69.xxx Tarih : 6.03.2009 12:44:45

Sayın Bakan'ın Polis Merkezlerini iyileştirme ve yeniden yapılandırma projesini çok geç kalınmış bir karar olarak görüyorum. Aynı zamanda Polis Merkezlerinde özellikle müracaat ve Danışmada bekleyen Polis Memurlarına Diksiyon ve Güzel konuşma kursları verilmesini şiddetle tavsiye ederim. Bizzat şahit oldum ; Öyle Polis Memurlarını koymuşlarki Müracaat ve danışmalara  Zannedersinizki Palyoco !  Daha iki kelimeyi biraraya getiripte cevap veremiyor ! Polisin imajını düzeltmesi ve toplumda saygınlık kazanması için  personeline bir çekidüzen vermesi şart .