5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Atasoy'a son veda!

Geçirdiği kalp krizi sonrası başlattığı yaşam mücadelesi dün sona eren ünlü tiyatro yönetmeni ve oyuncusu Sönmez Atasoy (67) için Ankara Büyük Tiyatro'da bir anma töreni düzenlendi.

'Kurtlar Vadisi' dizisindeki 'Halo Dayı' karakteriyle hafızalarda yer edinen ve en son 'Sakarya-Fırat' dizisinde rol alan Sönmez Atasoy için düzenlenen törene, Atasoy'un kızı Fadik Sevin Atasoy, eski eşi Emel Göksu ve yakınları ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Kültür eski Bakanı Fikri Sağlar, rol aldığı son dizi Sakarya-Fırat'ın yönetmeni Osman Sınav ve aynı dizide birlikte rol aldığı Tayanç Ayaydın, oyuncu Erdal Beşikçioğlu, türkücü ve oyuncu Yavuz Bingöl'ün yanı sıra Ankara Tiyatrosu'ndan çok sayıda sanatçı katıldı.

Törende Sönmez Atasoy'un naaşı tiyatro sahnesine son kez çıkartılırken, törene katılanlar Atasoy'un naaşı önünde saygı duruşunda bulundu. Burada kısa bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türk tiyatrosu için büyük bir kayıp ve acı yaşandığını belirterek, "O, bize güzel anılar bıraktı. Kral Lear gibi bir klasikle başlayıp, sonra kendi dünyamızın önemli isimleriyle karar kılması, onları sahneye kılması, onları oynaması, Nasrettin Hoca'yı görmezden gelmemesi, Yunus Emre'yi görmezden gelmemesi, Yahya Kemal'i yazması ve sahnelemesi bizim kökümüzden, kültürümüzden kopmayan bir yeteneği, bu sahnede büyük izler bırakarak ve galiba görevini yaparak aramızdan ayrıldığını bize hatırlatıyor. Tiyatro ile uğraşan herkesin Sönmez Atasoy'un bu yaşam çizgisinden, bu arayışlarından, bu eser çizgisinden dersler çıkaracağına inanıyorum. Bize emaneti olan Fadik başta olmak üzere tüm ailesine, sevenlerine yürekten sabırlar diliyorum" dedi.

Atasoy, sevenlerinin naaşı önündeki saygı duruşunun ardından alkışlarla tiyatrodan defnedileceği Karşıyaka Mezarlığı'na uğurlandı.

Atasoy'un oldukça üzgün olduğu görülen kızı, oyuncu Fadik Sevin Atasoy, "Babamın bana bir vasiyeti vardı; 'ne yaparsan yap hakkını ver' diye. Ben şu anda duyularımın hakkını veremem" demekle yetindi.
Oyuncu Erdal Beşikçioğlu da, Sönmez Atasoy'un yeri doldurulamayacak bir oyuncu olduğunu belirterek, "Hepimizin ağabeyiydi. Onların anılarını dinleye dinleye büyüdük. Tiyatroyla ilgili onların anılarıyla yoğrulduk. Yeri zor doldurulan bir oyuncuydu kendisi" dedi.

Birlikte çalışma fırsatı bulup bulmadığının sorulması üzerine ise Beşikçioğlu, "Maalesef olamadı. Ama çok sohbet ettik. Televizyonda olsun, tiyatroda olsun Onların anıları zaten bizi devamlı tiyatroyla ilgili yoğuran en büyük etkenlerden biri olmuştur. Büyük bir oyuncuydu. Umarım şu anda gittiği yerde mutludur" dedi.

Tiyatro sanatçısı Güven Hokna, "Gidenin yeri dolmuyor" diyerek, gençlerin Atasoy gibi usta sanatçıları örnek alması gerektiğini söyledi.

Rol aldığı son dizi olan Sakarya-Fırat dizisinin başrol oyuncusu olan Tayanç Ayaydın da, çok üzgün olduğunu belirterek, "Böyle bir ustayı kaybetmek, büyük bir yoksunluk, çok arayacağız. Çünkü paylaştığımız, öğrendiğimiz çok şey vardı daha da yapacağımız çok şey vardı planladığımız. Bu planların yarıda kalması bencilce de olsa çok büyük üzüntü. Onunla en azından üç yıl aynı mesaiyi paylaşabilmenin mutluluğu var. Ondan öğrendiklerimizle, onun bize gösterdiği disiplinle biz genç oyuncular yolumuza devam edeceğiz. Mekanı cennet olsun, huzur içinde yatsın. Allah da sevdiklerine, dostlarına, ailesine sabır versin" dedi.

Son günlerde Sönmez Atasoy'un bir rahatsızlığı olup olmadığının sorulması üzerine ise Ayaydın, "Sürpriz şekilde bir kalp krizi geçirdi. O gün hatta birlikte koşuşturmalı bir sahne çekmiştik. Orada da performansı gayet iyiydi. Herkesin alacağı nefes sayılı, ondan bir tane daha alamıyoruz. Sönmez Usta'nınki bu kadarmış" dedi.

Törene katılan Yavuz Bingöl ise, Sönmez Atasoy'u çok yakından tanıma fırsatı olmadığını ancak kızı Fadik Sevin Atasoy ile yakın olduklarını belirterek, "Kızı artık bize emanet. Fadik ile çok yakınım. Sönmez ağabeyi keşke daha iyi tanısaydım diye hayıflandım" dedi.

CENAZE NAMAZI KILINDI

Usta oyuncu Kocatepe Camii'nde kılınan cenaze namazı ardından son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze namazı sırasında bir vatandaşın başına konan güvercin ilgi odağı oldu. Atasoy'un cenazesi, Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2011 Cuma 15:07:36
Güncelleme :19 Aralık 2011 Pazartesi 09:18:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?