3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Ayak üstü dolandırıldı!

İkinci el araç satacaklar dikkat! Akıllara durgunluk veren dolandırıcılık Ankara’da yaşandı. H.Ö. sattığı aracın parasını alamdan aracın anahtarını ve vekaletini verince olanlar oldu.

sikayetvar.com’un haberine göre; aracını satmak için bir internet sitesine ilan veren H.Ö. piyasa değerinin üstü bir fiyat veren kendisini galeri sahibi gibi tanıtan dolandırıcı ile anlaştı ve buluşma noktası belirlediler. Asıl şikayet ise bundan sonra başladı. Araba ile deneme sürüşü yapmak isteyen dolandırıcı H.Ö.’den aracın anahtarını aldıktan sonra aracı bir başkasına sattı.

“Yüksek Fiyata Anlaşıp Kaparo Verdi”

Otomobil satışı işlemleri sırasında yaşanan dolandırıcılık olayları bitmek bilmiyor. Araç satımında vekalet dolandırıcılığı ile mağdur olan H.Ö.’nün anlattıkları yok artık dedirtti. Şikayetçi yaşadığı organize dolandırıcılığı şöyle anlattı: “Aracımı satmak için internete ilan verdim. Kendisini galerici gibi tanıtan kişi sık sık arayıp benimle pazarlık etti ve araca piyasa değerinin üstü bir fiyat teklif etti. Bunun üzerine aracı görmek için buluşmak istedi. Gelen kişi gayet iyi giyimliydi. Aracı satın almak için bir miktar kaparo verdi.”

Aracın Anahtarını Alıp Ortadan Kayboldu!

İkinci aşamanın ise noter satışı sırasında gerçekleştiğini kaydeden H.Ö. “ Noterde kişi benden ruhsatlarımı ve kimlik bilgilerimi alarak vekalet aldı. Vekaletname işlemi tamamlanınca vekaletnameyi ve ruhsatları aldı. Param buradaki şubede değil bir başka banka şubesinde beraber gidelim dedi. Beraber gittik. Ben araçta bekledim bankaya girdi. Sonra saat akşam üstü olduğu için parasının gelmediğini söyledi. Ben başka bir bankaya gideyim siz burada bekleyin diyerek beni arabamdan indirdi. Saatler süren bekleyişten sonra adamın gelmeyeceğini anladım. Verdiğini telefon numarasından aradım türlü bahanelerle geleceğini söyleyerek beni saatlerce bekletti. Sonra telefonuna da bir daha ulaşamadım. Asıl şoku ise Trafik Tescil Şubesine gidince yaşadım. Çünkü aracım 3’ncü bir şahısa satılmıştı. Hala hukuki mücadele veriyorum” diyerek araç satacak vatandaşları uyardı.

Böyle Dolandırıyorlar

Dolandırıcılar ilk önce oto galerisi adı altında paravan bürolar açıyorlar. Çalışan varmış gibi göstererek aracını satacak kişiye güven veriyorlar. Gazeteye, internete ya da oto pazarında aracını satmak isteyen satıcılarla temas kuruluyor, araç için istenilen ilk satış bedeli kabul edilip, küçük miktarda kapora veriliyor.

Dolandırıcılardan birisi adına vekalet çıkartıldıktan sonra, satış bedelinin araç sahibine ödenmesi konusunda anlaşma sağlanıyor. “Arabayı deneyeceğim”, “Para yatmamış başka banka şubesine gideceğim”, “Aracı servise götüreyim” gibi bahanelerle satıcıyı ikna ediliyor, otomobili alan kişi kayıplara karışırken, noterdeki işlemlere başlanıyor. Para ödenmeyip oyalama taktiği izlenilerek zaman kazanılıyor.Vekalet alan kişiler, noterden yeniden suret çıkarttırıp otomobili başka birisine satıyorlar.

Noter aracılığıyla verilen vekaletnameler, kesinlikle aracın parası alınmadan alıcılara verilmemelidir.Gidilecek yerlere mutlaka beraber gidilmeli, ruhsatla-vekaletnameler birlikte alıcılara verilmemeli.

...
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2012 Salı 16:25:14
Güncelleme :18 Aralık 2012 Salı 16:26:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?