4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Ayakkabı moda fuarı açıldı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin, Türkiye'de ayakkabıcılık sektörünün kendi tasarımlarını yapar hale gelmesi gerektiğini söyledi. 

Ayakkabı standlarını gezen Şahin, 110 bin YTL'ye satılan ve kurt köpeği tarafından korunan pırlanda ayakkabıyı inceledi. Şahin, fuardaki gezisinin sonunda Kızılay standına uğrayarak kan verdi. 13. Ayakkabı Moda Fuarı, Altınpark ANFA Expo Center'da açıldı. Fuarın açılışına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin, AK Parti Ankara Milletvekili Haluk İpek, ATO Başkanı Sinan Aygün ve sektör temsilcileri katıldı.

 Fuarın açılışında bir konuşma yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin, her sektörün olduğu gibi ayakkabıcılık sektörünün de sorunları bulunduğuna işaret ederek, amaçlarının Türkiye'deki sorunları en aza indirmek, üreten insanların dünya ile rekabet edecek hale gelmesini temin etmek olduğunu söyledi. Türkiye'de 1 milyon 760 bin esnaf ve sanatkarın bulunduğunu kaydeden Şahin, bunun, toplumun çok önemli bir kesimi ve belkemiği olduğunu ifade etti. Esnaf ve sanatkarların, bu ülkenin yükünü taşıyan insanları olduğunu vurgulayan Şahin, yaşanan sorunları işin içinde bulunanlardan dinleyerek bu sorunları Bakanlar Kurulu'na taşıyacağını belirtti. 

Türkiye'de ayakkabı üreten fabrika ve atölyeler bulunduğuna işaret eden Şahin, yıllık ayakkabı üretim kapasitesinin 400 bin çift olduğunu söyledi. Buna karşın yılda 200-250 bin çift civarında ayakkabı üretildiğini anlatan Şahin, sektörün tam kapasite ile çalışması için neler yapılması gerektiği üzerinde durulmasının önemine değindi. İlk akla gelen cevabın ihracat olduğunu belirten Şahin, sektörün temsilcilerinin ihracatı teşvik bakımından mevcut engellerin kaldırılması talebini ilettiklerini hatırlattı. Bu talebi gündeme taşıyacağını ifade eden Bakan Şahin, Türkiye'de sanayicinin, esnafın, sanatkarın işlerinin gelişmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi. Onların yüklerini hafifletecek adımlar atmanın gayreti içinde olduklarını dile getiren Şahin, "Esnafımızın çalışkanlığına, dürüstlüğüne ve dünyaya açıldığında diğerlerine galabe çalacağına inanıyorum. Yeter ki onlara aynı rekabet şartlarını sağlayalım" diye konuştu. Sadece ayakkabıcılık sektörünün tartışıldığı bir bilimsel toplantı düzenlenerek bir yol haritası belirlenmesinin faydalı olacağını vurgulayan Şahin, Türkiye'de ayakkabıcılık sektörünün, tasarımlarını kendi yapacak hale gelmesi gerektiğini dile getirdi.

AYGÜN: "BAŞIMIZIN BELASI ÇİN"
ATO Başkanı Aygün ise hükümetlerden çok fazla birşey istemediklerini kaydederek, sadece devletin asli görevi olan ithalata karşı koruma talep ettiklerini söyledi. Çin'de 1 cent olan elektrik fiyatı ve asgari ücretten alınan vergi miktarı Türkiye'de uygulansa Türkiye'deki ayakkabıcıların Çin'den çok daha ucuz ayakkabı imal edebileceklerini kaydeden Aygün, "Başımızın belası Çin. Biz İtalyan ayakkabısından falan korkmuyoruz. İstediği kadar İtalyan ayakkabısı gelsin. İtalyan ayakkabısı 150 dolarla 200 dolar arasında. Ama Çin'le başedemiyoruz. Ya bu Çin'den ithalatı engellemenin yolunu bulacağız ya da bizi aynı ringe çıkaracaksınız. Bakın o zaman Çinli mi bu işi iyi yapıyor, Türk vatandaşı mı iyi yapıyor, bunu size rahatlıkla gösterebiliriz" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Bakan Şahin, fuarın açılış kurdelasını kesti. Şahin, daha sonra Fuar'da bulunan standları gezdi. İlk olarak Sauna çetesi davasında adı geçen Yaşar Kaplan'ın sahibi olduğu ayakkabı firmasının standını gezen Şahin, 110 bin YTL'ye satışa çıkarılan pırlanta taşlı ayakkabıyı yakından inceledi ve Kaplan'dan bilgi aldı. Ayakkabının üzerinde 14 pırlanta taş bulunduğunu belirten Kaplan, ayakkabının alıcıları bulunduğunu ancak ayakkabıyı bugün doğumgünü olan eşi Fatma Kaplan'a hediye ettiğini söyledi. Ayakkabıyı 2 yaşındaki Çomar isimli Alman kurdu ile koruduğunu belirten Kaplan, Bakan Şahin'e bilgi verirken de köpeğini yanından ayırmadı. Diğer standları da gezen Bakan Şahin, firma yetkililerinden ayakkabı satışları ve ihracat çalışmaları ile ilgili bilgi aldı. Bir ayakkabı standında beğendiği ayakkabıyı deneyen Şahin, 50 YTL'ye ayakkabıyı satın aldı. Şahin, ATO Başkanı Aygün'ün beğendiği ayakkabının parasını da kendisi verdi. Bakan Şahin, fuarı gezerken karşılaştığı Mustafa ve İlhan isimli iki zihinsel engelli gençle sohbet etti ve engelli gençlere sarılarak fotoğraf çektirdi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin, standları gezdikten sonra fuar alanında bulunan Kızılay Kan Merkezi standını ziyaret etti. Kan vermek isteyen Şahin'in önce tansiyonu ölçüldü. Kızılay görevlisi, tansiyonu yüksek çıkan Şahin'den kan alamayacaklarını belirtti. Şahin'in 'biraz olsun alın' ısrarı üzerine Kızılay görevlileri Bakan Şahin'den 1 ünite kan aldı.
iha
Yayın Tarihi : 1 Mart 2007 Perşembe 17:43:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?