5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Aygün: Türkiye hormonlu büyüyor

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, açıklanan yüzde 3'lük büyüme rakamının sanal olduğunu söyledi. Aygün, "Türkiye hormonlu büyüyor. Büyüme piyasalara etki etmiyor" dedi.

TİM Akademi toplantısına katılan Aygün, büyüme rakamları açıklandığında ilk defa bir değerlendirme yapmadıklarını, ancak büyümenin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Aygün, "Açıklanan büyüme sanal. Türkiye hormonlu büyüyor. Bu büyüme piyasalara etki etmiyor" dedi. Aygün, Türkiye'nin satmadan, ihracat yapmadan büyümesinin mümkün olmayacağını belirtti.

"TÜRKİYE NE ÜRETTİĞİNİ BİLMİYOR"

Türkiye'nin üretiminin kalitesizliğine değinen Aygün, "Türkiye'nin ne ürettiğini bilmediğini" savundu. Aygün, "Türkiye'de 234 bin sanayi şirketi var. Bunun 60 bin tanesinin üretimi belli. Hala şu kadar seramik üretiyoruz, şu kadar plastik üretiyoruz diyemiyoruz" dedi.

İTHALATLA İLGİLİ BİRŞEY YOK

Türkiye'de ihracata değinildiği kadar ithalata değinilmediğine de dikkat çeken Aygün, "Türkiye'nin ithalatıyla ilgili hiçbirşey yok. İthalatçılar başkanı yok. Sırf sattığını gösteriyorsunuz. Aldığını niye göstermiyorsunuz" dedi.

"BİR TANE MAL ALIYORUZ, 200 TIR MAL SATIYORUZ"

Türkiye'de ihracat potansiyelinin zorlamalara çabalara rağmen geliştirilmediğini de belirten Aygün, Türkiye'nin ihracatının kalitesiz olduğunu söyledi. Aygün, "Türkiye tekstil, otomobil ve gıda ihracatı yapıyor. Otomobil sattığımızı farz edelim otomobilin bir tonunu 10 bin 782 dolara satıyoruz. Çamaşır makinesinin tonunu 12, 13 bin dolara satıyoruz. Arpanın bir tonunu 320 dolara, fındığın bir tonunu 5 bin dolara, tütünün bir tonunu 4 bin dolara satıyoruz. Ancak bir tomografi cihazını 3 bin 4 bin dolara, cep telefonunu 5 milyon 462 dolara alıyoruz" diye konuştu.

"BİZ DEYİNCE FELAKET TELLALI OLUYORUZ"

Aygün, Merkez Bankası'ndan önce "dolarlarla borçlanmayın, dolar borcunuzu ödeyin" açıklamalarında bulunduklarını ancak "felaket tellalı" olarak gösterildiklerini söyledi. Aygün, "Biz deyince felaket tellalı oluyoruz. Merkez Bankası deyince bir şey olmuyor" dedi.
ANKA
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2006 Salı 17:58:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?