5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Aygün: Türkiye trenin altında kaldı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, AB Komisyonunun, limanların ve hava alanlarının Kıbrıs Rum kesiminin kullanımına açılmamasını gerekçe göstererek, müzakerelerin 8 başlıkta durdurulması talebini, ”çirkin bir at pazarlığı ve ahlaksız bir teklif” olarak değerlendirdiklerini bildirdi. 

Aygün, “Tren kazası olmadı ama beklendiği gibi, Türkiye trenin altında kaldı” dedi. Konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 'Kıbrıs şartının' her müzakerede Türkiye'nin önüne konulacağının artık bir sır olmaktan çıktığını kaydeden Aygün, şunları söyledi:

“Ne kadar diplomatik dil kullansalar da, gerçek düşüncelerini gizlemeleri mümkün değil. Mızrak çuvala girmiyor. Niyetleri Kıbrıs'ı Türkiye'nin elinden almak. Türkiye (vermem) dediği sürece, Avrupa Birliği rayında daha çok kaza olacak. Avrupa Birliğinin Türkiye'yi almaya niyeti yok. Olmayacak da... Olmayacak bir duaya amin diyerek, ardı ardına ödün vermek, yetmedi Kıbrıs'ı feda etmek mümkün mü? Değilse, kaza nedeniyle duran tren, olduğu yerde çakılıp kalacak. Hiçbir şey olmamış gibi etrafa gülücükler yağdırmak Türkiye'ye yakışmaz. Aklımızı başımıza alalım. AB, bir rüya olmaktan çoktan çıktı. Bunun adı karabasan.”

“SEÇİMLERDE AB'Yİ DE OYLAYALIM”

2007 yılında yapılacak genel seçimlerde, Avrupa Birliğine üyelik konusunda referandum yapılmasını da öneren Aygün, bu önerinin hiçbir parasal maliyeti olmadığını ve halka sorulması gerektiğini söyledi.

Aygün, “Türk halkına soralım. AB'ye (evet) mi diyor, (hayır) mı? Neden korkuyoruz? Halktan korkulur mu? Sonuç, (hayır) çıkarsa AB'nin önüne bu sonucu koyarsınız. Dersiniz ki, bakın Türk halkı da sizi istemiyor” dedi.

“GÜMRÜK BİRLİĞİNİ ASKIYA ALALIM”

Bugüne kadar Türkiye'ye “100 milyar dolara yakın zarar verdiğini” ifade ettiği Gümrük Birliğinin, AB'ye girene kadar askıya alınmasının ciddi olarak düşünülmesi gerektiğini kaydeden Aygün, Türkiye'nin Avrupa Birliğine mahkum olmadığını, ancak kafalardaki düşüncelerin mahkum olduğunu ve bu kafa değişmediği sürece Türkiye'nin çıkış yolunu bulamayacağını söyledi.

Mal ve hizmetlerin serbest dolaşımına rağmen, Avrupa Birliği'nin Türk iş adamlarına uyguladığı vize işkencesinin bile, birliğin samimiyetsizliğinin başlı başına bir göstergesi olduğunu dile getiren Aygün, “Gümrük Birliği, malların serbest dolaşımı gibi 8 fasılda müzakereler askıya alındı. O zaman biz de Gümrük Birliğini askıya alalım” diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2006 Perşembe 11:02:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?