5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Aygün'den fındık uyarısı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, 35 senedir 14 milyon ton fındık üretip, 13 milyon ton fındık satarak Türkiye'ye 21 milyar dolar döviz girdisi sağlayan fındık üreticisinin uluslararası fındık lobisi tarafından kuşatıldığını öne sürerek, "Fındığı kurtlandırdılar. Bu kurt söküp atılmazsa, Karadeniz'de sosyal dengeler de kurtlanır" dedi. 

Konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl 6-7 YTL olan fındık fiyatının bu yıl 2 YTL'ye kadar düşürüldüğünü kaydeden Aygün, üreticinin gelir kaybının 2.5 milyar YTL'yi bulduğunu söyledi. 9-10 dolar olması gereken fındık ihraç fiyatının 3-4 dolar seviyesine gerilemesi sonucu 1.5 milyar dolarlık bir gelir kaybının ortaya çıktığını ifade eden Aygün, "Hem üretici 2.5 milyar YTL hem devlet 1.5 milyar dolar gelir kaybediyorsa burada matematik de mantık da insaf da yoktur. Burada olsa olsa büyük bir oyun vardır" şeklinde konuştu. Aygün şunları söyledi: 

"3-5 şirketlik fındık kurduna teslim olmak Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışmaz. Bir avuç fındık kurdu için 6 milyon insanın ekmeğiyle oynanmaz. Türk fındık üreticisinin yanında olmak milli bir görevdir. Dünyada fındığın fiyatını Türkiye belirler. Hal böyleyken, fındık üzerinde 'Ali Cengiz oyunu' oynatanlara nasıl izin verilebilir? Avrupa ülkelerine düşük fiyatla bağlantı sözü veren fındık tüccarlarının oyununa nasıl alet olunabilir? Bölge insanını spekülatörlere teslim edersek, yarın Karadeniz insanını nasıl bölgede tutarız? İşte gelir dağılımı böyle bozuluyor, anarşi böyle doğuyor, kapkaç, hırsızlık böyle artıyor. Bu toplumsal hastalıkların hiç biri gökten zembille inmedi. Zamanında bankaların içi boşaltıldı, tarımın içi boşaltıldı, şimdi de fındığın içi boşaltılıyor. Sosyal devlet yerine yap, işlet, özelleştir, kır, dök, boşalt ekonomisi egemen kılınınca sosyal dengeler de kırıldı. Hiç olmazsa fındığın kırılmasına izin vermeyelim. Kurda kuşa yem etmeyelim."

"TMSF YETKİLİ KILINSAYDI ŞAŞMAZDIM" 

Fiskobirlik'in devre dışı bırakılması ve TMO'nun devreye sokulacağının açıklanmasının hiçbir sorunu çözmediğini savunan Aygün, "TMO'nun ne miktar, kaç paradan, ne zaman alım yapacağı belli değil. Nereden para aktaracaksınız? IMF izin verecek mi? Bu kurumun fındık hakkında bilgisi, görgüsü var mı? Ancak buna da şükretmek gerekir, TMO yerine TMSF yetkili kılınsaydı şaşmazdım" dedi.
Ankara Ticaret Odası olarak fındık fiyatının düşürülmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, bunun için Ankara genelinde uygulamayı düşündükleri eylem planını açıklayan Aygün, şu görüşlere yer verdi: 

"Ankara'da ilkokullara fındık dağıtılacak. Ankara genelindeki süpermarketçilerle toplantı yapılarak toplu alımlara gidilecek, süpermarketlerde fındık tüketim kampanyaları düzenlenecek. ATO'da yemeklerde fındık yağı tüketilecek. ATO üyelerinin fındık yağı tüketmeleri için çağrıda bulunulacak. Makyaj ve bakım ürünlerinde fındık yağı kullanımı özendirilecek." 

Öte yandan, ATO Başkanı Aygün, Türkiye'nin petrolü durumundaki fındığın Türkiye genelinde tüketimi için de tıpkı kuş gribi krizinde olduğu gibi Uğur Dündar'ın göreve çağrılması ve hazırlanacak bir fındık tüketim kampanyasının geniş kitleler tarafından sahiplenilmesini istedi. Aygün, "Biz bu kampanyanın bir yanında olmaya ya da bu kampanyayı düzenlemeye talibiz. Sayın Uğur Dündar'a da çağrıda bulunuyorum. Türkiye ekonomisinin zarar görmemesi için kuş gribinin aşılmasında oynadığı rolü burada da oynasın. Fındık Türkiye ekonomisinin en önemli bel kemiği ürünlerinin başında gelmektedir. Uğur Dündar 'olur' desin, biz de düğmeye basalım. Oynanan oyunlara dur diyelim" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2006 Perşembe 11:04:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?