5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Ayşe paşalı duruşması ertelendi

AYŞE PAŞALI CİNAYETİNİN DURUŞMASI 12 MAYIS'A ERTELENDİ

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam edilen Ayşe Paşalı cinayetinin duruşması 12 Mayıs'a ertelendi.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Ayşe Paşalı'nın eski eşi İstikbal Yetkin tarafından bıçaklanarak öldürülmesiyle ilgili görülen davanın duruşmasına devam edildi.

Sabahın erken saatlerinde Ankara Adliyesi'nin önünde pankart açan kadın dernekleri, kadın cinayetlerinin son bulması için sloganlar attı. Ankara 2. Bölge'den Bağımsız Milletvekili Adayı olan Gazeteci Aynur Zeynep Bayram da adliye önüne gelerek kadın cinayetlerinin son bulması için gruba destek verdi. Daha sonra duruşmanın başlamasıyla da 30'a yakın kadın avukat davaya müdahil oldukların için duruşma salonuna girdi. Duruşmaya, öldürülen Ayşe Paşalı'nın annesi Zeliha Paşalı, babası Hüseyin Paşalı ve

kardeşi Ahmet Paşalı da katıldı. Ayşe Paşalı'nın annesi ve babasına şikayetçi olup olmadıklarını soran mahkeme heyetine Paşalı'nın annesi Zeliha Paşalı, "Benim yavrum yok oldu, onunda yok olmasını istiyorum" dedi.

Sanık İstikbal Yetkin'in "Tasarlayarak adam öldürmek" suçundan yargılandığı davada Ayşe Paşalı'nın avukatı Elif Tatar devletin Ayşe Paşalı'nın öldürülmesine seyirci kaldığını, Türkiye'ye prestij kaybettiren kadın katliamlarına son verilmesi gerektiğini söyledi. Paşalı'nın avukatlarından Onur Tatar ise, sanık İstikbal Yetkin'in defalarca Ayşe Paşalı'yı öldüreceğini söylediğini, cinayeti işleyeceği günü dahi tasarladığını ve bir pişmanlık duymadığını iddia etti.

 

"EŞİMİ ÇOK SEVİYORDUM"

Mahkeme Başkanı Ramazan Aksan'ın sanık İstikbal Yetkin'den savunmasını istemesi üzerine Yetkin, "Ben eşimi, yuvamı çocuklarımı çok seviyordum" dedi. Sanık İstikbal Yetkin'in avukatı ise davanın kadın haklarını ihlali davasına dönüştürüldüğünü ve medyatik hale geldiğini savunarak, "Müvekkilim suç teşkil etmeyen bir bıçakla eski eşini öldürmüştür. Burada bir tasarlamadan söz edilemez. Tasarlama değil, bir kasıt var" dedi.

Daha sonra tekrar sanık İstikbal Yetkin'den son sözlerini söylemesini isteyen mahkeme heyetine sanık Yetkin, "22 yıllık eşimdi. Kendisini çok seviyordum. Pişmanım" dedi.

Sanık İstikbal Yetkin'in Adli Tıp Kurumu'ndan gelen "akli dengesi yerinde" raporunun ardından karara bağlanması beklenen davada mahkeme heyeti, duruşmayı 12 Mayıs saat 10.20'ye ertelendiğini söyledi. Karara bağlanmayan duruşma sonrasında ise Ayşe Paşalı'nın annesi Zeliha Paşalı gözyaşlarına boğuldu.

 

"DAVANIN ERTELENMESİ SÜPRİZ OLDU"

Duruşma sonrası açıklama yapan Ayşe Paşalı'nın avukatı Elif Tatar, bugün bir karar beklediklerini fakat davanın ertelenmesinin kendileri için bir sürpriz olduğunu ifade etti. Bir dahaki celse de karar çıkmasını ümit ettiklerini kaydeden Tatar, duruşmada bıçağın yasak olan bıçaklardan sayılmamasının ertelenmede bir etkisinin olmadığını düşündüğünü belirtti. Duruşma salonunda sanık İstikbal Yetkin'in Avukat Elif Tatar'ın medyatik olmak için davaya baktığını söylemesi hatırlatılması üzerine ise Tatar,

"Sanık İstikbal Yetkin'in tavrını ciddiye bile almıyorum" dedi.

Tatar, Sanık İstikbal Yetkin'in daha önceki savunmalarında bir pişmanlık içinde olmadığını hatırlatarak, son duruşmada pişman olduğunu dile getirmesini ise samimi bulmadığını söyledi. Aynı saatlerde Meclisin önünde kadına yönelik şiddetin engellenmesi için bir kadın platformunun eylem yaptığını da hatırlatan Avukat Tatar, "Grup çok da haklı bu protestolarında. Biliyorsunuz geçen hafta Meclis tatile girdi. Gerekli yasalar çıkarılmadı. Bir dahaki dönem bu yasa teklifleri değerlendirilmeye alınmayacak.

Biliyorsunuz 2-3 aylık bir tatil döneminden sonra meclis tekrar bir araya gelecek. Hükümet kuralım derken bir 6 aylık süreç geçecek. Ve böylece kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin önlenmesine yönünde devletimiz, Ayşe Paşalı cinayetinden sonra 1 milim bile yol kat etmedi. O yüzden ben de arkadaşlarımızın, hem cinslerimin meclis önünde yaptıkları protesto eylemini destekliyorum. Çok haklı bir tepkidir. Sadece Ayşe Paşalı cinayetinde sanığın umuyoruz ki hak ettiği cezayı almış olması, ne yazık ki

devletin kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet konusunda sorumluluğunu ortadan kaldırmayacak. Sorumluluğu aynen devam etmektedir. Ta ki, gereği yaptıkları, yapacakları güne kadar" diye konuştu.

 

"PİŞMAN OLDUĞUNA İNANMIYORUM"

Öldürülen Ayşe Paşalı'nın kardeşi Ahmet Paşalı ise, adaletin bu saatten sonra düzgün bir karar vereceğine inandığını belirterek, "İnşallah bir dahaki duruşmada ciddi ve kalıcı, düzgün bir karar olur. Bundan sonra ki kadın cinayetlerine de örnek teşkil eder. Giden geri gelmiyor ama tahmin ediyorum o vicdanen içeride bizden daha fazla ölüyordur. Çünkü konuşmasında hiç bir şeye tepkisi yok. Pişmanım demek hiçbir şeyin telafisi değildir. Ben inanmıyorum onun pişman olduğuna. Çünkü daha önce öldüreceğini

defalarca söylemişti" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2011 Perşembe 13:32:00
Güncelleme :14 Nisan 2011 Perşembe 19:06:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?