5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Babacan:"soğukkanlı olmalıyız"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, sözde Ermeni soykırımı iddialarının Türkiye'yi tahrik etmeye yönelik olduğunu belirterek, "Bunlar karşısında soğukkanlı davranmazsak, kaybeden biz oluruz. Her iddiayı ciddiye alsak, hamasi davransak, duygusal davransak hiçbir yol alamayız" dedi.
 
Babacan, AB ile müzakerelerde 1 yılı geride bırakan Türkiye'nin üyelik sürecini AK Parti'nin 'Türkiye Bülteni'ne değerlendirdi. 13 Ekim 2006 tarihi itibariyle tarama çalışmalarının tamamlandığını, 35 fasılda fotoğraf çekilmiş olacağını dile getiren Babacan, önceki aday ülkelerde 18 ayda tamamlanmasına rağmen Türkiye'de tarama sürecinin 1 yıl sürdüğünü hatırlattı. Önümüzdeki sürecin çok zorlu ve yoğun geçeceğine dikkati çeken Bakan Babacan, artık fiili müzakerelere yoğunlaşacaklarını bildirdi. Bu süreçte değişimin daha yoğun hissedileceğini ifade eden Babacan, "Süreç ilerledikçe taşlar yerine oturacak. Bu konuyla ilgilenen herkes medya olsun, sivil toplum örgütleri olsun katılım sürecinin nasıl bir süreç olduğunu, başmüzakerecinin nasıl bir fonksiyonu olduğunu daha iyi kavrayacak. Şu anda medya işin sansasyon yönünde. Oysa müzakereler büyük oranda Türkiye'de yapılacak. Brüksel'e ya da AB'ye üye ülkelere sık sık gitmekle müzakereler yürümez. Bizim öncelikle ev ödevlerini yerine getirmemiz, Türkiye içinde süreci yaşamamız gerekiyor. Ziyaretlerimiz aksamadan sürüyor. Üyeliğin hemen olup biteceğine ilişkin aceleci bir beklenti var. Oysa bu uzun ve zorlu bir süreç. Zaman ilerledikçe teknik süreçten daha çok siyasi, sosyal ve ekonomik sürece yaklaşacağız" ifadesini kullandı.
 
Türkiye'de kamuoyunda AB'ye yönelik desteğin zaman zaman azalmasının doğal olduğuna vurgu yapan Babacan, daha önceki aday ülkelerde de benzer süreçlerin yaşandığını ifade etti. Benzer iniş çıkışların diğer aday ülkelerde de olduğunu hatırlatan Babacan, Türk kamuoyunun AB'ye yaklaşımının önümüzdeki süreçte de bazen artacağını bazen azalacağını, dalgalı bir seyir izleyeceğini bildirdi. Bu dalgalanmada siyasi tartışmaların ve reformların etkili olduğunu belirten Babacan, hükümetin heyecanının azaldığı yönündeki iddiaların ise doğruyu yansıtmadığını kaydetti. Babacan 'Siyasi olarak AB ile Türkiye arasında bir sorun var mı?' yönündeki bir soru üzerine de, şunları kaydetti:
 
"Siyasi konular her zaman olacaktır ve bunlar diplomatik yollarla çözülecektir. AB farklı siyasi görüşlerin, renklerin birarada olduğu bir birlik. Bu farklı renkler zaman zaman görüşlerini açıklayabilir. Bunlar Türkiye'nin aleyhine olabilir. Türkiye'yi tahrik etmeye, kamuoyunu tahrik etmeye, heyecanı, motivasyonu kırmaya yönelik olabilir. Bunlar karşısında soğukkanlı davranmazsak, kaybeden biz oluruz. Şimdi çıkıp Ermeni soykırımı diye bir iddiayı dile getirenler oluyor. İşi daha ileri götürüp Pontus'a kadar vardıranlar var. Benzeri iddialar var.

Bunların her birini ciddiye alsak, hamasi davransak, duygusal davransak hiçbir yol alamayız. Tersine soğukkanlı davranmak, bu iddiaları siyasetçilerin elinden alıp bilim adamlarına teslim etmek zorundayız. Gelecekte bu tür iddialarla, raporlarla, görüşlerle karşılaşacağız. Ama bunların hepsini tarihi gerçeklerle, politik gerçeklerle çürütme imkanımız potansiyelimiz de var."
 
Babacan, AB'yi Kıbrıs konusunda da uyararak, "Kıbrıs meselesinden dolayı AB sürecinde oluşacak bir aksamayı AB, dünyaya da Türk kamuoyuna da anlatamaz" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2006 Pazartesi 13:11:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?