1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANKARA

Bağ-Kur'dan şok eden talep

Bağ-Kur, emekli edip de maaş bağladığı Mehmet Giriş adlı vatandaştan 4 yıl sonra "Sizin 19 günlük prim eksiğiniz var" diyerek ödediği aylıkları faiziyle birlikte talep etti.

İddiaya göre, Antalya’daki oto sanayi sitesinde esnaf olarak Bağ-Kur’a 25 yıl prim ödeyen Mehmet Giriş, 16 Ocak 1978 tarihinde giriş yaptığı Bağ-Kur’a 25 yıl süresince düzenli bir şekilde primlerini yatırarak 23 Mayıs 2001 tarihinde talepte bulunarak emekli oldu. Yapılan incelemeler sonucunda 27 Temmuz 2001 tarihinden itibaren yaşlılık aylığı bağlanan Giriş, 4 yıl sonra Bağ-Kur’dan gelen yazıyla sarsıldı. Giriş, başına gelenleri şöyle anlattı:

"Kıt-kanaat yetecek kadar bir aylık alıyordum. Buna da şükredip geçinip gidiyorduk. Eşimin sağlık karnesi bitmişti, ben de yenisini almak için başvuruda bulundum. Bana yetkililer sağlık karnesinin yenilenemeyeceğini ve bizim sağlık işlerinden faydalanamayacağımızı söyleyince şaşırdım. Nedenini sorunca bana ’Evet biz 4 yıl önce emekliliğe hak kazandığını söyleyerek sana emekli aylığı bağladık. Ancak senin emekliliğini doldurmana 19 günün var’ dediler. Ben de 19 günlük kısmın tutarı neyse vereyim dedim. Ancak Antalya’daki Bağ-Kur personeli bunun mümkün olmadığını söyledi. Benim yaşlılık aylığı ödememi durdurduklarını, şimdiye kadar ödedikleri maaşı da benden faiziyle birlikte geri istediklerini belirttiler."

Gecekonduda yaşamak zorunda olduklarını belirten Giriş, Bağ-Kur’un ödediği maaşı faiziyle talep etmesi karşısında ne yapacağını şaşırdığını söyledi.

Giriş, "Tamam mahkemeye başvurayım; ancak mahkeme en az 1 yıl, belki daha fazla sürer. Ben bu süre zarfında evime ne götüreceğim. Başka bir gelirim yok ki" diye konuştu.

Yakınlarından aldığı borç parayla Ankara’ya geldiğini dile getiren Giriş, "Ankara’da Bağ-Kur Genel Müdürlüğü’ne gittim. Durumu onlara da anlatım. Evrakımı çıkarttılar ve benim 19 günlük bir eksikliğimin söz konusu olduğunu, bu nedenle emekli olamayacağımı söylediler. 19 günlük kısmın farkını vereyim diyorum, kabul etmiyorlar. Maaşıma el konuldu ve şimdiye kadar ödedikleri parayı da faiziyle geri istiyorlar. Baraka bir gecekondum var, satsam parasını karşılayamam. 19 gün benim hatam değil ki" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2005 Pazartesi 14:18:37
Güncelleme :17 Mayıs 2005 Salı 12:35:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?