1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANKARA

Bakan Coşkun, halcilere sahip çıktı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, halcilere sahip çıkarak, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü’nün, market ve büyük mağazaların, hallerin dışında doğrudan üreticiden ürün alabilmeleri yönündeki açıklamalarıyla ilgili olarak, "Ben hal çocuğuyum. Bakkalları ve halleri, mağazalarla marketlerin düşmanı sayamayız. Başbakanlıktaki kanun taslağını bakkalları ezdirmemek için geri çektik" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu’nun (TÜSEMKOM) 2. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Sürmeli Otel’de gerçekleşen TÜSEMKOM’un kongresinde, Bakan Ali Coşkun’a halciler büyük sevgi gösterisinde bulunurken, kongreye davetli olduğu halde katılmayan Tarım Bakanı Güçlü’ye ise tepki gösterdi.

Gençlik yıllarında 2 yıl halde çalıştığını ve halcilerin sorunlarının en ayrıntılarına kadar bildiğini anlatan Coşkun, sorunların çözümü konusunda halcilerin yüreğine su serpti. "Bakkalcıları ezdirmemek için kanun tasarısını Başbakanlıktan çektik" açıklamasında bulunarak, halcilerin yanında olduğu açıklayan Bakan Coşkun’u halciler ayakta alkış yağmuruna tuttu. Coşkun, Başbakanlıktan geri çektikleri kanun tasarısıyla ilgili olarak "Mağazalar ve marketler ürünü doğrudan üreticiden almak istiyorlar. Gelsinler halden yer kiralayıp halden alsınlar. Bu konuda Metro Marketler zinciri sahibiyle birlikte ilgili sivil örgütler ve Bakanlık yetkilileri, 26-28 Mayıs tarihleri arasında Avrupa’ya gidecekler, bu konuda incelemelerde bulunup rapor hazırlayacaklar. Biz hallerle ilgili kanunu dengeli, adil bir şekilde daha modern hale getirmek için çıkartacağız. ’Hallerde sorun var’ diye hallerimi kapatmalı mıyız? Eğitimde sorun var diye okulları mı kapatmamız gerekiyor?. Amacımız halleri daha modern hale getirmek" diye konuştu.

Bakan Coşkun, hallerle ilgili olarak kimseye laf söyletmeyeceklerinin altını çizerek, Güçlü’nün bu konuda yaptığı açıklamaların ardından basına demeç veren oda başkanlarına cevap verdiği cevapta sert konuştu. Coşkun, "Ağzı olan konuşamayacak, biz bu konuda kimseye laf söyletmeyiz" dedi. Yaptığı konuşmalarla ayakta alkışlanan Coşkun, bu konuda açıklamada bulunan Güçlü’nün iyi bir ilim adamı olduğunu belirterek, kendisini telefonla aradığını, ancak irtibat kuramadığını söyledi. Bakan Güçlü’nan bu konuda kastı bulunmadığını halcilere anlatan Coşkun, bu konunun Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelip ele alınacağı sözü verdi. Coşkun ayrıca, halcileri Güçlü’nün yaptığı açıklamaya ilişkin olarak tepki göstermemeleri konusunda uyardı ve "Tepkili bir toplum haline gelmeyelim. Kapım her zaman size açık, Bakanınız benim, daha hayattayım. Makamlar gelip geçici yeter ki hoş seda kalsın kubbede, sorunlarınızı bana iletin" diye konuştu.

"KRİZİ YOL AÇACAK BİR DURUM YOK"
Coşkun, hallerin işleyişini düzenleyen kanunla ilgili hükümet olarak büyük market ve mağazaların il sınırlarının çok dışına çekme gibi bir amaçlarının almadığını kaydetti. Esnafa hükümet olarak yaptıkları desteğe ilişkin istatistiki bilgi veren Coşkun, "Esnaf rejimin teminatıdır. Biz iktidara gelmeden önce esnafa Halk Bankası’ndan 153 trilyonluk kredi sağlanmış, biz ise 2.5 katrilyon liralık destek sağlamışız. Faiz oranını yüzde 59’dan yüzde 18’e çekmişiz. Esnafla ilgili 507 sayılı yasa yamalı bohçaya dönmüş, esnafı ayağa kaldıracak yasada aksaklıklar olursa bununda düzelteceğiz" dedi.

Bakan Coşkun, ülkede krize yol açacak bir durumun olmağını açıklayarak, "Türkiye ekonomik bakımdan darboğazları aşmış durumdadır. En büyük sorun ekonomideki kayıt dışı durumudur. 1 milyon kişi işe başladığını tespit ettik ancak bunlar kayıtlı değiller" dedi. Coşkun, kongrenin açılış konuşmasını yapan ve Türkiye’nin iç ve dış borçlarının artmasındaki endişelerini dile getiren TÜSEMKOM Başkanı Yüksel Tavşan’ın konuşmasına atıfta bulunarak, "Borçlardan tabi endişe duyacağız. Ancak Türkiye büyürken dış borçlarını da ödüyor. Önemli olan borçların döndürülmesidir" açıklamasında bulundu.

Bir dönem devletin sırtından zengin olanlar tarafından ülkede kriz ve devalüasyon olacağı söylentilerinin ortaya atıldığını, ancak kimsenin bu söylentilere ciddiye almadığını belirten Coşkun, "Devletin kimi zengin ve fakir edeceği dönemi bitiriyoruz. Paranın ve sermayenin dini olmaz. Bir dönem böyle söylendi, bankaların çökmesine fırsat verdiler. Enflasyon ve döviz lobisi çırpınma içerisinde. Üzülerek söylüyorum, Türkiye bir dönemler yolsuzluk ve rüşvette 3.-4. sıralarda yer almaya başlamıştı" diye konuştu. Coşkun imkanların çarçur edilmediği, birlik ve beraberlikle birlikte özel sektörle birlikte, ülkede siyasi istikrar ve kesimler arasında sosyal adaletin olması halinde Türk ekonomisin düzeleceğini hatta şaha kalkacağını kaydetti.

Sürmeli Otel’de gerçekleşen kongre, Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu’nun olunca, kongre üyelerine ikram olarak enerji deposu olarak bilinin Antep fıstık karışımlı cezerye dağıtıldı. Kongreye gecikmeli olarak gelen Bakan Coşkun, protokol koltuklarının önüne konan cezeryeye bir süre bakıp, almadığı gözlendi. Ancak Bakan Coşkun, cezerye yiyebilmek için gazetecilere yönelik olarak, "Bakan Cezerye yedi’ haberi yaptırmamak için önce size ikram edeceğim" dedi. Coşkun tepsiyi aldığı gibi tek tek önce gazetecilere cezerye lokumlarını ikram etti, ardından da kendisi yedi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2005 Pazar 17:26:59
Güncelleme :23 Mayıs 2005 Pazartesi 14:37:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?