4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Bakan Eker fırıncıları suçladı

Başkentte ekmek zammı tartışması büyüyor. Tarım Bakanı, buğday fiyatının zamma gerekçe gösterilemeyeceğini söyledi. TZD ve TÜDEF dava açıyor. Ankara Fırıncılar Odası Başkanı, "Ekmek üzerinden siyaset yapılmasın" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ankara'da ekmeğe yapılan zam için buğday fiyatlarının gerekçe gösterilemeyeceğini belirterek, "Çünkü yüzde 20'lik ekmek zammı için buğday fiyatlarının yüzde 100 artması gerekiyor" dedi. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) ile Tüketiciler Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) ise ekmek zammına karşı dava açacaklarını açıkladı. 

Eker, dün TZD'yi ziyaret etti. Eskiden tarımın insanların ve hayvanların beslenmesi için yapıldığını söyleyen Eker, son yıllarda ise insanların artık bindikleri araç için de tarım yapar hale geldiğini söyledi.

'Yüzde 5-6 yeterdi'
Eker, yüzde 20 olarak ifade edilen ekmek zammı için buğday fiyatlarının gerekçe gösterilmemesi gerektiğini belirterek şöyle dedi: 

"Yüzde 20'lik ekmek zammı için buğday fiyatının yüzde 100 artması gerekir. Çünkü ekmeğin yapımında buğdayın payı yüzde 20'dir. Serbest piyasa ekonomisi, fakat vatandaşlarımızın mağduriyetinin önüne geçmemiz gerekir."
Yetkin ise ekmeğe yapılan yeni zammın 6 gündür yürürlükte bulunduğunu belirterek, "Bu zamla ilgili olarak yarın (bugün) Ankara İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma istemiyle dava açacağız" diye konuştu. Ekmeğe gramajın düşmesiyle aslında yüzde 30'luk bir zam geldiğini kaydeden Yetkin, "Tespitlerimize göre ekmeğe yüzde 5-6'lık zam yeterliydi" diye konuştu.

Boykot çağrısı
TÜDEF Başkanı Ali Çetin de yapılan zamları protesto etmek için tüketicileri 10-11 Kasım'da ekmek boykotuna katılmaya çağırdı. Çetin, "Ankara'da ekmeğe, Ankara Fırıncılar Odası ve ATO tekelinin yaptığı zam ve zamma karşı tüketicinin tavrı çok önemlidir. Yüzde 12 maliyet artışına karşın yapılan yüzde 30 keyfi, haksız tekel zammına karşı biz federasyon olarak önümüzdeki günlerde hem Rekabet Kurulu'na müracaat edeceğiz, hem de yasal hakkımızı kullanarak dava açacağız" dedi. 

Başkentte 2004-2006 arasında değişmeyen ekmek fiyatları, Temmuz 2006'da yüzde 11, geçen ay da yüzde 20 zamlanmış, son zam kararı altı gün önce yürürlüğe girmişti.

'TMO görevini yapsın'

Eleştirileri yanıtlayan Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Orhan Yaralı, ekmeğin tek girdisinin un olmadığını, diğer girdilerde yüzde 100'e varan artışlar olduğunu, bu nedenle ekmek fiyatına zam yaptıklarını anlattı. Un fiyatlarındaki artışı anormal bulduklarını belirten Yaralı şöyle dedi: 

"Bu artışta Toprak Mahsulleri Ofisi'nin regülasyon görevini yapmamasından kaynaklandı. Buğday ve un piyasasında spekülatif fiyat artışları var. Tarım Bakanı tedbir almadı. Ekmek üzerinden siyaset yapmak doğru değil." 

Yaralı, TZD'nin zammı dava edeceğini açıklaması üzerine de, "TZD bu konunun muhatabı değil, bilgi sahibi değil. Bilgi kirliliği yaratıyorlar. Mahkemede haklılığımızı ispata hazırız" dedi

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2007 Çarşamba 11:29:32
Güncelleme :7 Kasım 2007 Çarşamba 11:36:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?