5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Bakan Güler Jeofizik Kongresi'ndeydi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 16 sahada 800 milyon ton kömür tespit ettiklerini ve bunun da Türkiye'nin 10-15 yıllık kömür ihtiyacını karşılayabileceğini kaydetti.
 
Bakan Güler, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Enstitüsü Konferans Salonu'nda düzenlenen Türkiye 17. Uluslararası Jeofizik Kongresi'nde bir konuşma yaptı. Madenciliğe çok önem verdiklerini belirten Güler, "Yerin altını üstüne getirmemiz lazım ve bu emekle olur" dedi.
Türkiye'de yaklaşık 100-120 metre derine inilebildiğini, ancak bunun Avrupa ortalamasının 1000-1200 metre olduğuna dikkat çeken Güler, "Yani bizim 5-6 kat daha ineceğimiz yer kabuğu var. Buraya aksiyonla, çalışarak, jeofizikçiler ve metotlarıyla ineceğiz" diye konuştu. 

Güler, madencilik konusunda yaptıklarının birkaç yıl sonra anlaşılacağını ve artık geleceğe dönük olarak "cek-cak"lı cümleler kurmadıklarını söyledi. Kömür arama seferberliği başlattıklarını ve 16 sahada 800 milyon ton kömür bulduklarını belirten Güler, "Yeni Türkiye'nin 10-15 yıllık kömür ihtiyacını bulmuş durumdayız. Eğer bu kömürle elektrik üretilirse, 1.5-2 milyon tondan, 1 milyar metreküp doğalgaz karşılığı elektrik üretebiliyoruz" açıklamasında bulundu.
 
Jeotermal Yasası'nın da en kısa zamanda çıkacağını ve bu konuda da atılım yaptıklarını ifade eden Güler, 11 saha ve 4 kuyuyu ihaleye çıkardıklarını ve ihale sürecinin devam ettiğini bildirdi. Güler, "Türkiye'nin bir kalkınma mücadelesi var ve bu mücadelede dışa mümkün olduğunca az bağımlı olunması lazım. Bu bağımlılığı azaltmak için teknoloji geliştirmemiz lazım ki onlar bize ve ürünlerimize bağımlı olsun" dedi. Çıkan Maden Yasası ile madenciliğin gelişmeye başladığını kaydeden Bakan Güler, yasa çıkmadan önce 5 bin 500 olan arama ruhsatı sayısının yasadan sonra 15 bine çıktığını belirtti. Güler, net rakamlarla 832 milyon ton kesin ve 630 milyon ton mümkün olmak üzere 1.4 milyar ton kömür rezervi tespit ettiklerini bildirdi. Jeofizik Kongresi'nde somut çalışmalar yapılmasını da isteyen Güler, elle tutulur, gözle görülür ve hayata geçirilebilir projelere her zaman bizzat destek vereceğini kaydetti. Marmara Ereğlisi'ndeki yer altı doğalgaz deposunun önümüzdeki günlerde işletmeye alınacağını ve 1.6 milyar metreküp olan kapasitesinin 3 milyar metreküpe çıkartılmak istendiğini belirten Güler, Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Deposu'nun da mühendislik çalışmalarının bittiğini kaydetti. Tuz Gölü'nün altında 120 kilometre uzaklıktaki Hirfanlı Barajı'ndan taşınacak su ile 12 ayrı boşluk oluşturulacağını ve toplam 1 milyar metreküplük bir depo meydana geleceğini belirten Güler, suların da denize akmasını istemediklerini ve yer altındaki boşlukların tespit edilmesiyle de komşuya değil ama denize akan suları, içme ve sulama suyu olarak kullanmak üzere depolamak istediklerini belirtti. Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Gönülalan ise 68 üyelerinin belediyelerde çalıştığını ancak 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinin ardından sadece 9 jeofizik mühendisinin belediyelerde işe alındığını, aynı şekilde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nda da 40 üyelerinin çalıştığını ancak 1999 depremleri sonrasında 2 kişinin işe alındığını bildirdi. Gönülalan, "Bu kurumlarda jeofizik raporlarını kimler denetliyor?" diye sordu. Mesleklerini yok saymaya çalışanlar olduğunu savunan Gönülalan, özellikle yapı denetim kuruluşlarında jeofizik mühendislerinin yer alması gerektiğini vurguladı.
İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2006 Salı 15:08:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?