5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Bakan Koç: ''Kaşıkçı elması gerçek''

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "Uzman kişilerden oluşturulan komisyon tarafından yapılan incelemeler sonucunda, Kaşıkçı Elması ile etrafındaki muhtelif büyüklükteki 49 adet taşın doğal ve gerçek elmas olduğu tespit edilmiştir" dedi. 

Bakan Koç, Hatay Milletvekili Züheyir Amber'in soru önergesini yazılı olarak cevaplandırdı. Cevabında müzelerde yaşanan son hırsızlık olaylarıyla ilgili ayrıntılı bilgi veren Bakan Koç, Uşak Müze Müdürlüğü'ndeki olayın, 2005 yılı Ağustos ayında Muğla Müzesi Müdürlüğü'nde arkeolog olarak görev yapan Hakkı Alhan'ın telefonla ihbarı üzerine ortaya çıktığını belirterek, sorumlu Uşak Müzesi eski Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu'nun görevden uzaklaştırıldığını ifade etti. 

Bakan Koç, yine Kahramanmaraş Müzesi ile ilgili memur N. Kemal Palabıyık'ın şikayeti üzerine bakanlıkça bir müfettiş gönderildiğini, müfettiş tarafından Mersin Müzesi'nden Mehmet Şener, Adana Müzesi'nden Arkeolog Mehmet Çavuş ve Arkeolog Erman Bediz'den oluşan bir komisyon kurulduğunu, daha sonra hazırlanan komisyon tutanaklarının bakanlık müfettişine gönderildiğini, müfettişin çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. 

Erzurum eski Müze Müdürü Arkeolog Özkorucuklu'nun bazı somut veriler çerçevesinde Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığına dikkat çeken Bakan Koç, Erzurum Müzesi envanterinde eksikler olduğu için Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde kaybolduğu tespit edilen eserler için değer takdiri yapıldığını ve açılan davanın halen devam ettiğini belirtti. 

Bakan Koç, Denizli Herakleia Hieronu Anıt Mezarı'ndaki Artemis Başı'nın ve Bolu Müzesi'nden 1 adet Stele ait Herme Başı çalındığının anlaşıldığını, Valilikler ve Dışişleri Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı İnterpol Dairesi kanalıyla yurt dışı temsilciliklere iletilerek Hygieia heykel başının 2006 Mart ayında İstanbul'a getirildiğini ifade etti. 

Bakanlık bünyesinde Ulusal Nitelikli Müze Başkanlığı çalışmalarının tamamlandığını, 23 Ulusal Müze'nin tespit edildiğini ve diğer müzelerin yerel yönetimlere devrine ilişkin yasa tasarısının Bakanlar Kurulu'nca imzalanarak TBMM'ye gönderildiğini kaydeden Kültür ve Turizm Bakanı Koç, müze bilgi sistemiyle müzelerde otomasyona geçilmesi sürecinin de hızla devam ettiğini ifade etti. Bakan Koç, taşınmaz kültür varlıkları ile SİT alanlarının da otomasyon sistemi içine dahil edileceğini belirterek, "İstanbul ili dışında kültür ve tabiat varlığı envanterleme çalışmaları tamamlanmıştır" ifadelerini kullandı.
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2006 Pazartesi 12:09:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?