5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Bakan Şahin, Emel Etem'le görüştü

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Türkiye ile Bulgaristan arasında doğal afetlerle ilgili olarak deklarasyon imzalanması kararı alındığını belirtti.
 
Bakan Şahin, Başbakanlık Merkez Bina'da Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Olağanüstü Haller Bakanı Emel Etem'le görüştü.
Şahin, görüşmeden sonra yaptığı basın toplantısında, Diyarbakır, Şırnak, Mersin ve Şanlıurfa illerinde meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 20 olduğunu açıkladı ve selde hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu.
Şahin, sel felaketine uğrayan illerdeki vatandaşların her türlü mağduriyetinin de giderileceğini belirtti. Şahin, sel felaketi ile ilgili açıklaması sonrasında Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ikili ilişkilere değindi. 2005 yılında Bulgaristan ile 2.3 milyar dolar ticaret yapıldığına dikkat çekerek, 2006 yılının 8 aylık diliminde ticaret hacminin 2 milyar dolar olduğunu, bu rakamın 2006'nın sonuna kadar daha da artacağını ifade etti. İkili görüşmelerde Şahin, Türkiye'nin AB'ye karayolu ile açılan kapısı durumundaki Bulgaristan'ın karayolu geçişlerindeki ücretlendirmenin kaldırılmasıyla ilgili çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını belirti. Ayrıca Türkiye'nin Bulgaristan'a geçişlerde vize uygulamasını kaldırdığını hatırlatarak, aynı uygulamanın Bulgaristan tarafından da yapılmasına yönelik çalışmaların başladığını bildirdi.
 
Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Olağanüstü Haller Bakanı Emel Etem ise basın toplantısında yaptığı konuşmada doğal afetlerin ulusallıktan çıkıp bölgesel bir nitelik kazandığına dikkat çekti ve bu konuda ülkeler arasında yapılan işbirliğinin önemli olduğunu söyledi.
Konuk Başbakan Yardımcısı Etem, Diyarbakır, Şırnak, Mersin Şanlıurfa illerinde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini iletti. 2007 yılında AB'ye girecek olan ülkesinin bu yoldaki tecrübelerini Türkiye ile paylaşacağını ve bundan da memnuniyet duyacaklarını ifade etti. Şahin ve Etem basın toplantısı sonrasında Doğal Afetler ve Teknolojik İşbirliği Deklarasyonu'na imza koydu. Şahin, imzalanan bu deklarasyonla her iki ülkenin parlamentolarında doğal afetlerde işbirliğinin görüşülüp kanunlaştıktan sonra yürürlüğe gireceğini kaydetti.
İHA
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2006 Çarşamba 15:14:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?