4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Bakan Şimşek ABD'den döndü

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, enerjide rasyonel fiyatlandırma sistemine geçilmesi gerektiğini belirterek, bu sistemin birinci ayağında elektrik fiyatlarında artışın söz konusu olduğunu söyledi.

Şimşek, enerjide 2008 yılının ilk yarısından itibaren otomatik fiyat mekanizmasına geçileceğini bildirdi. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ABD temaslarını tamamlayarak yurda döndü. Şimşek, Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin ABD temasları ile ilgili olarak, IMF heyetinin yaptığı açıklamaların yorumcular tarafından 2008 yılını da kapsayacak faiz dışı fazla kamu harcamalarının bastırılmaması için güvence anlamına geldiği şeklindeki yorumları hatırlatması üzerine, Şimşek, "Ülkemizi öngörülebilir bir ülke yapmak istiyoruz. Dolayısıyla her zaman için Avrupa Birliği müzakerelerinde biz orta dönem 3 yıllık finansman programlarımızı zaten açıklıyoruz. IMF ile de farklı değil. Faiz dışı fazla kamu borç yükünün azalması ve bütçeye ilişkin perspektifimizi sunuyoruz. Orta vadedeki planlar daha çok bir perspektif içindir. Çok bayıcı yanı yoktur. Biz de zaten piyasaların önlerini görmeleri için her zamanki gibi ileriyi yönelik önlerini görmeleri
için bilgi vermek amaçlıdır" dedi. Bir gazetecinin, 'IMF heyeti somut bir taahhüt mü bekliyor?' şeklindeki sorusuna Şimşek şöyle cevap verdi:

"Teknik çalışmaları yarıda bıraktık. ABD'de günde 10 toplantı yaptık. Görüşmeler tamamlanamadı. Tabii ki atmamazı gereken birtakım adımlar var. Biz 2008 yılına ilikin biliyorsunuz gerek bütçeyi parlamentoya sunduk. Gerekse bütçe dışı kamu sektöründeki faiz dışı fazlanın da milli gelirin yüzde 1'ine denk geleceğini ifade ettik. Tabi bu hedefleri greçekçi kılmak için bizim atmamız gereken birtakım adımlar var. Bunların içerisinde gelir aratıcı birtakım adımlarda var. Zaten harcamaları ciddi bir şekilde başmanğıçta öngörülen rakamlara göre aşağıya çektik. Aslında 2008 yılında 2007 yılına oranla ciddi bir mali disiplene dönüş söz konusudur ve bu çerçevede atmamız gerken daha birkaç adım var. Bunlar bütçe dışındaki kami sektörüne ilişkin olarak elektrik fiyatlarının ayarlanmasıdır. Diğer bütçe ile ilgili bazı gelir artıcı adımlarda atmamız gerekir. Bunların amacı 2008 yılına ilişkin hedeflerimizi gerekleştirebilmektir."

Şimbek, bir soru üzerine IMF Heyetinin TÜrkiyeye herünz gelişinin belirlenmediğini söyledi. Dünya Bankası ile ilgili bir soru üzerine Şimşek dünya Bankasından gelecek dönem için proje kredilerinden daha çok program kredisi için görüyştüklerini söyledi. Program kredilerini hem reform hem de kalıcı iyileştirmeler için söz konusu olduuğunu ifade eden Şimşek görüşmelerin henüz tamamlanmadığını u sene içinde tamamlanacağın söyledi.

ELEKTRİK FİYATLARINDA YAPILANMA

Devlet Bakanı Şimşek elektrik fiyatlarındaki yapılanmanın nasıl olacağını sorması üzerine şunları kaydetti: "Arkadaşlar bize bastıran bir taraf yok. Büyük resme baktık. Enerjide rasyonel bir fiyatlandırma sistemine geçmemiz gerektiğine karar verdik. Onun için üç aşamalı bir plan var uygulamaya koyacağımız. Bunun birinci ayağında tabiki bir fiyat artışı gerekebilir. Son 5 yıldır fiyatlar artmadı ama elektriğin önemli bir kısmı doğalgaz çevrim santrallerinden elde ediliyor ve doğalgazı burada üretmiyoruz ithal ediyoruz. İthal girdilerin de maliyeti ciddi bir şekilde yükseldi. Dolayısıyla maliyetleri karşılayacak bir şekilde fiyatlara yansıtılması lazım. ikinci adım ise daha rasyonel fiyat mekanizmasına geçiş, buna otomatik fiyat mekanizmasını da denilebilir.Biz bu sektörde faaliyet gösteren KİT'lerin gerek maliyetlerini gerekse yatırım imkanlarını karşılayacak bir gelir elde etmelerini istiyoruz. Bu çerçevede bizim önümüzdeki dönemlerde bu unsurlara dayalı bir otomatik fiyat mekanizmasına geçime gibi niyetimiz var. Bunu da inşallah 2008 yılının ilk yarısında gerçekleştireceğiz. Üçüncü aşama ise tabiki bu sektörde daha çok rekabet gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda arz güvenliği için atmamız gerekiyor. Sektöre yatırım çekmemiz gerekiyor." Gazetecilerin elektrik fiyat artışında oranın IMF Heyeti ile görüşmelerde gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine Şimşek elektrik konusunu IMF ile ilişkilendirmenin sağlıklı olmadığını söyledi.

Burada KİT'lerin zarar etmemesi için birtakım adımlar atılması gerektiğini söyleyen Şimşek, "Bunu da sağlayan kurum TEDAŞ'tır. Yani TEDAŞ benim şu kadarlık bir fiyat artışına ihtiyacım var diyor bize. Biz de o çerçevede bir düzenleme yapıyoruz" dedi. çifte vatandaşlıkla ilgili bir soruya Şimşek, "çifte vatandaş olmam da hukuk dışı bir unsur yok. Biz yurt dışında yaşayan 5 milyon vatandaşımızın aktif şekilde çifte vatandaş olması için teşvik ediyoruz" dedi. Gazetecilerin, gelir artırıcı önlemler içerisinde sigara ve alkollü içeceklerde ÖTV artışının gündemde olup olmadığın sorması üzerine henüz o detaylara girmediklerini dile getirdi.

 

iha
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2007 Perşembe 18:08:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?