3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Bakanlıktan yoğurt açıklaması

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği'nde yapılan yeni düzenlemeyle ilgili haberlere açıklık getirerek, yeni düzenlemelerin yoğurda yapılabilecek bazı hilelerin önlenebilmesi açısından önemli olduğunu kaydetti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 16 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği' ile ilgili basın-yayın organlarında çıkan çeşitli haber ve yorumlar üzerine yoğurt yapımı ve ambalajları ile ilgili yeni düzenleme konusunda yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, koyun, inek, keçi, manda sütü veya bunların karışımlarından üretilen yoğurdun hayvanın türü ve ırkı, beslenme şekli, sağım periyodu ve yapım şekli gibi birçok faktöre bağlı olarak farklı yoğunluk ve lezzetlerde olabildiği belirtildi. Gelişen sanayi, hızlı kentleşme ve toplumda demografik yapının değişmesi gibi nedenlerle yoğurt üretiminde ev tipi üretimden sanayi tipi üretime ciddi bir yönelme olduğu ifade edilen açıklamada, sanayi tipi üretimin TSE'nin 1330 sayılı standardı ile standardize edildiği kaydedildi. Açıklamada, 2001 yılında Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliği yayımlanırken, Tarım ve Gıda Örgütü ile Dünya Sağlık Örgütü'nün ortak kuruluşu olan Kodeks Alimentarius Komisyonu'nun ilgili standardının taslağında yer alan tanımlar ile TSE 1330'da yer alan en az yüzde 12 yağsız kuru madde ve en az yüzde 4 protein oranının tebliğe yansıtıldığı ve böylece sanayi tipi üretimin asgari kriterlerinin belirlendiği hatırlatıldı.

Eski düzenlemede yer alan en az yüzde 4 protein ve yüzde 12 yağsız kuru madde kriterlerinin, Türkiye'deki çiğ süt ortalama protein oranının yüzde 3 civarında olması nedeniyle direkt süte kültür katarak yoğurt yapımına olanak sağlamadığı belirtilen açıklamada, Kodeks Alimentarius Komisyonu'nun ilgili standardında ise direkt olarak sütten yoğurt yapılabilmesine olanak sağlamak üzere protein oranının yoğurt için en az yüzde 2,7 olarak belirlendiği bildirildi. Bu nedenle yeni tebliğde hem Kodeks Alimentarius Komisyonu yaklaşımı göz önünde bulundurularak hem de ülkenin ortalama çiğ süt protein değeri dikkate alınarak direkt olarak sütten yoğurt yapılabilmesine olanak sağlayan en az yüzde 3 protein değerinin belirlendiği, ayrıca yoğurdun içerdiği süt protein miktarının etikette belirtilmesi zorunluluğunun getirildiği kaydedildi. Açıklamada, böylece tüketicinin istediği protein oranına sahip yoğurda ulaşmasına imkan sağlandığı da vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
"Kaldı ki, yeni düzenlemede verilen bu değer minimal değer olup kıvamlı yoğurt yapmak isteyen üreticilerin tüketici talepleri doğrultusunda verilen değerden daha yüksek protein ve kuru madde içerikli yoğurt üretmelerinin önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Nitekim piyasada mevcut birçok firmaya ait özellikle belli ağırlığın üzerindeki ambalajlardaki yoğurtların protein ve kuru madde oranlarının eski düzenlemede belirtilen yüzde 4 protein ve yüzde 12 yağsız kuru madde değerlerinin üzerinde olduğu da bilinen bir gerçektir. Yoğurtta yağsız kuru madde hesabı direkt protein üzerinden yapılabilmektedir. Sadece protein oranına bakarak yapılan tağşişler kolay anlaşılabilmektedir. Süt proteininin tağşişi mümkün olamadığından kuru maddenin kontrolüne de gerek kalmamaktadır. Bu itibarla kuru madde değeri yeni tebliğden çıkartılmıştır. Yeni düzenleme bu yönüyle yoğurda yapılabilecek bazı hilelerin önlenebilmesi açısından da önemlidir. Konuyla ilgili Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği, 16 Şubat
2009 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir."
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Mart 2009 Pazar 14:11:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?