1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANKARA

Barajlarda bahar bereketi

Ankara'ya su sağlayan barajlar, bahar yağmurları ile doldu. Ankara’nın su ihtiyacını karşılayan barajlarda doluluk oranının şimdilik yüzde 44 dolayında bulunduğunu söyleyen yetkililer, yağışların sürmesi halinde, barajlardaki su rezervinin Başkent’in 2 yıllık suyunu karşılayabilecek duruma geleceğini bildirdiler.

Başkent’e su sağlayan barajlarda 574 milyon metreküp kullanılabilir su bulunduğu açıklandı. Başkent’in her geçen gün çoğalan nüfusuna bağlı olarak artan içme suyu ihtiyacı ile kişi başına düşen yeşil alan miktarındaki büyük artışın neden olduğu yoğun sulama gereksinimi, Ankara’daki su tüketimini sürekli artırıyor.

Su tüketimi sürekli artarken, su kaynaklarının sadece doğadan beslenmesi ve kısıtlılığı, vazgeçilmez olan suyu yağış ve iklimin bereketine bağlı kılıyor.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, kurak geçen sonbahar ve kışın ardından Şubat ayı sonlarında yaptığı açıklamada Ankara’ya su sağlayan barajlardaki su seviyesinin hayli düştüğünü bildirmiş, gerekli yağış alınmazsa yaz sezonunda su kesintisi olabileceğini uyarısında bulunmuştu.

İşte bu açıklamanın yaklaşık 2 ay geçtikten sonra yağışlar Ankara’ya su sağlayan barajları doldurdu, yüzleri güldürdü.

Başkent’in, kış aylarında günlük su tüketiminin 750 bin metreküp yaz aylarında ise bu miktarın ise 1 milyon metreküpün üstüne çıktığını söyleyen yetkililer Ankara’ya su sağlayan barajlardaki durumu şöyle açıkladılar:

"Çamlıdere Barajı Ankara’ya su sağlayan barajlar içinde kapasite olarak en büyük barajımız. Bu barajımızın toplam kapasitesi 1 milyar 377 milyon metreküp. Diğer bir barajımız Akyar Barajı. Kızılcahamam’ın 10 kilometre ötesindeki bu barajın kapasitesi 56 milyon metreküp. Bu barajımızın suyu Eğrekkaya Barajı’na akıtılıyor."

Kenthaber
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2005 Salı 13:26:35
Güncelleme :24 Mayıs 2005 Salı 16:06:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?