3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Başbakan Erdoğan Beypazarı'nda

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Beypazarı'nda Eti Maden ile Ciner Grubu'nun işbirliği ile yapılan soda külü üretim tesisinin açılışını yaptı. Erdoğan, tesise gelişinde MHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı da olan Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından çiçekle karşılandı.

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Ciner Grubu tarafından Beypazarı'nda yaptırılan soda külü üretim tesisi bugün düzenlenen törenle açıldı. Başbakan Erdoğan, Beypazarı Bağözü köyündeki tesise Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait bir helikopterle geldi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile birlikte tören alanına gelen Başbakan Erdoğan, MHP'li Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından çiçekle karşılandı. Karşılama öncesinde Başbakan Erdoğan'ın korumalarının Yavaş'ın elindeki çiçeği inceledikleri gözlendi.

Soda külü üretim tesisinin açılış törenine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve davetlisi olarak Ankara'da bulunan Rusya Enerji Bakanı Sergey İvonovich Shmatko, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ve Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu da katıldı.

Törende bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, bugün özel sektör ve devlet işbirliği ile yapılan çok güzel bir eseri Türkiye'ye kazandırdıklarını belirterek, sabit sermaye yatırımı 250 milyon dolar olan tesisin Beypazarı'na kazandırılmasında emeği olanlara teşekkür etti.

Tesisin bin 500 kişiye dolaylı yada dolaysız istihdam sağlayacağını vurgulayan Erdoğan bunu çok anlamlı bulduğunu belirtti. Erdoğan, "Şu topraklarımızın altında neler var. Bunların yeryüzüne çıkarılması noktasında bu tesisin yapılmasını önemsiyorum. Türkiye yıllar yılı bor madeni rezervi ile birinci trona rezevi ile ikinci sırada yer aldı. Bunlarla hep övündük ama bunları mamul haline getirmede hep el ovuşturduk. Şimdi bunları katma değer yaratacak şekilde yeni ürünlere dönüştürmek gerekiyor. Bu tesisle bu başarılıyor" şeklinde konuştu. Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeli hakkıyla değerlendirme konusunda hep geride kaldığını belirten Erdoğan, şimdi AK Parti iktidarıyla bunları Türkiye'ye kazandırdıklarını söyledi.

Erdoğan, "Tartışmalarla, lafla vakit yitirmenin anlamı yok. İş, iş, iş; ürütim, üretim, üretim. Bahane üretmedik ve finansla sorunları aştık. Bu tesisi hızla tamamladık. Bugün geldiğimiz yer madenciliğimiz açısında çok önemlidir. Türkiye on yıllar boyunca yeraltı ve yerüstü zenginlikleriyle övündü. Ancak bu zenginlikler son yıllara kadar hep atıl kaldı. Ülkemizin geleceği için bunları hayata geçirmek zorundayız" şeklinde konuştu. 6.5 yıl önce Türkiye'nin dünyanın 26. büyük ekonomisi iken bugün 17. sıraya yükseldiğini hatırlatan Erdoğan, Türkiye'yi daha iyi noktalara getireceklerini söyledi.

Açılışta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise Türkiye'nin artık maden cevherinden kimsayala geçtiğine dikkat çekerek, çevre dostu ve verimli bir teknolojiyi tercih eden tesisin 2 yılda tamamlandığını söyledi. Tesisin yapımında kamuyla özel sektör işbirliğinin en güzel örneğinin sergilendiğini dile getiren Güler, sodanın yanısıra kum ve bor madeninin de bulunduğu Beypazarı'nın Türkiye ve dünyanın cam merkezi haline getirilebileceğini kaydetti.

Ciner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner, 375 milyon dolar yatırımla yapılan tesisin yılda 300 milyon dolar katma değer sağlayacağını açıkladı. Ciner bunun 250 milyon dolarının ihracaat olacağını ifade etti. Ciner ayrıca yılda 1 milyon ton soda külü üretim kapasiteli tesiste 600 kişiye istihdam yaratılacağını açıkladı.
Açılış konuşmalarının ardından Başbakan Erdoğan, açılış kurdelesini kesti.

Turgay Ciner, Başbakan Erdoğan'a sodanın ham haliyle işlendikten sonra ortaya çıkan soda külünün bulunduğu bir plaket verdi. Başbakan Erdoğan törenin ardından tesisi gezerek yetkililerden bilgi aldı.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Mart 2009 Salı 15:07:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Özden TAŞĞIN IP: 79.123.162.xxx Tarih : 18.03.2009 17:20:28

Bir devlet adamı olamama potresi çizdiği için Alemlerin en şereflisi insanoğlunu enaniyetinden dolayı aşağılamaya kalktığı için toplumsal mutabakatın en üste ihtiyacımız olduğu dönemde bu ülkenin Başbakanıyım diye kendini artık anlatma Mansur bey göstermiş olduğun misafirperverlik, devlet adamlığı ve herşeyden önce insana olan saygından dolayı çok teşekkür eder insanlıktan nasibini almayanlarada örnek olmsını temenni eder en kalbi sevgi ve saygılarımı sunarım