3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Başbakan Erdoğan Davos'a gitti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Davos'ta bulunan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile görüşmesine engel bir durumun olmadığını belirterek, "Görüşme yapabiliriz. Ermeni Diasporası nemalanmak için çalışıyor ama ben Ermenistan'ın şu andaki yönetiminin bunları paylaşmadığını da görüyorum. Bölgenin istikrarı için bu işbirliğini adil bir çözüm çerçevesinde gerçekleştirmenin gereğine inanıyoruz" dedi.

Erdoğan, Ermenilerin soykırım iddialarını andığı 24 Nisan tarihi ile ilgili olarak da, "24 Nisan konusu ayrı bir konu. 24 Nisan'da kıyamet kopmuyor" değerlendirmesini yaptı.

TİYATROCU OLGAÇ'IN AÇIKLAMALARI

Başbakan Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere İsviçre'nin Davos kentine gitti. Hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Başbakan Erdoğan, tiyatro sanatçısı Atilla Olgaç'ın 'Kıbrıs Barış Harekatı sırasında 10 Rum öldürdüm' sözlerinin ardından Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin konuyu AİHM'e taşıma kararının hatırlatılması üzerine, "Kendisi bunu, daha sonradan uydurduğunu ifade ederek, ortada bir senaryo sözkonusu. Dolayısıyla böyle birşey hakkında, yani sorumlu olmayan bir beyan hakkında değerlendirme yapmamızın anlamı yok" dedi.

'ERMENİSTAN' MESAJI

Başbakan Erdoğan, '24 Nisan'a fazla zaman kalmadı. Davos'ta bulunan Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ile biraraya gelebilir misiniz? Ermenistan-Türkiye açılımında belli bir noktaya gelindi mi?' yönündeki bir soruya karşılık da, Sarkisyan ile görüşmeye mani bir durumun olmadığını söyledi.

Erdoğan, Ermeni Diasporası'nın çalışmalarının Ermenistan yönetimi tarafından paylaşılmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Görüşme yapmamıza şu anda mani bir hal yok. Görüşme yapabiliriz, o ayrı bir konu ama 24 Nisan da ayrı bir konu. Yani 24 Nisan'da kıyamet kopmuyor. Olaya bir de bundan bakmamız lazım. Biz her türlü bu noktadaki samimiyetimizi bugüne kadar hep ortaya koyduk. Her zaman söylüyoruz. Türkiye olarak ta işin başından itibaren, göreve geldiğimiz andan itibaren, bizler Ermenistan'a yönelik hava kapılarını açtık. Bunun yanında ülkemizde pasaportsuz dolaşan 40 bine yakın Ermeni var. Bunlar ülkelerindeki yokluk, yoksulluk sebebiyle buraya gelmiş insanlar ama biz bunları geri iade etmedik. Bunun yanında Van Gölü'nde Akdamar Adası'nda Ermeni-Ortodoks Kilisesi'nin renovasyonunu, restorasyonunu yapmış bir ülkeyiz. Bunlarla hep birer jest yaptık, bunları ortaya koyduk. Bunun yanında da Ermeni Diasporası çalışıyor ama buradan bir nemalanmanın içerisinde bir çalışma olduğunu çok açık net görüyoruz, bu ortada. Ama ben Ermenistan'ın şu andaki yönetiminin bunları paylaşmadığını da görüyorum. Cumhurbaşkanımızın Türkiye-Ermenistan maçı nedeniyle gittiği Ermenistan ziyareti sebebiyle açılan kapıda, yapılan görüşmelerde ve
özellikle Kafkasya İşbirliği ve İstikrar Platformu çerçevesinde attığımız adımlarla zaten bazı görüşmeler yapacağız. Görüşmenin içinde 5 ülke var. Rusya, Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan ve Azerbaycan var. Bu 5 ülke bundan sonraki süreçte artık bu istikrarı, bu işbirliğini geliştirecekse birbiriyle zaten görüşecek. Şu anda alt düzeyde zaten görüşmelerimiz oluyor. Bunu üst düzeye de yavaş yavaş tırmandıracağız. Buradaki hassasiyetlerimiz de aynı şekilde var. Onun için de bizler bölgenin istikrarı için bu işbirliğini adil bir çözüm çerçevesi içerisinde gerçekleştirmenin gereğine inanıyoruz."

PERES İLE GÖRÜŞME
Başbakan Erdoğan, Davos'ta Gazze oturumunu yönetecek olan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile ikili görüşme yapıp yapmayacağının sorulması üzerine ise, "Şu anda organize edilmiş böyle bir görüşme yok ama aynı panelde olacağımız noktasında arkadaşlarımın bana verdiği bilgi var. Aynı panelde görüşlerimizi ortaya koyacağız. Bu paneller çok uzun değil. Panelde 5-6 konuşmacı olacak. Bize düşecek olan zaman 10 dakika. Biz de 10 dakikada düşüncelerimizi anlatma fırsatını yakalayacağız. Geçmişten bugüne,
tanıdığımız günden bugüne düşüncelerimizi kendilerine iletmeye çalışacağız. Bizim bütün hedefimiz Ortadoğu barışına nasıl katkıda bulunabiliriz. Attığımız adımlar bu konuda bellidir. Ama hiçbir zaman da biz barışa gölge düşürecek adımların yanında da olmadık, bundan sonra da olmayı düşünmüyoruz. Onu da açıkça söylememiz lazım. Bunun da bilinmesi lazım. Bunu çok açık net ortaya koymamız gerekir. Yapacağımız iş budur, çerçevesi budur" karşılığını verdi.
Başbakan Erdoğan, açıklamalarının ardından Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve beraberindeki heyetle birlikte Davos'a gitti. Erdoğan'ı havaalanından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Valisi Kemal Önal ve diğer yetkililer uğurladı

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2009 Çarşamba 13:35:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?