4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Başbakan Erdoğan İngiltere'ye gitti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Hakkari'deki terör saldırısı sonucu irtibat kesilen 8 er'in aramalar ve çatışmalar neticesinde bulunmasını temenni ettiklerini belirterek, "Temennimiz odur ki silahlı kuvvetlerimiz askerlerimizi bulur ve hem ailelerini hem de bizleri sevindirecek bir netice alırız" dedi.

Başbakan Erdoğan, İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un resmi davetlisi olarak Londra'ya gitti. Hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Brown'un 27 Haziran'da görevi Tony Blair'den devraldığını hatırlatarak, Birleşmiş Milletler Olağan Genel Kurulu'ndan sonra Brown ile ikinci yüzyüze görüşmelerini yapacaklarını söyledi.

Ziyaret sırasında Türkiye-İngiltere ikili ilişkileri, Türkiye-AB ilişkileri, Kıbrıs sorunu ve terörizmle ortak mücadele gibi konular üzerinde duracaklarını ifade eden Erdoğan, Türkiye-İngiltere Ortaklık Belgesi üzerinde mutabık kaldıklarını açıklayacaklarını belirtti. Başbakan Erdoğan, İsrail Başbakanın Ehud Olmert'in de kendisinden sonra Brown'la görüşeceklerini hatılrlatarak İngiltere'de İsrail Başbakanı ile de bir görüşme yapacaklarını dile getirdi.

Açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, 8 askerin kaybolmasına ilişkin bir soru üzerine bugün hükümet sözcüsü Cemil Çiçek'in bu konuda gerekli açıklamayı yaptığını ifade etti. Silahlı Kuvvetlerin bölgede yoğun şekilde aramalar yaptığını ve karşılıklı çatılşmaların devam ettiğini kaydeden Erdoğan, "Temennimiz odur ki bu aramalar ve çatışmalar neticesinde 8 erimizi de bulma imkanı yakalarız. Terör örgütüne yönelik yayın yapan televizyon isimleri veriyor. 'Askerler elimizde' gibi şeyler söylüyor ama bu psikolojik bir harekat olabilir. Temenni ederiz ki silahlı kuvvetlerimiz askerlerimizi bulur, ailelerini ve bizleri de sevindirecek bir netice alırız" şeklinde konuştu.

"DENİZ BAYKAL BİR ÇELİŞKİLER DÜNYASININ İÇİNDE YAŞIYOR"

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Baykal'ın hükümeti terörle mücadelede yetersiz kalmakla suçladığını ve bir milli platform önerisinde bulunduğunun hatırlatılması üzerine, tezkere ile ilgili parlamentoda görüşmeler yapılırken bu konunun bir milli mesele olduğunu söylediklerine işaret etti. Baykal'ın bir milli meselenin bakışı içerisinde olayları yorumlamadığını kaydeden Erdoğan şunları söyledi:

"Bakın bugün Cumhurbaşkanımız kendilerini davet ediyor. Cumhurbaşkanının makamından çıkıyor yaptığı açıklamalarda gerek Cumhurbaşkanlığı makamını, gerek hükümeti gerekse Silahlı Kuvvetlerimizi eleştirmeye başlıyor. Gün milli birlik günüdür. Bu tür eleştirileri yapıyor arkasından da milli mutabakat ile ilgili çağrıda bulunuyor. SAyın Baykal herşeyi denerken şuanda bir çelişkiler dünyasının içinde yaşıyor. Akşam başka konuşuyor, sabah başka konuşuyor. Ben böyle bir yaklaşımın içerisine girmek istemem ama sayın Baykal zorla olayı buralara getiriyor. Gün bugün değil, gün dayanışma günü. Burada bizim elele vermemiz alız. Dayanışma içinde olmamız lazım. Ne yapabiliriz? Sayın Baykal, senin önerin nedir? Bu konuda bildiğin birşey varsa lütfen bize söyle.. Ama durmadan hakaret, durmadan en üst kurumlarımızı, Cumhurbaşkanlığından tutun hükümete, silahlı kuvvetlerimize varıncaya kadar üstü kapalı şekilde eleştirmek sana birşey kazandırmıyor. Her geçen gün eriyorsun daha da eriyeceksin. İçindeki sıkıntılar dışarıya bu şekilde vuruyor. Bunlar ülkeye de bir takım sıkıntılar yaşatıyor. Bunlar birşey kazandırmaz. Bu sağlıklı bir gidiş değil. Benim tavsiyem sayın Baykal kendini chek et. Varsa hazırlığın yap hazırlığını. Bu hazırlıklarıda biz başımız gözümüz üstünde taşırız. Bunlardan istifade ederiz. Ama silahın devamlı olarak böyle hakarete yönelik olmasın. Çünkü gün bugün değil, dayanışma günü. Biz bunu bekliyoruz".

Tezkere ile ilgili ortaya konulan tavrın hükümete yetki verilmesi çerçevesinde olduğunu belirten Başbakan Erdoğan hükümetin bu yetkiyi aldığını ilgili, yetkili bütün birimlerle oturup birşeyler konuştuklarını söyledi. Bir mutabakat içinde adım attıklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, biz istiyoruz ki siyasette de bu mutabakat olsun, bu dayanışma olsun, bizim aramızda herhangi bir sıkıntı bu noktada yok. Kimse de aramızda bir sıkıntı varmış diye böyle birşey göstermesin. Dayanışma içinde biz en tepeden en aşağı devam ediyoruz" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Avrupa'daki terör örgütüne yönelik yayın yapan televizyonlarla ilgili bir girişimde bulunup bulunmayacağı yönündeki bir soru üzerine, bu konuları gittiği bütün ülkelerde konuştuğunu, olumlu gelişmeler de yaşandığını dile getirdi. İngiltere Başbakanı Brownla da bunları görüşeceklerini kaydeden Erdoğan, uluslararası teröre karşı neler yapabileceklerini görüşeceklerini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, açıklamalarının ardından eşi Emine Erdoğan ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile birlikte İngiltere'ye hareket etti. Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Nazım Ekren ve Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ve diğer yetkililer tarafından uğurlandı. Erdoğan ve beraberindekileri taşıyan ANA uçağı saat 17.00'de Esenboğa Havalimanı'ndan ayrıldı.

 

iha
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2007 Pazartesi 18:14:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?