1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANKARA

'Başbakanın işi öğretim üyesi yetiştirmek değil'

Başbakan Erdoğan, hükümetin ’Kıbrıs’ politikasını da savunarak, "Mevcut politikayı sürdürseydik, Lübnan ile Suriye arasındaki durumda olurduk. Bir yere kadar dayanırdık. Bize baskı yaparlardı. Kuzu kuzu çıkardık" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Siirtliler Dayanışma Vakfı (SİDAV) tarafından Ankara Bilkent Otel’de düzenlenen ’Geleneksel Siirtliler Gecesi’ne katıldı. Geceye eşi Emine Erdoğan ile birlikte gelen Erdoğan, otel girişinde Siirt yöresi halk oyunları ekibi tarafından davul zurna ile karşılandı.

Erdoğan çifti, otel girişinde bir süre halk oyunları ekibinin gösterisini izledi. Daha sonra salona geçen Başbakan Erdoğan, İstanbul Milletvekili Egemen Bağış ve eşi Beyhan Bağış, Siirt Milletvekilleri Öner Ergenç ile Öner Gülyeşil, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, SİDAV Başkanı Yılmaz Büyükhelvacı ve Siirtli iş adamı Ethem Sancak ile aynı masayı paylaştı. Erdoğan’ın salona gelişi sırasında, ’Beraber yürüdük biz bu yollarda’ şarkısı çalındı. Geceye Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül’ün katılmaması dikkat çekti.

Törenin açılış konuşmasını yapan SİDAV Başkanı Yılmaz Büyükhelvacı, Siirt’in yıllardır ihmal edildiğini, ancak bu dönemde sorunların çözülmeye başlandığını söyledi. Başbakan Erdoğan’dan Siirt’e ’üniversite’ isteyen Büyükhelvacı, "Sayın başbakanımızın, en yakın zamanda Siirtimiz’de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi kuracağına inanıyoruz" dedi. Büyükhelvacı ayrıca, Siirt’e bir an önce doğalgazın getirilmesini istedi. Büyükhelvacı’nın konuşmasının ardından, Siirt’e yaptıkları hizmetlerden dolayı iş adamı ve milletvekillerine plaket takdim edildi.

’KIBRIS’ SAVUNMASI
Siirtliler’e hitaben bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, kürsüye ’Eniştemiz’ hitabıyla çağrıldı. Sözlerine ’Siirtli hemşehrilerim’ diye başlayan Erdoğan, hükümetin işbaşına gelmesiyle birlikte Türkiye’nin sıkıntılarının aşılmaya başlandığını kaydetti. Sorunların aşılması için önlerinde hiçbir engel bulunmadığını belirten Erdoğan, Türkiye’nin tek eksiğinin özgüven eksikliği kompleks ve heyecan olduğunu söyledi.


AB’den müzakere tarihi aldıklarında bazı marjinal çevrelerin kendilerine güldüğünü belirten Erdoğan, "3 Ekim tarihini aldıktan sonra ’oh be bu işi başardık’ dedik ve bir adım attık. Sevindiğimiz zaman birileri kıskandı. Bayram gibi kutladığımızı söylediler. Tabi kutlarız. 40 yıl bu kapıda beklendi. 40 yılda yapılmayanı 2 yılda yapmayı başardık. Tabi ki bunun sevincini milletimizle paylaşırız" şeklinde konuştu.

Türkiye’nin AK Parti iktidarı ile kazandığı mesafeyi futbol örneği vererek anlatan Erdoğan, eskiden milli takımın batılı bir takımla maçından önce ’Acaba bugün kaç yiyeceğiz?’ yorumlarının yapıldığını ancak şimdi ’Bizim takımımız Avrupa şampiyonu olur mu?’ denildiğini kaydetti. Aradaki bu farkı sağlayanların kutlanması gerektiğini ifade eden Erdoğan, AK Parti’nin ülkeye özgüven kazandırdığını söyledi.

’Dik durduk ancak dikleşmedik’ diyen Erdoğan, Kıbrıs konusunda da aynı yöntemi izlediklerinin altını çizdi. Bazı marjinal kesimlerin Kıbrıs ile ilgili farklı projeler ortaya koyarak ’Hükümet Kıbrıs’ı peşkeş çekiyor’ iddiasında bulunduğunu belirten Erdoğan, "On yıllardır yürütülen Kıbrıs ile ilgili mevcut politikayı sürdürseydik, Lübnan ile Suriye arasındaki duruma benzerdik. Birileri bize baskı yapardı. Bir yere kadar dayanırdık. Sonra kuzu kuzu çıkardık. Ancak biz masada durduk" dedi.

Erdoğan, şu anda KKTC üzerinde farklı siyasi baskı uygulamaya kimsenin yüzünün kalmadığını söyledi. ABD Kongre üyelerinin doğrudan Ercan Havaalanı’na gelerek KKTC liderleriyle görüşmesinin de ’siyaseten tanıma’ olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:
"Bunun adı siyaseten tanımadır. Dünya siyasetinde bunun adı tanımaktır. Tanımadığınız yere gitmezsiniz ki. KKTC ile ilgili süreç bundan sonra da devam edecektir" dedi. Önceden görüştüğümüz Avrupalı liderler sadece ’Kıbrıs, Kıbrıs, Kıbrıs’ diyorlardı. Ancak artık ’Biz görevimizi yaptık, siz yapmadınız’ diyoruz. ’Haklısınız’ diyorlar. Şimdi bu noktadayız."

TEZİǒE KIZDI
Siirt’e üniversite talebini ’erken’ diyerek geri çeviren Erdoğan, öncelikle altyapının oluşturulması istedi. Üniversitenin kurulması kararının kolay olduğunu ancak öğretim üyesi noktasında sıkıntı yaşadıklarını belirten Erdoğan, hükümet ile YÖK arasında krize yol açan ’15 ile 15 üniversite’ projesine de değindi. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’e sert çıkan Erdoğan, hükümetin ve yasama organının üzerine düşeni yapacağını ancak bazılarının bunu engellemek istediğini söyledi. Bunun hesabını milletin soracağını kaydeden Erdoğan, tepkisini şöyle dile getirdi:
"Birileri ’Müsaade etmeyiz’ diyor. Nasıl müsaade etmezsiniz? 10 tane öğrencinin bir tanesini alıyorsunuz, 9 tanesini almıyorsunuz. Nasıl bunu engellersiniz? ’Öğretim üyesi yeterli değil’ diyorlar. Başbakanın görevi öğretim üyesi yetiştirmek değil ki? Bu görev YÖK’ündür. Herkes görevini bilsin. Bizi ideolojik yaklaşmakla suçlayanlar asıl ideolojik yaklaşım içindeler. Öğretim üyesi olmak isteyenler var. Bir üniversitede 83 öğretim üyesi var, bunları kovuyorsunuz. Bunların üzerine gitmemiz lazım. Bunları aşmadığımız, önyargılardan kurtarmadığımız zaman bir yere varamayız. İki kere iki beş değildir, dörttür. Kimsenin bunun önünü kesmeye hakkı yok. Yoksa gençleri sokağa bırakırsınız."

Siirtli iş adamlarını bölgeye yatırım yapmaya da davet eden Erdoğan, "Geldiğimiz yeri, özümüzü unutmamalıyız. Bunu unutmadığımız sürece millet ayağa kalkar" dedi.
Siirtli iş adamlarının teşvik kapsamındaki bu ile yatırım yapması için bedelsiz arazi tahsis edileceğini, vergi muafiyeti sağlanacağını, SSK primlerinde indirim sağlanacağını ve enerjinin yüzde 50 ucuza verileceğini hatırlatan Erdoğan, "Niye doğduğunuz, büyüdüğünüz ile yatırım yapmıyorsunuz" diye konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasının ardından Emine Erdoğan da kürsüye davet edildi. Başbakan Erdoğan’a plaket takdim eden Emine Erdoğan, çok heyecanlı olduğunu söyledi. Emine Erdoğan, "Sayın başbakanımıza Siirtliler adına böyle bir hediye vermek çok anlamlı" şeklinde konuştu.
Geceye daha sonra Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de katıldı. Konuşmaların ardından basına kapatılan gecede, Türk Sanat Müziği sanatçısı Safiye Soyman da bir konser verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2005 Cumartesi 01:07:14
Güncelleme :5 Haziran 2005 Pazar 16:41:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?