3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Başbakanlıktan 'Nevruz' kitapçığı

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Nevruz'un Türk dünyası için tarihsel ve kültürel açıdan anlamını ve önemini anlatan 'Türk Dünyasında Nevruz ve Nevruz Geleneği' kitapçığı yayınladı.

Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Yunanca, Arapça ve Farsça dillerinde yayımlanan kitapçık, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ile Muğla Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ali Abbas Çınar tarafından kaleme alınan 'Türk Dünyasında Nevruz ve Nevruz Geleneği' başlıklı makaleden oluşuyor.

Nevruz'un Türkiye'de ve dünyada bilimsel ve objektif olarak tanıtılması amacıyla yayımlanan kitapçık, Türkiye'deki ve yurtdışındaki yabancı medya mensupları ile ilgili kurum ve kuruluşlara dağıtılacak. Kitapçığa ayrıca genel müdürlüğün www.byegm.gov.tr adresindeki internet sitesinden de erişilebilecek.
Kitapçıkta Nevruz'un ortaya çıkış efsanesi, değişik Türk topluluklarında kutlama biçimleri, sosyal ve tarihi önemiyle ilgili bilgiler veriliyor.

Nevruz'un kelime anlamının 'yeni gün, yeni yıl' olarak açıklandığı kitapçıkta, eski Türk inanışlarında yeni yılda yenilik, canlılık, dirilik olacağına, tabiatın canlanacağına, insanın da yeni bir ruha kavuşacağına inanıldığı hatırlatıldı. Nevruz ile ilgili eski kutlama ve yılbaşı törenlerinin pek çoğunun günümüzde Türk dünyasında da yaşadığına işaret edilen kitapçıkta, "Nevruz, Türk dünyasının hemen her coğrafyasında değişik fakat birbirine paralel inanç, ritüel ve pratiklerle kutlanmakta, çeşitli ritüel ve inançlarla da bezenerek geleneksel olarak yaşamaktadır. Nevruz'un ortaya çıkışıyla ilgili pek çok efsane vardır" denildi.

Kitapçıkta, Türkiye dahil tüm Türk dünyasında Nevruz ile ilgili inanışlar ve Nevruz kutlamalarının toplumun birlik, beraberlik duygularını güçlendirmesi konularına da yer verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 16:20:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?