3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Başbuğ: '9 askerimiz şehit oldu'

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Diyarbakır'da 9 askerin şehit olduğunu söyledi.

Orgeneral Başbuğ, Genelkurmay Karargahı'nda düzenlediği 'İletişim Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında, "Bu ikinci iletişim toplantımız. Toplantıya maalesef üzücü bir olayla başlıyoruz. Her zaman ifade ediyorum Türkiye aslında terörle yaşayan bir ülke. Bu sabah Diyarbakır'da yaşananlar, iki gün önce İstanbul'da yaşananlar. Bu sabah Diyarbakır Bölgesi'nde Lice Genç yolu üzerinde yol emniyeti için daha sonra konvoy intikali vardı, bir tank ve bir zırhlı personel taşıyıcı geçiyordu. Olayın olduğu yerde tank aynı yerden geçiyor, arkasından M-113 zurhlı personel taşıyıcı aynı eyrden geçerken patlama olayı oluyor. Ve bu patlama olayı sırasında elbette yüreğimizi yakan 9 tane vatan evladı şehit oldu. 9 personelimizin 2 tanesi uzman, diğerleri normal er. Zırhlı personel taşıyıcının ismi zırhlı personel taşıyıcı. Aracın altında 4-4.5 santimetre kalınlığında zırh var" dedi.

Olayın inceleneceğini belirten Başbuğ, "Daha sonra aydınlatıcı bilgileri sunacağız. Ordu Komutanı da olay mahalline gidiyor. Böyle bir sonuç olduğuna göre bu olaya neden olan patlayıcı çok güçlü. Bunlar tahmindir ama ilk değerlendirmemiz çok güçlü bir el yapımı patlayıcı olduğu şeklinde. İçinde belki diğer patlayıcılar da olabilir" diye konuştu.

Şehitlere rahmet dileyen Başbuğ, "Tabii büyük bir acıdır. Türk milletine de başsağlığı diliyorum. Şunu unutmayalım ki terörle mücadelede karamsarlığa yer yok. Dolayısıyla bu tip olaylar bizlerin güvenlik kuvvetlerinin bölücü terör örgütüne karşı yürüttüğümüz mücadelede azim ve kararlılığımızı azaltmaz. Dünden daha fazla azimli olarak mücadeleye devam edeceğiz. Nisan ayında iki faaliyetim olacağını söyledim. Biri 14 Nisan'da yaptığım yıllık değerlendirme toplantısıydı. Diğeri de İletişim toplantısıdır.Bu toplantıyı ağırlıklı olarak sizlerin sorularını alarak bu sorulara cevap vermek şeklinde yürütmeyi düşünüyorum" diye konuştu.

İstanbul'da bulunan mühimmatla ilgili açıklamalarda bulunan Başbuğ, "Bulunan mühimmat ve silahlarla ilgili kamuoyu ve medyanın haklı olarak bilgiye ihtiyacı var. Bazı soruların cevaplandırılmaya ihtiyacı var. Bu haklı bir istektir. Sağlıklı değerlendirmeler yapabilmemiz için bir farkı ortaya koymamız lazım. Silahı tanımlamaya gerek yok. Silah, tabanca, tüfek, top gibi şeyler. Burada silahın önemli olan noktası şu, her silahın üzerinde mutlaka o silaha ait stok numarası var. Aynı numaraya haiz iki silah olmaz. İkinci önemli olan nokta silah askeri malzeme olarak yani silah envantere girince çıkıncaya kadar uzun süre kullanılan bir malzemedir. Silahı tanımladıktan sonra bu Başsavcılığın bugüne kadar yürüttüğü soruşturma kapsamında bulunan silahlar nelerdir? Bunun içine tabanca, tüfek, av tüfeği giriyor. 45 adet bulunan silah var. Birinci önemli olan nokta şudur, soruşturma kapsamında bugüne kadar bulunan veya yakalanan 45 adet silah TSK'daki envantere dahil değildir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2009 Çarşamba 13:03:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?