3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Başkent Doğalgaz A.Ş ihaleye çıkıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Başkent Doğalgaz A.Ş., 12 Haziran'da ihale ile yeniden satışa çıkacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Mart 2008'de yapılan Başkent Doğalgaz A.Ş. ihalesini 1 milyar 610 milyon dolar teklifle kazanan Global Yatırım'ın parayı ödememesi üzerine Başkentgaz ihalesine el koydu. Özelleştirme İdaresi, 12 Haziran Cuma günü saat 14.00'te Başkentgaz'ı satmak için yeniden ihale açacak. İhaleye katılmak için şartnameler Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden alınabilecek.

Global Yatırım, dünyada etkisini gösteren kriz sonucu parayı ödeyememesi üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından mahkemeye verilmişti. Sürenin dolmasına rağmen ödeme yapılmayınca EGO'nun bağlı olduğu Ankara Büyükşehir Belediye Encümeni, Global'in teminat mektubunu nakde çevirme kararı aldı. Encümen kararı, teminatın yattığı banka olan Bank Asya'ya geçen cuma günü iletildi.

Ancak aynı gün banka, parayı belediye hesabına geçirmedi. EGO'ya paranın 26 Ocak Pazartesi günü saat 16.00'ya kadar yatacağı iletildi. Pazartesi günü bankaya İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nden Global'in aldığı ihtiyati tedbir kararı geldi.

Şirket mahkemeye başvurusunda, BOTAŞ'ın EGO için koyduğu haczi hatırlatarak, "Haciz nedeniyle parayı nereye yatıracağımızdan emin olamadık" gerekçesini ileri sürdü. Gerekçeyi kabul eden mahkeme ihtiyati tedbir kararı aldı.

Bu arada, Rusya'nın dev gaz şirketi Gazprom'un da Başkentgaz'la ilgilendiği öğrenildi. Geçen yıl yapılan ihalede Gazprom ihaleye katılmış ama açık artırmada çekilmişti. Daha sonra Başkent Doğalgaz'ın ihalesinde 1.5 milyar dolarla en iyi ikinci teklifi veren Elektromed, kurulacak şirkette ortaklık konusunda Rus Gazprom'la görüştü. Bu görüşmeden olumlu bir sonuç çıkmazken, Elektromed'den yapılan yazılı açıklamada bu görüşme doğrulandı.

Açıklamada, söz konusu görüşmeler kapsamında 5 Mart'ta Moskova'da Gazprom'un merkezinde Gazpromexport Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alexander Ivanovich Medvedev ile görüşüldü belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 09:53:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?