5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Başkent'e 5. devlet üniversitesi

BAŞKENT'İN BEŞİNCİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ KURULUYOR

Ankara'nın beşinci kamu üniversitesi olacak olan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Çubuk'ta kurulacak. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, kurum hakkında kent konseyi üyeleri ve yerel basını bilgilendirdi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan ve Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, ilçeye kurulacak olan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi hakkında Kent Konseyi üyelerini ve basını bilgilendirdi.

Toplantıya Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, Siyasi Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bulut, Kent Konseyi Başkanı İsmail Tekaüt, AK Parti İlçe Başkanı Tuncay Acehan, CHP İlçe Başkanı Ali Naci Yeşiltepe, Çubuk Platformu Başkanı Ahmet Yalçın, Çubuk Platformu Basın Sözcüsü Şuayip Yaman, Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Salih Sadi Saat ve basın mensupları katıldı.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Doğan, Ankara'ya kurulacak 5. devlet üniversitenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Çubuk'ta kurulacağının altını çizdi. Üniversitenin yerinin belirlenmesi konusunda Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden ve diğer ilgililerle birlikte yoğun bir şekilde çalıştıklarını vurgulayan Doğan, Türkiye'nin ve dünyanın sayılı üniversiteleri arasına girmesi planlanan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin kampüsünün çok büyük bir alanda olması gerektiğini belirtti. Doğan, başkanla birlikte kendilerine önerilen tüm alanları defalarca dolaşıp incelediklerini ifade etti. Önerilen atış alanının bin 400 dönümlük bir alan olduğunu, merkezdeki Gazi Üniversitesi Yerleşkesinin de 400 dönümlük bir alana sahip olduğunu dile getiren Rektör, "Bu alanlar bizim planladığımız bir kampus için çok küçük alanlar. Bu nedenle Esenboğa, Dumlupınar, Yenice ve Kızılca mahallelerinin olduğu bölgede olan 3 bin dönümlük alanda kurmayı karar verdik. Ancak Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan ile görüşmelerimiz devam ediyor. Çubuk Yerleşkesi bize devredildiği zaman buranın doğal ortamına zarar vermeden, merkeze Eğitim Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi kurmayı planlıyoruz. Kampusun yapılmasının ardından atış alanına da Veterinerlik ve Ziraat Fakültelerinden birini kurmayı düşünüyoruz. Ama bunu için daha zaman var" diye konuştu.

'Kampüsün neden merkeze veya ilçenin kuzeyine kurulmuyor?' sorusu üzerine Prof. Dr. Doğan, "O alanlar küçük ancak 2 veya 3 fakülteyi kaldırabilir. Biz 7 fakülteden bahsediyoruz. Kargın mahallesi tarafındaki alanında yüksekliği 2 bin metre, yerleşim olmayan, insan yaşamayan yerde üniversiteyi yaşatmak istiyorsunuz. Seçilecek yerde üniversitenin gelişmesi ve büyümesi gerekmektedir" dedi.

Esenboğa tarafında kurulacak bir üniversitenin ilçe merkezine etkisi olmayacağı yönündeki soru üzerine Doğan, öyle bir fikre kesinlikle katılmadığını ve üniversitenin kurulması ile birlikte ilçenin de çok büyük oranda gelişeceğini ve büyüyeceğini vurguladı. 'Küçük düşünüyorsunuz' diyen Rektör Doğan, Çubuk'un gelişmesi için ellerinden geleni yapacaklarını, üniversitenin dalga dalga ilçenin her yerini kalkındıracağını kaydederek, Çubuklu yatırımcıları beş yıldızlı oteller, yurtlar yapmaya davet etti.

Kurulacak üniversitenin 2011-2012 eğitim öğretim yılında 666 öğrenci alacağını da söyleyen Prof. Dr. Doğan, tıp fakültesi, mühendislik fakültesi, siyasal bilgiler fakültesi ve işletme fakültesinin hazırlık sınıflarının eğitime başlayacağını söyledi. TOKİ ile görüşmeler yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Doğan, 3 yıl içinde kampüsün büyük bir kısmının tamamlanmasının planlandığını dile getirdi.

Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden ise, üniversitenin Çubuk'ta kurulmasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilçelerine verdiği önemi gösterdiğinin altını çizdi. Üniversitenin Çubuk'ta kurulması için çok büyük çaba sarf ettiklerini vurgulayan Başkan Özden, "AK Parti İlçe Başkanımız Tuncay Acehan Bey ile birlikte hazırladığımız dosyaları Başbakanımızı gördüğümüz her yerde takdim ettik. İlçe halkımızın ve bizim üniversite isteğimizi, arzumuzu ilettik. Bize bu konuda destek olan bakanlarımıza, milletvekillerimize, siyasi parti ilçe başkanlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza ve 7'den 77'ye tüm ilçe halkımıza teşekkür ederim. Gönül isterdi ki kampüsün atış alanında, merkezde veya Kargın'da olmasını. Ancak kurulacak üniversitenin vizyonu, misyonu, hedefi ve büyüklüğü o alanlar için uygun değildi. Bunlar bana anlatıldığında ben ikna oldum. Yerleşkeye iki fakülte ve atış alanına da veterinerlik veya ziraat fakültesinin kurulacak olması bu bölgelerimizin ihya olmasını sağlayacaktır. Kampüsün kurulacağı Esenboğa, Yenice, Dumlupınar ve Kızılca mahalleleri de bizim mahallelerimiz, oralara yapılan yatırımlarda ilçemize katma değer katar ve gelişmemizi sağlar" dedi.

İlçelerine üniversite kurulması için ellerinden gelen her türlü katkıyı verdiklerini anlatan Başkan Özden, belediyenin yerlerinden 170 ve 110 dönümlük iki alanı meclis kararı ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesine de tahsis ettiklerini sözlerine ekledi.

Toplantının ardından Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin'e hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan ve Siyasi Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bulut, kurulacak üniversite ve gelişmeler hakkında bilgi verirken, ziyaretin sonunda hatıra fotoğrafı çektirdiler.

BAŞKENT'İN BEŞİNCİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ KURULUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2011 Perşembe 10:17:05
Güncelleme :2 Haziran 2011 Perşembe 18:20:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?